Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τις εκκλήσεις για χαμηλότερα επιτόκια, ωθώντας τη λίρα σε ένα νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, ασκώντας παράλληλα περισσότερη πίεση στον κυβερνήτη της κεντρικής τράπεζάς του για χαλάρωση της πολιτικής παρά τον υψηλό πληθωρισμό.
Η τελευταία παρέμβαση του Ερντογάν στην κεντρική τράπεζα έγινε με μια αόριστη αναφορά στους καλοκαιρινούς μήνες ως ημερομηνία στόχου. Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν εγκατέστησε τον κυβερνήτη στην κεντρική τράπεζα τον Μάρτιο τον Σαχάπ Καβτζίογλου, αφού απέλυσε τον προηγούμενο κυβερνήτη κατηγορώντας τον ότι είχε συσφίξει πολύ τη νομισματική πολιτική.
«Μίλησα με τον κυβερνήτη της κεντρικής τράπεζας σήμερα. Είναι επιτακτική ανάγκη να μειώσουμε τα επιτόκια. Γι ‘αυτό, θα φτάσουμε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, έτσι ώστε τα ποσοστά να αρχίσουν να πέφτουν», δήλωσε ο Τούρκος ηγέτης σε συνέντευξή του στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό TRT αργά την Τρίτη.
Μετά τα σχόλια του Ερντογάν, η λίρα αποδυναμώθηκε περίπου 3% το πρωί της Τετάρτης, στα 8,8 ανά δολάριο.
Ο Τούρκος πρόεδρος ασπάζεται την ανορθόδοξη πεποίθηση ότι το χαμηλότερο κόστος δανεισμού θα βοηθήσει στην επιβράδυνση του πληθωρισμού, σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι κεντρικοί τραπεζίτες σε όλο τον κόσμο.
Η μείωση των επιτοκίων θα μειώσει το κόστος των παραγωγών και τελικά θα οδηγήσει σε μικρότερες αυξήσεις των τιμών καταναλωτή, δήλωσε ο Ερντογάν.
«Αν αφαιρέσουμε το βάρος των επιτοκίων από τις επενδύσεις και το κόστος, τότε θα εισέλθουμε σε ένα πιο ήρεμο περιβάλλον, διότι τα επιτόκια είναι εκείνα που προκαλούν πληθωρισμό στα κόστη», πρόσθεσε.
Ωστόσο, ο πληθωρισμός που υπερβαίνει τρεις φορές τον επίσημο στόχο του 5% καθιστά αδύνατο για τον Καβτζίογλου, τον τρίτο κυβερνήτη της τράπεζας σε λιγότερο από δύο χρόνια, να ξεκινήσει έναν κύκλο χαλάρωσης.
Οι πρόωρες μειώσεις επιτοκίων στο παρελθόν οδήγησαν σε ασθενέστερη λίρα, η οποία τελικά ώθησε τις τιμές καταναλωτή υψηλότερα, αναγκάζοντας τη νομισματική αρχή να αναιρέσει τις μειώσεις επιτοκίων με ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr