27.5 C
Nicosia
Σάββατο 8 Μαΐου 2021 | 15:23

Με ανάπτυξη 18,3% «έτρεξε» η κινεζική οικονομία το α’ τρίμηνο

Ανάπτυξη 18,3% σημείωσε η οικονομία της Κίνας κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2021, καταγράφοντας το ποσοστό ρεκόρ για οποιοδήποτε τρίμηνο, επισημαίνοντας το βαθμό στον οποίο η χώρα έχει ανακάμψει από την πανδημία.

Η αύξηση του ΑΕΠ, η οποία ήταν οριακά χαμηλότερη από τις προσδοκίες, ήταν ασυνήθιστα υψηλή επειδή συγκρίθηκε με μια περίοδο κατά την οποία η οικονομία υπέστη συρρίκνωση για πρώτη φορά για δεκαετίες.

Ωστόσο, τα δεδομένα υπογραμμίζουν τον ταχύ ρυθμό της ανάκαμψης της Κίνας, όπου η φρενίτιδα της βιομηχανικής δραστηριότητας και τα χαμηλά ποσοστά μόλυνσης Covid-19 συνδυάστηκαν για να ωθήσουν την ανάπτυξη πάνω από τα επίπεδα προ-πανδημίας μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, και πολύ πέρα ​​από την απόδοση άλλων μεγάλων οικονομιών.

«Σε γενικές γραμμές, η εθνική οικονομία το πρώτο τρίμηνο παρουσίασε συνεχή δυναμική σταθερής ανάκαμψης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Εθνικό Στατιστικό Γραφείο της Κίνας. «Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζουμε ότι η πανδημία Covid-19 εξακολουθεί να εξαπλώνεται παγκοσμίως και το διεθνές τοπίο περιπλέκεται με υψηλές αβεβαιότητες και αστάθειες».

Το απότομο άλμα του πρώτου τριμήνου, το οποίο ήταν πολύ υψηλότερο από οποιαδήποτε περίοδο από τότε που ξεκίνησε η τριμηνιαία αναφορά στις αρχές της δεκαετίας του 1990, υποστηρίχθηκε και πάλι από τη βιομηχανική παραγωγή.

Η μέτρηση πρόσθεσε 24,5%το πρώτο τρίμηνο και παράλληλα με τις ακμάζουσες εξαγωγές βοήθησε στη στήριξη της ανάπτυξης κατά το προηγούμενο έτος, αν και έχασε τις προσδοκίες τον Μάρτιο και αυξήθηκε μόνο 14,1% ετησίως.

Η ανάπτυξη υποστηρίχθηκε επίσης από την κατανάλωση των νοικοκυριών, η οποία είχε προηγουμένως καθυστερήσει, αλλά αναμένεται να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο φέτος. Οι λιανικές πωλήσεις ξεπέρασαν τις προσδοκίες για να αυξηθούν 34,2% τον Μάρτιο, ανακάμπτοντας από μια περίοδο lockdown ένα χρόνο νωρίτερα.

Η εστίαση στην Κίνα έχει μετατοπιστεί στην προοπτική αύξησης των επιτοκίων, με σημάδια υπερθέρμανσης σε τμήματα της οικονομίας παρά τον συνεχώς χαμηλό πληθωρισμό στις τιμές καταναλωτή. Η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει τη μόχλευση σε ολόκληρο τον τομέα των ακινήτων της, καθώς και να ελέγξει τα ρεκόρ των ποσοστών παραγωγής χάλυβα μετά από μια έκρηξη των κατασκευών.

Αρκετοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει για τους κινδύνους των υψηλών τιμών ενεργητικού τους τελευταίους μήνες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Νέα πρόκληση Τατάρ: Το ψευδοκράτος αναπόσπαστο κομμάτι του τουρκικού έθνους

Η "τδβκ" είναι "ένα αναπόσπαστο κομμάτι του τουρκικού έθνους", δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ, αναφερόμενος στο ψευδοκράτος, ενώ είπε πως όσο εξελίσσεται η...

Εβδομαδιαία μικρά κέρδη παρουσίασε το ΧΑΚ

Κέρδη της τάξης του 0,44% παρουσίασε στην πρώτη εβδομάδα Μαΐου το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Παρασκευή στις 64,31 μονάδες, σημειώνοντας...

Αναστασιάδης: Παρά την πανδημία καταφέραμε και συγκρατήσαμε την ανεργία κάτω του 8%

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης συμμετείχε, σήμερα, σε συζήτηση με θέμα την Εργασία και την Απασχόληση, που διοργανώνει η Πορτογαλική Προεδρία της...

Επιστροφή σε πλεονάσματα από το 2023 εκτιμά το Υπουργείο Οικονομικών

Οριακή επιστροφή σε δημοσιονομικό πλεόνασμα από το 2023 και πιο ουσιαστική μέχρι το τέλος του 2024, αναμένει το υπουργείο Οικονομικών με βάση το Πρόγραμμα...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!