Ο νέος τρόπος κατηγοριοποιήσεων των χωρών λύνει τα χέρια των αρμοδίων που φουλάρουν μηχανές για τον τουριστικό σχεδιασμό του 2021
«Ξεκίνησε η ενημέρωση εταίρων στο εξωτερικό για το νέο μοντέλο κατηγοριοποίησης που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο. Οι εταιρείες δεν μπορούν να δώσουν εικόνα για το 2021 και δεν έχουν έτοιμο πλάνο γιατί ανέμεναν από εμάς να τους ενημερώσουμε τι ισχύει. Τώρα είμαστε σε αυτή τη διαδικασία και ενημερώνουμε. Μέσα με τέλη Ιανουαρίου θα ξαναγίνουν επαφές με τουριστικούς εταίρους και κάπου τότε θα διαμορφωθούν τα πλάνα και θα έχουμε τις πρώτες σαφείς ενδείξεις» ανέφερε ο Υφυπουργός τουρισμού.
Ο Σάββας Περδίος υπογράμμισε της σημασία που έχει για τον τουριστικό σχεδιασμό η αλλαγή στον τρόπο κατηγοριοποίησης των χωρών, λέγοντας ότι «Μας δίνει το πράσινο φως για ενημέρωση των τουριστικών εταίρων μας, για το πώς θα λειτουργήσουμε το 2021. Πρόκειται για έγκαιρη ενημέρωση και αυτό σημαίνει καλύτερη προετοιμασία από όλους. Εξετάζονται από τουριστικές επιχειρήσεις τα τουριστικά προγράμματα. Επίσης διασφαλίζεται με τον νέο τρόπο κατηγοριοποίησης μια σταθερότητα που επιτρέπει καλύτερη οργάνωση».
Συγκεκριμένα ο κ. Περδίος μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, επανέλαβε ότι «Από τις 15 Ιανουαρίου αλλάζει το Α, Β, Γ, και γίνονται τα χρώματα (Πράσινο, Πορτοκαλί, Κόκκινο και Γκρίζο) που είναι πιο κατανοητά για τον ταξιδιώτη. Είναι σύστημα που εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και είναι και μέρος καθημερινότητας μας» (σ.σ. φώτα τροχαίας).
Επίσης, όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Τουρισμού, «Θα γίνεται από το Μάρτη κατηγοριοποίηση με τα κριτήρια της ευρωπαϊκής Ένωσης, ECDC, κάτι που σημαίνει εναρμόνιση με τις χώρες της Ευρώπης και απαλλαγή από το βάρος της κατηγοριοποίησης από όργανα του κράτους. Για παράδειγμα αν η Ε.Ε. αποφασίσει ότι η Γαλλία είναι στη κατηγορία πράσινη, τότε και η Κύπρος πρέπει να την εντάξει στην κατηγορία πράσινο. Αυτό ισχύει τόσο για χώρες της ΕΕ όσο και για χώρες που ενδιαφέρουν την ΕΕ αλλά και ξεχωριστά την Κύπρο, διπλωματικά, οικονομικά, τουριστικά. Και αυτό είναι σημαντικό επειδή έχουμε σχέσεις ως Κύπρος με χώρες που στην ΕΕ δεν υπάρχουν αντίστοιχες σχέσεις. Ουκρανία, Ρωσία, Αραβικές Χώρες κ.α.»
Περίπου 56 χώρες θα διασφαλίζεται ότι δεν τους απαγορεύεται η είσοδος και δεν είναι υποχρεωτική η καραντίνα εκτός φυσικά αν γίνει τεστ και δείξει θετικό, όπως διευκρίνισε ο κ. Περδίος. Ωστόσο συνέχισε «Τότε θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες για ξενοδοχείο καραντίνας κ.ο.κ. Αυτό διασφαλίζει φυσικά και την δημόσια υγεία».
«Όλο το προηγούμενο διάστημα τα μέτρα που ίσχυαν αναφορικά με τις κατηγοριοποιήσεις των χωρών, μας έφερναν σε δυσμενέστερη θέση συγκριτικά με ανταγωνιστικούς τουριστικούς προορισμούς, ανέφερε ο Υφυπουργός τουρισμού κ. Περδίος. «Επιβάλλεται και επιβαλλόταν η Κύπρος να πάρει αυτές τις επιθετικές αποφάσεις. Η Κύπρος ως νησί εξαρτάται 100% από τις αεροπορικές εταιρίες όσων αφορά και το εμπόριο, τους επισκέπτες και τον τουρισμό. Μέχρι να γίνει η ακτοπλοϊκή με την Ελλάδα αυτό θα ισχύει» σημείωσε ο κ. Περδίος.
Τέλος για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου, Ελλάδας ο Υφυπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι «Είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Μεταφορών και απ’ ότι ξέρουμε προχωρά με καλούς ρυθμούς. Εξάλλου αυτό θα βοηθήσει και τουριστικά. Επίσης υπάρχει και μια μερίδα του κόσμου που αρέσκεται να ταξιδεύει με το δικό τους αμάξι και αυτό θα βοηθήσει αυτό το κομμάτι του πληθυσμού».