27.8 C
Nicosia
Σάββατο 27 Ιούλιος 2024 | 3:32

Κυρώσεις στα ρωσικά διαμάντια από την G7

Οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν να επιβάλουν απευθείας απαγόρευση εισαγωγής ρωσικών διαμαντιών από τον Ιανουάριο, ενώ εισάγουν ένα σύστημα εντοπισμού διαμαντιών κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους.

Τα διαμάντια είναι ένας από τους τελευταίους πόρους της Ρωσίας που δεν έχουν εγκριθεί από την G7, πράγμα που σημαίνει ότι τα κέρδη από την πώλησή τους μπορούν να καταλήξουν στο πολεμικό σεντούκι του Κρεμλίνου.

Την Τετάρτη, οι ηγέτες της G7 αποφάσισαν να «θέσουν περιορισμούς στις εισαγωγές μη βιομηχανικών διαμαντιών, που εξορύσσονται, μεταποιούνται ή παράγονται στη Ρωσία, έως την 1η Ιανουαρίου 2024, ακολουθούμενοι από περαιτέρω σταδιακούς περιορισμούς στις εισαγωγές ρωσικών διαμαντιών που έχουν υποστεί επεξεργασία σε τρίτες χώρες με στόχο την 1η Μαρτίου , 2024», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.

Οι χώρες που εισάγουν ακατέργαστα διαμάντια στο πλαίσιο της G7 πρόκειται να δημιουργήσουν «έναν ισχυρό μηχανισμό επαλήθευσης και πιστοποίησης βάσει ιχνηλασιμότητας για ακατέργαστα διαμάντια» έως την 1η Σεπτεμβρίου 2024, αποφάσισαν.

Η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις στα ρωσικά ακατέργαστα διαμάντια τον Απρίλιο του 2022 και η ΕΕ έχει συζητήσει εδώ και καιρό να επεκτείνει τις κυρώσεις της ώστε να τα συμπεριλάβει. Ωστόσο, το Βέλγιο, σημαντικό κέντρο εμπορίας διαμαντιών λόγω Αμβέρσας, εμπόδισε τις ευρωπαϊκές προσπάθειες, υποστηρίζοντας ότι μόνο μια απαγόρευση της G7 θα ήταν αποτελεσματική για να αποφευχθεί η καταστρατήγηση.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρόο δεσμεύτηκε να στηρίξει τις προσπάθειες της G7 να κόψουν τα ρωσικά έσοδα από διαμάντια, τα οποία χρηματοδοτούν τον πόλεμο του Προέδρου Πούτιν.

Τώρα, «το Βέλγιο καλωσορίζει το σύστημα εντοπισμού που ανακοινώθηκε από την G7. Είναι ένα ουσιαστικό βήμα για να μειωθεί σημαντικά η ροή χρημάτων από το εμπόριο διαμαντιών προς τη Ρωσία», δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σχεδιάζεται επίσης αυστηρότερη συμμόρφωση και επιβολή του πλαφόν για το ρωσικό πετρέλαιο. Το ανώτατο όριο των 60 δολαρίων ανά βαρέλι για το ρωσικό αργό πετρέλαιο ισχύει από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, αλλά ορισμένοι έμποροι έχουν παρακάμψει τον κανόνα προσφέροντας μεγαλύτερα ποσά.

Εναπόκειται πλέον στις χώρες της ΕΕ να συμφωνήσουν για το 12ο πακέτο κυρώσεων του μπλοκ, το οποίο περιλαμβάνει τις κυρώσεις με τα διαμάντια.

Με πληροφορίες από Politico

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Στη Λευκωσία την ερχόμενη βδομάδα τα συνέδρια της Διασποράς

Η 30η Συνεδρία του Κεντρικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων – Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ) και το 12ο Παγκόσμιο...

Μικρές απώλειες την Παρασκευή το Χρηματιστήριο

Μικρές απώλειες παρουσίασε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), διατηρώντας, ωστόσο, αμελητέα εβδομαδιαία κέρδη της τάξης του 0,04%. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε την...

Αποχώρησαν θεατές από την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων λόγω έντονης βροχής

H έντονη βροχόπτωση έχει επηρεάσει την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, καθώς ο κόσμος που είχε εφοδιαστεί με αδιάβροχα έχει αρχίσει να...

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Άναψε η Φλόγα – Όλα όσα έγιναν στην εντυπωσιακή τελετή έναρξης

Σε ρυθμούς Ολυμπιακών Αγώνων 2024 βρίσκεται η Γαλλία, με την ολοκλήρωση της εντυπωσιακής τελετή έναρξης στο Παρίσι, που διήρκησε 4 ώρες και είχε αρκετές...

Περήφανος ο Νίκος Χριστοδουλίδης για την κυπριακή ομάδα στους Ολυμπιακούς

Την περηφάνια του για την ολυμπιακή κυπριακή ομάδα, εξέφρασε με ανάρτησή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χρστοδουλίδης. Στο σύντομο σχόλιο του, το οποίο συνοδεύεται...

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ενθουσιασμός στη βάρκα της ελληνικής ομάδας και αστεία από Αντετοκούνμπο

Κλίμα ενθουσιασμού επικρατεί στην βάρκα της ελληνικής ολυμπιακής ομάδας, με τα όσα διαδραματίζονται αλλά και τους διαλόγους μεταξύ των αθλητών να γίνονται γνωστά μέσω...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!