18.9 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 18:57

Κλιματικό στρες τεστ για τις τράπεζες το 2022 υπό την εποπτεία της ΕΚΤ

Την ανάγκη όλοι οι εμπλεκόμενοι να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες τις κλιματικές αλλαγής, υπογράμμισε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου, προσθέτοντας πως το 2022 θα γίνει κλιματικό στρες τεστ για τις τράπεζες, το οποίο θα εποπτεύει απευθείας η ΕΚΤ.

Μιλώντας στο 12ο Οικονομικό Φόρουμ της Λεμεσού, ο κ. Ηροδότου ανέφερε πως η ανάλυση των ΗΠΑ δείχνει πως εκτός εάν υπάρξουν άμεσες και μεγάλης κλίμακας μειώσεις των εκπομπών αερίου, δεν θα μπορεί να επιτευχθεί η μείωση της θερμότητας παγκοσμίως κατά 1,5 ή 2 βαθμούς Κελσίου όπως είναι ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού.

“Αυτό δεν αποτελεί υπερβολή”, σημείωσε.

Ανέφερε πως “η περιοχή της Μεσογείου είναι ακόμη πιο επιρρεπής στην κλιματική αλλαγή. Θερμαίνεται κατά 20% πιο γρήγορα από ότι κατά μέσο όρο παγκόσμια, βάζοντας επιπρόσθετη πίεση πάνω σε ήδη πιεσμένα οικοσυστήματα και ευάλωτες οικονομίες”.

Επεσήμανε πως μια αύξηση της θερμοκρασίας παγκόσμια κατά 2 βαθμούς θα μειώσει τη βροχόπτωση κατά 10% – 15%, μια αύξηση κατά 2-4 βαθμούς θα μειώσει τη βροχόπτωση μέχρι 20% στη νότια Ευρώπη. Αυτό, υπογράμμισε, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα η ζήτηση νερού να διπλασιαστεί ή ακόμη να τριπλασιαστεί μέχρι το 2050″.

Ο κ. Ηροδότου αναφέρθηκε στα διάφορα σενάρια που υπάρχουν και στην ανάλυσή τους από την ΕΚΤ, σύμφωνα με την οποία, το οικονομικό κόστος από την κλιματική αλλαγή θα είναι πολύ μεγαλύτερο εάν δεν υπάρξει έγκαιρη προσαρμογή και μετριασµός της κλιµατικής αλλαγής.

Σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως σύμφωνα με την Κομισιόν για να επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης των εκπομπών μέχρι το 2030 κατά 55% σε σύγκριση με το 1990, χρειάζεται να αυξηθεί η πράσινη επένδυση σχεδόν κατά 350 δις ευρώ τον χρόνο για τα επόμενα 10 χρόνια, σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία.

Υπογράμμισε, εξάλλου, τη σημασία του ιδιωτικού τομέα στην προσπάθεια αυτή.

Επεσήμανε πως ως ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν ότι οι τράπεζες δεν είναι προετοιμασμένες αυτή τη στιγμή για τα οικονομικά και μη οικονομικά ρίσκα που μπορεί να υπάρξουν από την οικονομική επίδραση των καταστροφών σε εθνικό επίπεδο, που θα επηρεάσουν τις τιμές ακινήτων, και από τα κόστη που θα προέλθουν από τις πολιτικές της μετάβασης σε μια οικονομία µε χαµηλές εκποµπές άνθρακα, κάτι που επίσης θα επηρεάσει τις τιμές των ακινήτων.

Ανακοίνωσε ότι το 2022 θα διεξαχθεί κλιματικό στρες τεστ για τις τράπεζες υπό την άμεση εποπτεία της ΕΚΤ.

Χρειάζεται, σημείωσε, “να επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας καθώς η ανάλυση σεναρίων δείχνει ότι οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες της κλιματικής αλλαγής θα είναι βαθιές και ουσιαστικά μεγαλύτερες εάν δεν υπάρξουν έγκαιρες και αποτελεσματικές στρατηγικές προσαρμογής και μετριασμού”.

Οι εμπλεκόμενοι, πρόσθεσε, πρέπει να έχουν συνείδηση του σημείου εκκίνησής τους, προκειμένου τα σχέδιά τους να είναι όσο φιλόδοξα και λεπτομερή πρέπει, ανέφερε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Στις 10 Μαΐου η απόφαση του Δικαστηρίου για τον θάνατο Θ. Νικολάου

Με τις αγορεύσεις Νομικής Υπηρεσίας και των δικηγόρων οικογένειας, ολοκληρώθηκε σήμερα η διαδικασία της θανατικής ανάκρισης για τα αίτια θανάτου του 26χρονου εθνοφρουρού Θανάση...

Υφυπουργός Ναυτιλίας: Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων

Ο στόλος των εγγεγραμμένων υπό κυπριακή σημαία ποντοπόρων πλοίων, έχει παρουσιάσει σημαντική αύξηση της τάξεως του 5,5% ή κατά περίπου 1,1 εκ. τόνους, τους τελευταίους...

Έρευνα: Απογοήτευση και θυμός των πολιτών στην Ελλάδα

Σαφές κοινωνικό υπόβαθρο έχει το άκρως τεταμένο πολιτικό σκηνικό καθώς όπως δείχνουν οι ποιοτικές μετρήσεις τα συναισθήματα των πολιτών δεν είναι καθόλου χαρωπά. Το ΙΝ...

Πότε διαλύεται πιο εύκολα ένας γάμος;

Ο γάμος και η ηλικία των ατόμων κατά τον γάμο έχουν σημαντική επίδραση στην ποιότητα της σχέσης και τη διάρκειά της, σύμφωνα με επιστημονικές...

Αντί για κούρεμα, κατέληξε να κοιμάται… 3 ώρες

Ένας καλόκαρδος κουρέας δημοσίευσε ένα viral βίντεο στο TikTok με το πώς αυτός και οι συνάδελφοί του άφησαν έναν εξαντλημένο πελάτη τους να κοιμηθεί...

Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024

Ποσά ύψους €551,8 εκατομμυρίων, έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση για την περίοδο από την έναρξη της διαδικασίας συμψηφισμού οφειλών (Νοέμβριο 2013) μέχρι το τέλος...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!