Ενώ οι παγκόσμιες άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ), μειώθηκαν το 2022 κατά 12% σε 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Επενδύσεων 2023 της UNCTAD, μετά από μια ισχυρή ανάκαμψη το 2021, κυρίως λόγω των επικαλυπτόμενων παγκόσμιων κρίσεων, , οι άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) στην Κίνα, σύμφωνα με στοιχεία του ελληνικού γραφείου οικονομικών & εμπορικών υποθέσεων (ΟΕΥ) στη Σαγκάη, αυξήθηκαν κατά 5% σε επίπεδα ρεκόρ στα 189 δισεκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα.
Πέρσον (Business Europe): Η Ελλάδα προσελκύει άμεσες ξένες επενδύσεις
Η Κίνα ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα υποδοχής ΑΞΕ στον κόσμο πέρυσι, ενώ η αύξηση των ΑΞΕ επικεντρώθηκε στη βιομηχανία μεταποίησης και στους κλάδους υψηλής τεχνολογίας, κυρίως στον ηλεκτρονικό και επικοινωνιακό εξοπλισμό, και προήλθε κυρίως από ευρωπαϊκές πολυεθνικές επιχειρήσεις. Η μείωση των ΑΞΕ έγινε αισθητή κυρίως στις ανεπτυγμένες οικονομίες, όπου οι ΑΞΕ μειώθηκαν κατά 37% σε 378 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι ροές προς τις αναπτυσσόμενες χώρες αυξήθηκαν κατά 4%, με μερικές μεγάλες αναδυόμενες χώρες να προσελκύουν το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων.
Οι διεθνείς επενδύσεις στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές συνέχισαν να αυξάνονται, αλλά με βραδύτερο ρυθμό 8 % σε σχέση με την αύξηση 50 % που καταγράφηκε το 2021. Ειδικότερα, τα έργα που ανακοινώθηκαν στην κατασκευή μπαταριών τριπλασιάστηκαν σε περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022. Για τα διεθνή προγράμματα Ε&Α για ηλεκτρικά οχήματα και μπαταρίες, η Κίνα είναι η κορυφαία τοποθεσία υποδοχής με μερίδιο 18%.
Η χώρα είναι επίσης ο δεύτερος μεγαλύτερος αποδέκτης επενδυτικών έργων σε άλλες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Κίνα αναθεώρησε τον αρνητικό κατάλογο για την πρόσβαση σε ξένες επενδύσεις το 2022, καταργώντας το ανώτατο όριο του 50 τοις εκατό για τις ξένες επενδύσεις στην κατασκευή αυτοκινήτων και στις επίγειες εγκαταστάσεις λήψης για δορυφορική τηλεοπτική μετάδοση.
Οι συμφωνίες εξαγορών στην Κίνα τριπλασιάστηκαν σε 15 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Μία από τις μεγαλύτερες συμφωνίες ήταν η εξαγορά ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την BMW (Γερμανία) με επιπλέον ποσοστό 25 τοις εκατό της BMW Brilliance Automotive, μιας εταιρείας κατασκευής και χονδρικής πώλησης αυτοκινήτων με έδρα το Πεκίνο.
Οι ξένες επενδύσεις θα αντιμετωπίσουν λιγότερους περιορισμούς
Η Κίνα θα λάβει μια σειρά μέτρων για την εξάλειψη των κρυφών φραγμών που επηρεάζουν την πρόσβαση στις ξένες επενδύσεις, με στόχο τη διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης τόσο για το εγχώριο όσο και για το ξένο κεφάλαιο σε τομείς που δεν περιλαμβάνονται στον αρνητικό κατάλογο σύμφωνα με το νόμο, δήλωσε το Υπουργείο Εμπορίου. Μιλώντας σε εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο, η Shu Jueting, εκπρόσωπος του υπουργείου, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα καταργήσει πλήρως τους περιορισμούς στην πρόσβαση των ξένων επενδύσεων στον τομέα της μεταποίησης και θα διευρύνει την πρόσβαση στην αγορά για το παγκόσμιο κεφάλαιο στον τομέα των σύγχρονων υπηρεσιών.
Ο αρνητικός κατάλογος αναφέρεται σε συγκεκριμένους τομείς ή τομείς στους οποίους δεν επιτρέπεται η δραστηριοποίηση ξένων επενδυτών. Μπορούν να δραστηριοποιηθούν σε περιοχές που δεν εμφανίζονται στον κατάλογο. Παρά τη μείωση της εισροής ξένων επενδύσεων σε ετήσια βάση κατά τους πρώτους εννέα μήνες, η Shu δήλωσε ότι το συνολικό ποσό σε αυτή την κατηγορία εξακολουθεί να παραμένει σε σχετικά υψηλό επίπεδο κατά την τελευταία δεκαετία.
Μέτρα για την προσέλκυση επενδύσεων
«Ειδικότερα, ο αριθμός των νεοϊδρυθέντων επιχειρήσεων που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό αυξήθηκε ραγδαία, επιβεβαιώνοντας τον διαρκή ενθουσιασμό των εταιρειών αυτών για μακροπρόθεσμες επενδύσεις στην Κίνα», δήλωσε η εκπρόσωπος. «Είμαστε βέβαιοι για τη συνεχιζόμενη θετική πρόοδο της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων».
Η Shu δήλωσε ότι το υπουργείο θα συνεργαστεί με άλλους κυβερνητικούς κλάδους για να εισαγάγει αντίστοιχους λεπτομερείς κανονισμούς στις τοπικές κυβερνήσεις για να εγγυηθεί την αποτελεσματική εφαρμογή διαφόρων πολιτικών, παρέχοντας στις ξένες επιχειρήσεις μεγαλύτερη αίσθηση προσβασιμότητας, αφού η Κίνα παρουσίασε 24στοχευμένα μέτρα για την ενίσχυση των εισροών ξένων κεφαλαίων στα μέσα Αυγούστου. Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, πολλά στελέχη πολυεθνικών εταιρειών έχουν επανειλημμένα δείξει έντονο ενδιαφέρον να έρθουν στην Κίνα.
Έχουν εμπλακεί σε συζητήσεις με επιχειρηματικούς εταίρους και έχουν πραγματοποιήσει συναντήσεις με Κινέζους αξιωματούχους. Για παράδειγμα, ο υπουργός Εμπορίου Wang Wentao συναντήθηκε με τον TimCook, διευθύνοντα σύμβουλο του αμερικανικού τεχνολογικού γίγαντα Apple Inc, και τονSeverin Schwan, πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της ελβετικής εταιρείας υγειονομικής περίθαλψης Roche Holding AG στο Πεκίνο στα μέσα Οκτωβρίου, ενθαρρύνοντας τις ξένες επιχειρήσεις να μοιραστούν τα οφέλη της κινεζικής αγοράς και να επιτύχουν αμοιβαία ανάπτυξη.
Το εξωτερικό εμπόριο της Κίνας
Το εξωτερικό εμπόριο της Κίνας αυξήθηκε κατά 0,03 τοις εκατό τους πρώτους 10μήνες εφέτος. Οι συνολικές εισαγωγές και εξαγωγές αγαθών της Κίνας αυξήθηκαν κατά 0,03%σεετήσια βάση στα 34,32 τρισεκατομμύρια RMB (περίπου 4,78 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) κατά τους πρώτους δέκα μήνες του έτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν την Τρίτη. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,4% σε ετήσια βάση σε 19,55 τρισεκατομμύρια RMB για την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 0,5%σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα σε 14,77 τρισεκατομμύρια RMB, σύμφωνα με τη Γενική Διοίκηση Τελωνείων. Μόνο τον Οκτώβριο, το εξωτερικό εμπόριο της χώρας αυξήθηκε κατά 0,9%σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα σε 3,54 τρισεκατομμύρια RMB, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Πηγή: OT