28.8 C
Nicosia
Τετάρτη 2 Οκτώβριος 2024 | 17:16

Γερμανία: Επιβραδύνθηκαν οι εξαγωγές τον Οκτώβριο, με ρυθμό 0,8%

Οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο τον Οκτώβριο, ωστόσο το εμπόριο στο εξωτερικό παρείχε ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης στις αρχές του τέταρτου τριμήνου, την ώρα που καταβάλει προσπάθειες να αποφύγει την διολίσθηση σε διπλή ύφεση.

Οι εποχικά προσαρμοσμένες εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,8% σε μηνιαία βάση μετά από άνοδο 2,3% το Σεπτέμβριο, όπως δήλωσε σήμερα Τετάρτη η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Οι εισαγωγές έτρεξαν με ρυθμό 0,3% μετά από ανοδική αναθεώρηση του προηγούμενου μήνα για αύξηση 0,2%. Το εμπορικό πλεόνασμα διευρύνθηκε στα 18,2 δισ. ευρώ.

Οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Reuters ανέμεναν ότι οι εξαγωγές θα αυξηθούν κατά 1,2% και οι εισαγωγές κατά 1%, ενώ το εμπορικό πλεόνασμα προβλεπόταν να ανέλθει στα 18 δισ. ευρώ.

Σε ετήσια βάση, οι εξαγωγές προς την Κίνα αυξήθηκαν κατά 0,3% τον Οκτώβριο, ενώ οι προς τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 10,5% και στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά 11,7%.

Το γερμανικό ΑΕΠ κατέγραψε άνοδο 8,5% το γ΄ τρίμηνο μετά την πτώση 9,8% το β΄ τρίμηνο κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η κυβέρνηση έχει απελευθερώσει μια άνευ προηγουμένου σειρά μέτρων διάσωσης και στήριξης για να βοηθήσει τις εταιρείες και τους καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων κινήτρων για την αγορά ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων.

Τα στοιχεία συμπίπτουν με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα, τα οποία έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε τον Οκτώβριο, σε άλλη μία ένδειξη ότι ο κλάδος της εξαγωγικής παραγωγής βοήθησε την οικονομία να ξεκινήσει σταθερά το δ΄ τρίμηνο.

Οι έρευνες για το κλίμα και τα δεδομένα υψηλής συχνότητας, όπως τα χιλιόμετρα των φορτηγών από τα διόδια έχουν επίσης υποδείξει σχετικά ισχυρή μεταποιητική δραστηριότητα το Νοέμβριο, παρά την επιβολή του μερικού lockdown για την επιβράδυνση του δεύτερου κύματος των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Τα μέτρα, τα οποία εξανάγκασαν να κλείσουν μεγάλα τμήματα του κλάδου των υπηρεσιών από τις 2 Νοεμβρίου, σκιάζουν τις προοπτικές για την οικονομία που αναμένεται να κατεβάσει ταχύτητα ή ακόμη και να συρρικνωθεί κατά τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους.

Πηγή: Reuters

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

«Είμαστε μόνο στον πρώτο γύρο»: Η Χεζμπολάχ απειλεί το Ισραήλ με παρατεταμένη σύγκρουση

Mε παρατεταμένη σύγκρουση απειλεί το Ισραήλ η Χεζμπολάχ μετά τις συγκρούσεις που είχε με τις ισραηλινές δυνάμεις. «Είμαστε μόνο στον πρώτο γύρο» διαμηνύει η σιιτική οργάνωση μέσω...

Συνοδικό: Καθέραισε τους Αρχιμανδρίτες Νεκτάριο και Πορφύριο – Αποσχηματισμός για τον Αββακούμ

Την καθαίρεση των δυο Αρχιμανδριτών Νεκτάριου και Πορφύριου αποφάσισε πριν από λίγο το Συνοδικό Δικαστήριο, ενώ για τον ιερομόναχο Αββακούμ αποφασίστηκε ο αποσχηματισμός. Της απόφασης του Συνοδικού...

Δεν θα έχουν αποτέλεσμα οι αγωγές για σφετερισμό, εκτιμά ο Ντενίζ

Δεν θα μπορέσουν να επιτύχουν κανένα αποτέλεσμα οι αγωγές για σφετερισμό ε/κ περιουσίων στα κατεχόμενα ενόσω υπάρχει η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας», ανέφερε σε διαδικτυακή...

H KOK βράβευσε τους καλύτερους του κυπριακού μπάσκετ για τη σεζόν 2023-2024

Τους καλύτερους του κυπριακού μπάσκετ για τη σεζόν 2023-2024, βράβευσε η ΚΟΚ κατά την ετήσια τελετή βραβεύσεων πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, στο Royal...

Κατοχύρωση των Συμβασιούχων Ειδικών Αστυνομικών ζητούν οι Βουλευτές

Το θέμα των διακοσίων συμβασιούχων ειδικών αστυνομικών, οι οποίοι προσλήφθηκαν ως οριοφύλακες της Πράσινης Γραμμής, εξέτασε την Τετάρτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, με σκοπό...

Λύσεις με χρονοδιαγράμματα ζητούν Βουλευτές και τοπικές αρχές για ΧΥΤΥ Κόσιης

Την κραυγή απόγνωσής τους, σε σχέση με το θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων στην μονάδα XYTY Κόσιης, μετέφεραν την Τετάρτη ενώπιον της Επιτροπής Περιβάλλοντος...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!