12.8 C
Nicosia
Πέμπτη 7 Δεκέμβριος 2023 | 3:02

Γεμίζουν με γουάν τα ρωσικά ταμεία – Πώς το Πεκίνο βοηθά τη Μόσχα

Δισεκατομμύρια δολάρια «ρίχνουν» κινεζικές τράπεζες στον ρωσικό τραπεζικό κλάδο, εκμεταλλευόμενες το κενό που αφήνει η αποχώρηση δυτικών χρηματοπιστωτική ιδρυμάτων από τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία .

Όπως  γράφουν οι Financial Times, οι κινήσεις τεσσάρων από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Κίνας αποτελούν μέρος των προσπαθειών του Πεκίνου να προωθήσει το ρενμίνμπι ως εναλλακτικό παγκόσμιο νόμισμα έναντι του δολαρίου.

Η έκθεση της Κίνας στον τραπεζικό τομέα της Ρωσίας τετραπλασιάστηκε τους 14 μήνες έως τα τέλη Μαρτίου του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία που αναλύθηκαν για τους Financial Times από τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Κιέβου.

Οι δανειστές αντικατέστησαν τις δυτικές τράπεζες, οι οποίες δέχθηκαν έντονη πίεση από ρυθμιστικές αρχές και πολιτικούς στις χώρες προέλευσής τους να αποχωρήσουν από τη Ρωσία, ενώ οι διεθνείς κυρώσεις έκαναν πολύ πιο δύσκολη την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας,  η Industrial and Commercial Bank of China, η Bank of China, η China Construction Bank και η Agricultural Bank of China αύξησαν τη συνδυασμένη έκθεσή τους στη Ρωσία από 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε 9,7 δισεκατομμύρια δολάρια τους 14 μήνες έως τον Μάρτιο.

Η ευρωπαϊκή «εξαίρεση»

Κατά την ίδια περίοδο, η Raiffeisen Bank της Αυστρίας —η ξένη τράπεζα με τη μεγαλύτερη έκθεση στη Ρωσία— αύξησε τα περιουσιακά της στοιχεία στη χώρα κατά περισσότερο από 40%, από 20,5 δισ. δολάρια σε 29,2 δισ. δολάρια.

Η Raiffeisen είπε ότι εξετάζει τρόπους αποχώρησης από τη χώρα και έχει μειώσει τα περιουσιακά της στοιχεία στα 25,5 δισ. δολάρια από τον Μάρτιο. Οι κινήσεις των κινεζικών τραπεζών αποτελούν μέρος της στροφής της Ρωσίας να υιοθετήσει το ρενμίνμπι και όχι το δολάριο ΗΠΑ ή το ευρώ ως αποθεματικό νόμισμα.

«Τα δάνεια των κινεζικών τραπεζών σε ρωσικές τράπεζες και πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία αφορούν ως επί το πλείστον περιπτώσεις που το γιουάν αντικαθιστά τα δολάρια και τα ευρώ, δείχνουν ότι οι κυρώσεις κάνουν τη δουλειά τους», σχολίασε ο Andrii Onopriienko, αναπληρωτής διευθυντής ανάπτυξης στο Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Κιέβου, ο οποίος συγκέντρωσε τα δεδομένα.

Σύμφωνα με τους FT, η ενίσχυση των εμπορικών συναλλαγών renminbi υπογραμμίζει την οικονομική στροφή της Ρωσίας προς την Κίνα, καθώς το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών έφτασε το ρεκόρ των 185 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022.

«Τοξικά νομίσματα»

Πριν από την περσινή στην Ουκρανία, πάνω από το 60% των πληρωμών της Ρωσίας για τις εξαγωγές της γίνονταν σε αυτά που οι αρχές της χώρας αποκαλούν τώρα «τοξικά νομίσματα», όπως το δολάριο και το ευρώ, με το ρενμίνμπι να αντιστοιχεί σε λιγότερο από 1%.

Τα «τοξικά» νομίσματα έχουν έκτοτε μειωθεί σε λιγότερο από το ήμισυ των εξαγωγικών πληρωμών, ενώ το ρενμίνμπι αντιπροσωπεύει το 16%, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας.

Η Raiffeisen είναι μια από τις λίγες δυτικές τράπεζες που έχει διατηρήσει σημαντική παρουσία στη Ρωσία, αφού αρκετοί άλλοι ξένοι δανειστές έκοψαν δεσμούς και πούλησαν θυγατρικές πέρυσι.

Αλλά οι μεταρρυθμίσεις που εισήγαγε το Κρεμλίνο το περασμένο καλοκαίρι έχουν καταστήσει πολύ πιο δύσκολο για τις ξένες τράπεζες να πουλήσουν τις ρωσικές θυγατρικές τους. Την Παρασκευή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αλεξέι Μοϊσέεφ επιβεβαίωσε τη θέση της κυβέρνησης να παρεμποδίσει τις πωλήσεις ξένων τραπεζών.

Τα κέρδη στη ρωσική επιχείρηση της Raiffeisen αυξήθηκαν 9,6% στα 867 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, με τον αυστριακό δανειστή να αυξάνει τις αμοιβές για το προσωπικό του που εδρεύει στη Ρωσία κατά 200 εκατ. ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυξάνει την πίεση στους δανειστές που εποπτεύει, συμπεριλαμβανομένης της Raiffeisen, για έξοδο από τη Ρωσία.

Η Raiffeisen είπε ότι προσπαθούσε να βρει τρόπους πώλησης ή απόσχισης των ρωσικών δραστηριοτήτων της, διατηρώντας παράλληλα τη συμμόρφωση με τους τοπικούς και διεθνείς νόμους και κανονισμούς.

«Δεσμευόμαστε για περαιτέρω μείωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη Ρωσία, ενώ συνεχίζουμε να προχωράμε σε τέτοιες πιθανές συναλλαγές», πρόσθεσε η τράπεζα. Συνολικά, το ποσοστό των ρωσικών τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων που κατέχονται από ξένους δανειστές μειώθηκε από 6,2% σε 4,9% τους 14 μήνες έως τον Μάρτιο.

Πηγή: OT.GR

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Με μικρές απώλειες έκλεισε το ΧΑΚ

Με πτώση έκλεισε την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει ζημιές σε ποσοστό 0,22%, κλείνοντας στις 134,48 μονάδες. Ανάλογη...

Γερμανία: Τέλος εποχής για την ΚΟ της Αριστεράς στη Βουλή

Η κοινοβουλευτική ομάδα της Die Linke («Η Αριστερά») δεν υπάρχει πιά! Το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα είδε σήμερα την  ομάδα του στη γερμανική  ομοσπονδιακή Βουλή...

Ισραήλ: Αναχαίτισε πύραυλο πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα, που φέρεται να εκτοξεύτηκε από την Υεμένη

Bαλλιστικό πύραυλο ιρανικής κατασκευής που εκτοξεύτηκε από την Υεμένη αναχαίτισε πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα με το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Arrow ο Ισραηλινός Στρατός. Σειρήνες...

Αλέξης Γρηγορόπουλος: 15 χρόνια από τη δολοφονία του – Πορείες και εκδηλώσεις μνήμης (φωτογραφίες)

Πορεία προς το Σύνταγμα πραγματοποίησαν μαθητικές, φοιτητές και συλλογικότητες στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, καθώς σήμερα συμπληρώνονται 15 χρόνια από τη δολοφονία του. Αρχικά, οι διαδηλωτές...

Ο Sam Altman της OpenAI CEO της Χρονιάς από το περιοδικό Time

Ο Sam Altman, ο Διευθύνων Σύμβουλος της OpenAI, αναδείχθηκε CEO της Χρονιάς από το περιοδικό TIME για το 2023,  μια σημαντική διάκριση σε μια...

Χειμωνιάτικο σκηνικό, βροχές και χαλάζι σε ορισμένες περιοχές (φωτό)

Ιδιαίτερα χειμωνιάτικο ήταν στο σκηνικό του καιρού μετά το μεσημέρι της Τετάρτης, καθώς η συννεφιά έδωσε τη θέση της σε βροχές, οι οποίες σε...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW