29.8 C
Nicosia
Τρίτη 23 Ιούλιος 2024 | 0:20

Βρετανία: Πάνω από το 100% του ΑΕΠ το χρέος, για πρώτη φορά από το 1961

Το καθαρό χρέος του δημόσιου τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου τον Μάιο ξεπέρασε το 100% του ΑΕΠ της χώρας, για πρώτη φορά από το 1961, εξαιτίας του υψηλότερου του προσδοκώμενου κόστους δανεισμού, ανακοίνωσε χθες η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Συγκεκριμένα, το καθαρό χρέος του δημόσιου τομέα, εξαιρουμένου του χρέους των τραπεζών που ελέγχονται από το κράτος, ανήλθε σε 2,567 τρισ. στερλίνες (3,28 τρισ. δολάρια), που αντιστοιχεί στο 100,1% του ΑΕΠ.

Ο κρατικός δανεισμός τον Μάιο ανήλθε σε 20,045 δισεκατομμύρια λίρες, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για 19,5 δισεκατομμύρια, σε δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων. Το ποσό αυτό είναι μειωμένο κατά 3 δισεκατομμύρια λίρες σε σχέση με τον Απρίλιο, αλλά υπερδιπλάσιο σε σχέση με τον Μάιο του 2022, ενώ αποτελεί το δεύτερο υψηλότερο ποσό δανεισμού τον Μάιο από τότε που άρχισαν οι καταγραφές, σημείωσε η οικονομολόγος της PwC, Ντίβια Σριντάρ. Εξάλλου, υπενθυμίζεται ότι ο ετήσιος πληθωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου παρέμεινε αμετάβλητος τον Μάιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις για ελαφρά μείωση.

«Αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει σε αύξηση των δαπανών μέσω των αυξημένων πληρωμών τόκων χρέους και των επιδομάτων και φορολογικών πιστώσεων που συνδέονται με τον πληθωρισμό», σημείωσε η Σριντάρ.

Παράλληλα, τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στη χώρα παρέμεινε τον Μάιο σε υψηλότερο επίπεδο από το προσδοκώμενο, με αποτέλεσμα οι traders να αυξάνουν τα στοιχήματα για περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής στη σημερινή συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 8,7% τον Μάιο, παραμένοντας αμετάβλητος από τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας. Ο δομικός πληθωρισμός, ο δείκτης δηλαδή που αφαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές τροφίμων και ενέργειας, επιταχύνθηκε αιφνιδίως στο 7,1% από 6,8% τον προηγούμενο μήνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι αναμενόταν ευρέως ήπια αποκλιμάκωση του βασικού δείκτη στο 8,4% και σταθερός δομικός πληθωρισμός.

Τα νέα στοιχεία φαίνεται πως δίνουν μικρό περιθώριο ελιγμού στην Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία είναι πια ακόμη πιθανότερο να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια δανεισμού. Στην περίπτωση αυτή θα πρόκειται για την ταχύτερη νομισματική σύσφιγξη των τελευταίων 40 ετών.

Οι traders ποντάρουν πια σε άνοδο του βασικού επιτοκίου στο 6% μέχρι τον Δεκέμβριο, ένα επίπεδο το οποίο κατά πολλούς πρόκειται να οδηγήσει τη βρετανική οικονομία σε ύφεση. Για τη σημερινή συνεδρίαση δίνεται πιθανότητα 50% για μεγάλη επιτοκιακή αύξηση μισής ποσοστιαίας μονάδας.

Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα της Αγγλίας έχει ανεβάσει τα επιτόκια επί 12 συναπτές συνεδριάσεις από το 0,1% στο 4,5% και οι περισσότεροι οικονομολόγοι προβλέπουν τουλάχιστον μία ακόμη αύξηση 25 μονάδων βάσης στο 4,75% σήμερα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Με ενιαία γραμμή τοποθετείται η Αθήνα, λέει ο Π.Μαρινάκης για δηλώσεις Ερντογάν

Οι θέσεις που έχουν εκφραστεί από τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Υπουργό Άμυνας αλλά και από τον ίδιο και το σύνολο των μελών...

Απέρριψε έφεση εγγυητών σε δάνειο στη Λαϊκή Τράπεζα το Ανώτατο Δικαστήριο

Με ομόφωνη απόφασή του, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έφεση δύο προσώπων κατά απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου, η οποία είχε εκδοθεί εναντίον τους για...

Με μικρά κέρδη ξεκίνησε τη βδομάδα το Χρηματιστήριο

Με μικρά κέρδη ξεκίνησε τη βδομάδα το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει τη Δευτέρα στις 165,62 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο 0,45%. Οριακά μεγαλύτερη άνοδο,...

Αυτοί είναι οι αντίπαλοι των ομάδων μας στην Ευρώπη

Tους αντιπάλους τους σε περίπτωση προκρισης στον επόμενο προκριματικό γύρο των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, στις οποίες συμμετέχουν, έμαθαν τη Δευτέρα οι τέσσερις κυπριακές ομάδες (ΑΠΟΕΛ,...

Ελαφράς μορφής αναπνευστικά προβλήματα σε 8 παιδιά ηλικίας 10-15 χρονών – Αιτία οι αναθυμιάσεις από πισίνα

Ελαφράς μορφής αναπνευστικά προβλήματα παρουσίασαν τα 8 παιδιά ηλικίας 10-15 χρονών, που φέρεται να επηρεάστηκαν από αναθυμιάσεις λόγω εργασιών που διεξάγονταν σε πισίνα ξενοδοχείου, στην Γεροσκήπου,...

Διαχειρίσιμη η πυρκαγιά σε Πάχνα και Πραστειό Αυδήμου

Διαχειρίσιμη είναι η κατάσταση σε σχέση με την πυρκαγιά που ξέσπασε μεταξύ των κοινοτήτων Πάχνας και Πραστειού Αυδήμου, ωστόσο ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων παραμένει, αναφέρει σε...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!