Από την αρχή της πανδημίας όλες οι ελπίδες είχαν πέσει στην επιστήμη και την ανάπτυξη ενός ασφαλούς εμβολίου που θα τερμάτιζε την διπλή κρίση που εγκαινίασε ο νέος κορωνοϊός, σε υγειονομικό και οικονομικό επίπεδο.
Με τις πρώτες καλές εξελίξεις στην κούρσα για το εμβόλιο κατά του Covid-19 άρχισαν να πληθαίνουν οι φωνές που έβλεπαν ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας την επόμενη χρονιά, ωστόσο, αναλυτές και κεντρικοί τραπεζίτες διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για τον ρυθμό της ανάκαμψης επισημαίνοντας πως η οικονομία θα επανέλθει αλλά χωρίς θεαματικές κινήσεις.
Η είδηση ότι η 90χρονη Μάργκαρετ Κίναν από την Μ. Βρετανία έγινε χθες ο πρώτος άνθρωπος στη Δύση στον οποίο χορηγήθηκε χθες το εμβόλιο της αμερικανογερμανικής συμμαχίας Pfizer/BioNTech αποτελεί ιστορική στιγμή για την μάχη κατά της πανδημίας του κορωνοϊού που μετρά πάνω από 1,5 εκατ. ανθρώπινες απώλειες από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης τον Δεκέμβριο του 2019 στη Βουχάν της Κίνας.
Η εκκίνηση των διαδικασιών για την χορήγηση έγκρισης στα πειραματικά εμβόλια κατά του νέου κορωνοϊού, η πρώτη έγκριση της Βρετανίας και η διανομή των εμβολίων στον πληθυσμό που αναμένεται να ρολάρει μέσα στο 2021 προβλέπεται ότι θα πυροδοτήσουν μια οικονομική άνθηση επιτρέποντας από την μία σε επιχειρήσεις που παραμένουν σήμερα κλειστές να επαναλειτουργήσουν και απελευθερώνοντας από την άλλη την «φιμωμένη» ζήτηση. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε το γεγονός ότι στην χώρα μας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συνδέσει το άνοιγμα των καταστημάτων νυχτερινής διασκέδασης και των μπαρ με την άφιξη του εμβολίου.
Οι αναλυτές συνεχίζουν να τονίζουν όμως πως η ανάκαμψη δεν πρόκειται να είναι τόσο δραματική όσο κάποιοι περιμένουν.
«Με βάση τα ιστορικά δεδομένα, η ανάκαμψη θα είναι ισχυρή. Πολλοί όμως δεν θα την αισθανθούν έτσι καθώς μπορούν να υπάρξουν αναταράξεις και μεταβλητότητα», σχολιάζει ο Μπεν Μέι της Oxford Economics.
Σύμφωνα με τον Μέι, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα σημειώσει την μεγαλύτερη ανάπτυξη από την δεκαετία του 1970. Πρόκειται για μια άνοδο αρκετά μεγάλη ώστε να επιστρέψει την παραγωγή σε επίπεδα πριν από την κρίση και μέχρι το καλοκαίρι. Όμως, δεδομένου ότι αυτή η ανάπτυξη θα αποκαθιστούσε την παλιά κατάσταση, είναι «απίθανο να δούμε ότι πρόκειται για την καλύτερη εδώ και τέσσερις δεκαετίες», προειδοποιεί.
Σε κάποιους κλάδους επίσης αναμένεται να γίνει πιο αισθητή η ανάκαμψη. Η βιομηχανική παραγωγή ήταν εξ΄αρχής περισσότερο ανθεκτική και είναι πιθανό να επανέλθει πολύ γρήγορα. Ο κλάδος των υπηρεσιών από την άλλη που έχει πληγεί βαριά από την πανδημία, αναμένεται να αναπτυχθεί με πιο αργούς ρυθμούς, προσθέτει ο Μέι.
Το παγκόσμια ΑΕΠ θα επανέλθει σε προ-κορωνοϊού επίπεδα στα μέσα της επόμενης χορνιάς, προβλέπει ο Νιλ Σέρινγκ της Capital Economics. Τονίζει, ωστόσο, ότι η παγκόσμια οικονομία θα επανέλθει στην προηγούμενη πορεία της μέχρι το 2024.
Ο Σέρινγκ θίγει άλλο ένα ζήτημα εξηγώντας πως οι χώρες δεν πρόκειται να ανακάμψουν με την ίδια ένταση καθώς δεν επλήγησαν στον ίδιο βαθμό από την πανδημία.
Η Ισπανία, η Ινδία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν βρεθεί στο μάτι της υγειονομικής κρίσης μετρώντας πολλές απώλειες και ακόμα πλαεύουν. Η κίνα από την άλλη, παρόλο ήταν πρώτη χώρα που επλήγη, πλέον ανακάμπτει αισθητά. Παρατηρώντας πως ο ιός έχει δημιουργήσει ανομοιομορφίες στην οικονομία, ο Σέρινγκ προειδοποιεί ότι αυτές οι διαφορές δεν θα εξαφανιστούν το 2021, αλλά είναι πιθανό να περιοριστούν καθώς θα το εμβόλιο θα μοιράζεται στον πλανήτη επιτρέποντας στις οικονομίες που έχουν πληγεί βαριά να βρουν τον βηματισμό τους.
Οι μακροπρόθεσμες ουλές θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από ό,τι πρόκειται να γίνει μέσα στους επόμενους μήνες, και καθώς επιβάλλονται νέοι περιορισμοί για την αναχαίτιση της πανδημίας κατά την χειμερινή περίοδο. Το Χονγκ Κονγκ έχει επιβάλλει πιο αυστηρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης για να αντιμετωπίσει την τέταρτη αναζωπύρωση του ιού ενώ οι ΗΠΑ βιώνουν μια ανάκαμψη των υψηλών αριθμών των κρουσμάτων έπειτα από την γιορτή των Ευχαριστιών.
«Παρά τις αισιόδοξες, βραχυπρόθεσμες προοπτικές, βλέπουμε σημαντικούς κινδύνους εφόσον οι ψυχρές θερμοκρασίες και η χαλάρωση των περιορισμών μπορούν να οδηγήσουν σε περαιτέρω εξάπλωση του ιού», προειδοποιεί η Goldman Sachs.
Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNN