17.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 14:17

Politico: Οι 11 πιο σημαντικές προσωπικότητες του Νταβός και αγαπημένοι της παγκόσμιας ελίτ

Ηγέτες, επιχειρηματικοί τιτάνες, φιλάνθρωποι και διασημότητες, συζητούν για άλλη μία φορά στο Νταβός για την τύχη του κόσμου και κλείνουν συμφωνίες με την παγκόσμια ελίτ, στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF).

Παρόλο που δεν υπάρχουν πολλοί Ρώσοι ολιγάρχες στο WEF από τότε που η Μόσχα εξαπέλυσε την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, και ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι απασχολημένος με τις εκλογές, η λίστα επισκεπτών του Νταβός, έχει αρκετούς αρνητικούς πρωταγωνιστές.

Οι έντεκα σημαντικότεροι όπως τους κατατάσσει το Politico

1.Ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι

Γνωστός ως ο Ντόναλντ Τραμπ της Αργεντινής – και επίσης ως “ο τρελός” “η περούκα” και χειριστής αλυσοπρίονου, o Χαβιέρ Μιλέι τα έχει όλα: φανατικούς υποστηρικτές, προϋπηρεσία ως προκλητικός εκφωνητής της τηλεόρασης, ελευθεριακές αναρχοκαπιταλιστικές ιδέες (εκτός από το θέμα των αμβλώσεων) και ένα … αξιομνημόνευτο … χτένισμα.

Λάτρης του Νταβός εδώ και καιρό (παρακολουθεί το WEF εδώ και χρόνια), ο Μιλέι είδε τις πολιτικές του απόψεις να μετατρέπονται, από αλλόκοτες φυσαλίδες σκέψης σε πραγματικότητα, αφού εξελέγη πρόεδρος της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Νότιας Αμερικής, εκμεταλλευόμενος το κύμα δυσαρέσκειας με το πολιτικό κατεστημένο Το ερώτημα τώρα είναι πόσο μακριά θα φτάσει ο Μιλέι για να υλοποιήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις να περικόψει τις δημόσιες υπηρεσίες και τις κρατικές δαπάνες, να κλείσει την κεντρική τράπεζα της Αργεντινής και να ρίξει το πέσο.

…Στον Μιλέι αρέσουν:
1) Ο Αμερικανός μαφιόζος Αλ Καπόνε – “ένας ήρωας”.
2) Τα κλωνοποιημένα του σκυλιά- που τα αποκαλεί συμβούλους του. (Το 2018, ο Μιλέι σύμφωνα με το Reuters και τους New York Times, απευθύνθηκε στην αμερικανική εταιρεία PerPETuate για να κλωνοποιήσει τονπρώτο του σκύλο, τον Κόναν Η διαδικασία είχε ως αποτέλεσμα πέντε κουτάβια», -υ.
3) Η διάδοση του μηνύματος για το ταντρικό σεξ.
4) Η πώληση ανθρώπινων οργάνων στην ελεύθερη αγορά.

Ο Μίλεϊ αντιπαθεί
1) Τον Πάπας Φραγκίσκος – “ένας βρώμικος αριστερός” και “κομμουνιστικό σκατό” – αν και η διοίκηση Μιλέι τον προσκάλεσε πρόσφατα στην Αργεντινή για να τον επισκεφθεί.
2) Τους φόρους – τονίζοντας ότι ο Ιησούς δεν τους πλήρωσε.

3 Την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση – “μια μαρξιστική συνωμοσία για την καταστροφή της οικογένειας”
4) Την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής – μια «φάρσα, φυσικά».

Rungroj Yongrit/Pool via REUTERS

2.Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Οι φήμες λένε ότι ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (MBS) θα κάνει την πρώτη του προσωπική εμφάνιση στο WEF στη φετινή εκδήλωση, συνοδευόμενος από μία τεράστια κουστωδία κορυφαίων Σαουδαράβων αξιωματούχων.

Η σκηνή του Νταβός θα γίνει κολυμπήθρα του Σιλωάμ για τον στυγνό κυβερνήτη  μιας χώρας με τρομακτικό ιστορικό παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων . Ο ίδιος ο Μπιν Σαλμάν, διέταξε προσωπικά τη στυγερή δολοφονία του δημοσιογράφου της Washington Post Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη το 2018- θα επιχειειρήσει να «ξεπλυθεί».

Ίσως ο MBS να ήταν ακόμα παρίας του WEF – αν δεν υπήρχε αυτό το άλλο- πρώην αγαπημένο- πρόσωπο του Νταβός που μετατράπηκε σε persona-non-grata: Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Ξεκινώντας την εισβολή του στην Ουκρανία,  ο Πούτιν κατάφερε να σπρώξει τη Δύση πίσω στην αγκαλιά του MBS.

November 15, 2022. REUTERS/Jonathan Ernst

3.Τζάρεντ Κούσνερ, ιδρυτής της Affinity Partners και…γαμπρός

Ο 43χρονος, γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ,-είναι παντρεμένος με την Ιβάνκα Τραμπ- υπηρέτησε ως ανώτερος σύμβουλος του πρώην προέδρου κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Η εταιρεία επενδύσεων του Κούσνερ, Affinity Partners, χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από χώρες του Κόλπου. Σε αυτές περιλαμβάνεται μια επένδυση ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, του οποίου ηγείται ο μπιν Σαλμάν. Η επένδυση προωθήθηκε παρά τις αντιρρήσεις των συμβούλων του πρίγκιπα διαδόχου.

Ο Κούσνερ ανέπτυξε φιλικές σχέσεις με τον MBS κατά τη διάρκεια της θητείας του πεθερού του, εγείροντας μεγάλες υποψίες σύγκρουσης συμφερόντων – ειδικά όταν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ αρνήθηκε να καταδικάσει τον Σαουδάραβα ηγέτη για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, παρά το συμπέρασμα της CIA ότι ήταν άμεσα εμπλεκόμενος.

Sputnik/Alexei Danichev/Kremlin via REUTERS


4. Ιλχάμ Αλίεφ, πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν

Τι κάνει ένας αυταρχικός ηγέτης με ένα αποσχισθέν κράτος (Ναγκόρνο Καραμπάχ) εντός των συνόρων της χώρας του;

Εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι η προσοχή της Ρωσίας είναι στραμμένη αλλού, παράλληλα με τη δίψα της ΕΕ για το φυσικό αέριο για να εξαπολύσει μια αστραπιαία επίθεση, να πάρει τον έλεγχο, να απελάσει τους ενοχλητικούς γηγενείς , να φυλακίσει κάθε διαφωνούντα δημοσιογράφο – και στη συνέχεια να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για να επωφεληθεί από το ξύπνημα του πατριωτικού φρονήματος.

REUTERS/Jean Bizimana

5. Ο πρόεδρος της Ρουάντα Πολ Καγκάμε

Με το παρατσούκλι «ο Ναπολέων της Αφρικής», που παραπέμπει στην εκστρατεία του για την κατάληψη της εξουσίας, ο Πολ Καγκάμε κυβερνά από το 1994 τη χώρα των χιλίων λόφων. Συχνά τον επαινούν για την σημαντικότερη ιστορία ανάπτυξης της σύγχρονης Αφρικής, αλλά είναι επίσης δικτάτορας.

Ο πρώην στρατιωτικός άλλαξε το σύνταγμα της Ρουάντα για να καταργήσει το όριο θητείας της κυβέρνησης και να παγιώσει τη σφιχτή του λαβή στους μοχλούς της εξουσίας.

Παράλληλα κατέπνιξε κάθε διαφωνία.

Αλλά παρά το γεγονός ότι κατηγορείται ότι επέβλεψε τη φυλάκιση, την εξορία και τα βασανιστήρια αντιφρονούντων και δημοσιογράφων της Ρουάντα, ο Καγκάμε κατάφερε να παραμείνει αγαπημένος της Δύσης – και στη λίστα προσκεκλημένων του Νταβός.

6. Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο

Η Σλοβακία δεν φαίνεται να… μπορεί να εγκαταλείψει τον Ρόμπερτ Φίκο.

Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το αξίωμα το 2018 λόγω των μαζικών διαδηλώσεων που ακολούθησαν τη δολοφονία του ερευνητή δημοσιογράφου Γιάν Κούτσιακ και της αρραβωνιαστικιάς του Μαρτίνα Κούσνιροβα, αλλά αναδύθηκε από τις πολιτικές του στάχτες και έγινε πρωθυπουργός της Σλοβακίας για τέταρτη φορά στα τέλη του περασμένου έτους.

Διεξήγαγε μια εκστρατεία φιλική προς τον Πούτιν, υποσχόμενος να τερματίσει κάθε στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Τα σλοβακικά δικαστήρια εξακολουθούν να εξετάζουν πολλαπλές υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος που προέρχονται από την τελευταία φορά που το κόμμα του, Smer, ήταν στην εξουσία. Εμπλέκονται ολιγάρχες που φέρονται να επωφελήθηκαν από κρατικές συμβάσεις, πρώην ανώτατα στελέχη της αστυνομίας και ανώτεροι αξιωματικοί των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών, καθώς και βουλευτές και από τα τρία κόμματα της νέας κυβέρνησης συνασπισμού του Φίκο.

REUTERS/Bernadett Szabo

7. Η Πρόεδρος της Ουγγαρίας Καταλίν Νόβακ

Η Καταλίν Νόβακ, που εξελέγη πρόεδρος της Ουγγαρίας το 2022, πρέπει να τράβηξε το …κοντό ξυλάκι: την έστειλαν στο Νταβός για να υψώσει τη σημαία του κράτους-παρία της ΕΕ. Ευτυχώς, η 46χρονη έχει συνηθίσει να βρίσκεται στο απυρόβλητο, καθώς είναι τόσο η πρώτη γυναίκα όσο και η νεότερη πρόεδρος της Ουγγαρίας.

Θα πίστευε κανείς ότι η Νόβακ, δεδομένης της καταγωγής της, θα ήταν μια πρωτοπόρος φεμινίστρια που προσπαθεί να εμπνεύσει τις γυναίκες. Αλλά η υπερσυντηρητική ηγέτιδα είναι «ηρωίδα» του διεθνούς κινήματος κατά των αμβλώσεων, της ισότητας και του φεμινισμού.

Οι απόψεις της για το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων, όμως, είναι αυτές που θα έπρεπε να τραβήξουν την προσοχή του  Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που κυριαρχείται από άνδρες: «Μην θεωρείτε ότι οι γυναίκες πρέπει να ανταγωνίζονται συνεχώς τους άνδρες. Μην πιστεύετε ότι κάθε λεπτό της ζωής μας πρέπει να το αναλώνουμε με το να συγκρινόμαστε με τους άνδρες και ότι πρέπει να εργαζόμαστε τουλάχιστον στην ίδια θέση, για τουλάχιστον την ίδια αμοιβή με αυτούς».

8. Ο πρωθυπουργός της Καμπότζης Χουν Μανέ

Ο νέος, δυτικά σπουδαγμένος πρωθυπουργός της Καμπότζης έχει προβληθεί σε ορισμένους κύκλους ως πιθανός εκσυγχρονιστής και μεταρρυθμιστής.

Όμως ο Χουν Μανέ δεν φέρνει μια φρέσκια πνοή αλλά συνεχίζει την ίδια μπαγιάτικη ιστορία. Έχοντας κληρονομήσει τη θέση του από τον πατέρα του, τον μακροχρόνιο δικτάτορα Χουν Σεν, ο Χουν Μανέτ δεν έχει δείξει κανένα σημάδι ότι θέλει να μεταρρυθμίσει ή να εκσυγχρονίσει την Καμπότζη. Ενώ κάποιοι λένε ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε πού θα καταλήξει (δεδομένου ότι ο πατέρας του είναι ακόμα στη σκηνή, μαζί με τους πιστούς κομμουνιστές του), το γεγονός είναι ένα: Πολλά χαρακτηριστικά της απολυταρχίας εξακολουθούν να υπάρχουν στην Καμπότζη: Καταστολή της αντιπολίτευσης ,περίεργες “εκλογές”, διάχυτη διαφθορά και πελατειακές σχέσεις.

9.Ο πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θανί

Πώς κατάφερε ένα μικρό βασίλειο 2,6 εκατομμυρίων κατοίκων στον Περσικό Κόλπο να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε τόσα ηχηρά σκάνδαλα;

Το Qatargate, με επίκεντρο την εξαγορά επιρροής που στοίχισε τα κεφάλια μελών του ευρωκοινοβουλίου.

Στην παράνομη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων του Τραμπ ενόσω ήταν πρόεδρος

Στις πολλαπλές αντιπαραθέσεις για δωροδοκίες ώστε να αναλάβει την διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022.

Για να μην αναφερθούν τα ερωτήματα που εγείρονται σχετικά με το τι γνώριζαν οι αξιωματούχοι του εμιράτου πριν από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ από τη Χαμάς – της οποίας το Κατάρ είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης.

Θα περίμενε κανείς ότι με τέτοιου είδους ρεκόρ ο Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζασίμ αλ Θάνι θα απομονωνόταν από τους κορυφαίους του κόσμου.

Μπα! Μόλις αυτό το μήνα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον ηγέτη του Κατάρ και του είπε ότι οι ΗΠΑ είναι «βαθιά ευγνώμονες για το ακούραστο έργο που αναλάβατε και που συνεχίζετε, για να να απελευθερώσετε τους υπόλοιπους ομήρους» που κρατούν οι μαχητές της Χαμάς».

Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα. REUTERS/Alina Smutko

10. Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα

Ο Πολωνός πρόεδρος δεν μοιάζει με άλλους της λίστας. Δεν είναι δικτάτορας που διοικεί ένα βίαιο πετρελαϊκό κράτος, δεν έχει εισβάλει σε κανέναν γείτονα ούτε καν κραδαίνει αλυσοπρίονο στη σκηνή.

Αλλά ο Ντούντα είναι άνθρωπος του χθες. Ως ο τελευταίος που στέκεται όρθιος από το εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη της Πολωνίας, το οποίο εκδιώχθηκε από την εξουσία πέρυσι, ο Ντούντα προσπαθεί με νύχια και με δόντια να διατηρήσει τη δική του αξία, κάνοντας ό,τι μπορεί για να υπονομεύσει την κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Ντόναλντ Τουσκ, ασκώντας βέτο και υποθάλποντας καταδικασμένους βουλευτές. Όλα αυτά σημαίνουν ότι: Όταν συναντήσετε τον πρόεδρο Ντούντα στο Νταβός, μην υποθέσετε ότι μιλάει εκ μέρους της Πολωνίας.

11. Αμίν Νασέρ, Διευθύνων Σύμβουλος της Aramco

Η κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Σαουδικής Αραβίας είναι η Aramco – η μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας στον κόσμο – και ο Νασέρ  είναι το αφεντικό της.

Αν διαβάσετε τα δελτία τύπου της Aramco, θα υποθέτατε ότι είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος πρωταθλητής στη μετάβασης στην πράσινη ενέργεια. Spoiler alert: απέχει πολύ από αυτό.

Τεκμήριο Α: Η Aramco φέρεται να είναι ένας από τους κορυφαίους ρυπαντές, με την περιβαλλοντική μη κυβερνητική οργάνωση ClientEarth να αναφέρει ότι ευθύνεται για περισσότερο από το 4% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον πλανήτη από το 1965.

Τεκμήριο Β: Το Bloomberg ανέφερε το 2021 ότι «υποτίμησε» το αποτύπωμα άνθρακα της κατά 50%.

Ο Νασέρ, εν τω μεταξύ, έχει επικρίνει την ιδέα ότι η δράση για το κλίμα θα πρέπει να σημαίνει ότι οι χώρες “είτε κλείνουν είτε επιβραδύνουν σε μεγάλο βαθμό” την παραγωγή ορυκτών καυσίμων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!