3.8 C
Nicosia
Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025 | 0:31

Oι σταθμοί των αξιολογήσεων της κυπριακής οικονομίας το 2024

Τις ημερομηνίες αξιολόγησης της κυπριακής οικονομίας για τη νέα χρονιά ανακοίνωσαν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, με την μακροχρόνια πιστοληπτική ικανότητα να βρίσκεται σε τροχιά αναβάθμισης από δύο οίκους, ήτοι τον Standard and Poor’s και τον Fitch, οι οποίοι στις τελευταίες πράξεις αξιολόγησής τους το 2023 ανάθεσαν θετική προοπτική στο κυπριακό αξιόχρεο.

Το 2024 βρίσκει την κυπριακή μακροχρόνια πιστοληπτική αξιολόγηση τρεις βαθμίδες πάνω από κατώτατο όριο της επενδυτικής κατηγορίας, δηλαδή στο ΒΒΒ High και στο ΒΒΒ+ από τους οίκους DBRS Morningstar και τον ευρωπαϊκό Scope ratings. Όσον αφορά τους οίκους Standard and Poor’s, Moody’s και Fitch η κυπριακή αξιολόγηση βρίσκεται στην βαθμίδα ΒΒΒ, Βaa2 και BBB αντίστοιχα, δηλαδή δύο βαθμίδες πάνω από το όριο της επενδυτικής κατηγορίας.

Την αυλαία των αξιολογήσεων ανοίγει ο καναδικός οίκος DBRS Morningstar στις 22 Μαρτίου, με τον Scope ratings να ακολουθεί στις 10 Μαΐου. Στις 24 Μαΐου είναι προγραμματισμένη η πρώτη αξιολόγηση από τον Moody’s, ενώ ακολουθούν στις 7 Ιουνίου, ο Fitch και στις 14 του ίδιου μήνα ο Standard and Poor’s.

H δεύτερη δέσμη των αξιολογήσεων αρχίζει με τον DBRS Morningstar στις 20 Σεπτεμβρίου, με τον Scope ratings να ακολουθεί στις 25 Οκτωβρίου. Στις 22 Νοεμβρίου έχει καθοριστεί η δεύτερη αξιολόγηση από τον οίκο Moody’s, ενώ ο κύκλος κλείνει τον Δεκέμβριο με δύο αξιολογήσεις, στις 6 Δεκεμβρίου από τον Fitch και στις 13 Δεκεμβρίου από τον Standard and Poor’s.

Οι αξιολογήσεις λαμβάνουν χώρα σε μια περίοδο κατά την οποία διατηρείται η παγκόσμια αβεβαιότητα λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και της σύγκρουσης στη λωρίδα της Γάζας, ενώ υπάρχει προσδοκία ότι οι Κεντρικές Τράπεζες περί το δεύτερο μισό του έτους θα αρχίσουν τη διαδικασία αποκλιμάκωσης των βασικών τους επιτοκίων, λόγω της υποχώρησης του πληθωρισμού. Ωστόσο, όπως όλοι οι διεθνείς οργανισμοί σημειώνουν, οι κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη είναι ανοδικοί, λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής αστάθειας.

Η κοινή συνισταμένη όλων των οίκων αξιολόγησης όσον αφορά τους λόγους αναβάθμισης της κυπριακής πιστοληπτικής ικανότητας είναι η συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των πλεονασμάτων, που με τη σειρά τους θα οδηγήσουν στη μείωση του δείκτη χρέους ως προς το ΑΕΠ και η συνέχιση του ρυθμού ανάπτυξης. Επίσης στο επίκεντρο βρίσκεται η περαιτέρω πρόοδος στο τραπεζικό σύστημα, με συνέχιση της κερδοφορίας και τη μείωση των κινδύνων στους ισολογισμούς των τραπεζών και δη των «κόκκινων δανείων». Επίσης, όλοι οι οίκοι θεωρούν ότι η οικονομική δραστηριότητα θα στηριχθεί και από την υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Σημειώνεται ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι αξιολογήσεις διέπονται από τον κανονισμό 462/2013 (CRA3), ο οποίος υποχρεώνει τους οίκους αξιολόγησης να δημοσιοποιούν δύο ημερομηνίες δυνητικών αξιολογήσεων, οι οποίες γίνονται πάντα ημέρα Παρασκευή.

Στις φετινές αξιολογήσεις συμπεριλήφθηκε και ο ευρωπαϊκός οίκος (με έδρα το Βερολίνο) Scope ratings, ο οποίος από τον Νοέμβριο του 2023 συγκαταλέγεται στους εξωτερικούς οίκους αξιολόγησης (ECAIs), μαζί με DRBS Morningstar, Fitch, Moody’s και Standard and Poor’s, που αποτελούν μέρος του ευρύτερου πλαισίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για μετριασμό του κινδύνου των εξασφαλίσεων που χρησιμοποιούνται στις πράξεις νομισματικής πολιτικής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!