Το 27% των επενδυτών θεωρούν τον πληθωρισμό ως την ισχυρότερη κινητήρια δύναμη που θα επηρεάσει το 2024 τις κινήσεις των αγορών, από τις μετοχές μέχρι τα ομόλογα, τα εμπορεύματα και τις πρώτες ύλες. Δεύτερη σημαντικότερη κινητήριος δύναμη θεωρούνται οι επερχόμενες αμερικανικές προεδρικές εκλογές, που συγκεντρώνουν το 20% των «ψήφων» των traders στη λίστα με τις πιο σημαντικές εξελίξεις που θα επηρεάσουν τις αγορές. Αυτό προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε σε παράγοντες της αγοράς η JPMorgan, την οποία παρουσίασε το Reuters.
Στην τρίτη θέση των παραγόντων αυτών βρίσκονται οι φόβοι για ύφεση, με ποσοστό 18%, υποχωρώντας σημαντικά σε σύγκριση με το 2023 καθώς εκείνη τη χρονιά ήταν η μεγαλύτερη ανησυχία των στελεχών της αγοράς. Στην τέταρτη θέση των ανησυχιών βρίσκεται ο πόλεμος Ισραήλ και Χαμάς συγκεντρώνοντας το 14% των ψήφων σύμφωνα με την ίδια έρευνα
Το 2023 οι τιμές των ομολόγων και των μετοχών πραγματοποίησαν ράλι με την προσδοκία πως μια υποχώρηση του πληθωρισμού θα φέρει το 2024 γενναίες μειώσεις στα επιτόκια. Με τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ όμως να βάζουν φρένο σε κάποιες από τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες, το κλίμα έχει ελαφρώς αλλάξει.
Η μεγάλη πρόκληση
Όσον αφορά τη λειτουργία των αγορών αυτή καθαυτή, τα στελέχη των χρηματιστηρίων θεωρούν ότι μεγάλη πρόκληση θα εξακολουθήσουν να αποτελούν οι συνεχείς διακυμάνσεις στις τιμές. Όμως το ποσοστό όσων προσδιόρισαν τον κίνδυνο αυτό φέτος έχει φέτος μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με πέρσι, καθώς ανέρχεται σε μόλις 18% από 28% που ήταν το 2023. Ο μεγαλύτερος φόβος για φέτος είναι η πρόσβαση σε ρευστότητα, με «ψήφους» 24% για το 2024 από 22% που ήταν το 2023.
Η ρευστότητα εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό και από το κόστος του χρήματος κι επομένως όσο τα επιτόκια δανεισμού από τις κεντρικές τράπεζες παραμένουν υψηλά αυτό θα συνεχίσει να επηρεάζει τις αγορές. Κεντρικές τράπεζες όπως η FED και η EKT αναμένεται ότι θα χαλαρώσουν τη νομισματική τους πολιτική, αλλά αυτό προς το παρόν τουλάχιστον αναμένεται να γίνει αργότερα και σε χαμηλότερο βαθμό από όσο υπολογιζόταν στις αρχές του έτους.
Τα μάτια όλων είναι τώρα στραμμένα στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και την ευρωζώνη. Στις ΗΠΑ επίσης παρακολουθείται στενά και η απασχόληση καθώς στην εντολή της FED περιλαμβάνεται και η μείωση της ανεργίας και όχι μόνο η υποχώρηση των τιμών.
Προς νέες αναταράξεις
Όσον αφορά το πολιτικό σκηνικό οι αγορές προετοιμάζονται για νέες αναταράξεις, ιδιαίτερα όσο θα πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ που έχουν προγραμματιστεί για το Νοέμβριο. Μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ σε προκριματικές εκλογές πλησιάζει πιο κοντά το ενδεχόμενο να εξελιχθούν οι εκλογές αυτές σε νέα μονομαχία με το σημερινό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
Σε χωριστή της έκθεση για τις προοπτικές του 2024 η JPMorgan αναφέρει ότι τουλάχιστον στις ΗΠΑ η οικονομική ανάπτυξη είναι πιθανό να επιβραδυνθεί, καθώς οι επιπτώσεις της νομισματικής πολιτικής έχουν ευρύτερη επίδραση και το άλμα που έκανε η οικονομία αμέσως μετά την πανδημία τώρα εξασθενεί.
Για τις ΗΠΑ η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ θα βαδίσει στη γραμμή μεταξύ ελαφριάς και πολύ χαμηλής επέκτασης, φαινόμενο γνωστό και ως ήπια προσγείωση. Μεταξύ των βασικών συνιστωσών του ΑΕΠ, οι καταναλωτικές δαπάνες είναι πιθανό να αυξηθούν με πιο συγκρατημένο ρυθμό το 2024.
Ειδικά για τους επενδυτές η JPMorgan αναφέρει ότι μετά από ένα ισχυρό 2023, αυτοί θα πρέπει να μετριάσουν τις προσδοκίες για το 2024 καθώς οι εκτιμήσεις για τα κέρδη είναι ακόμη αβέβαιες, οι αποτιμήσεις θα μπορούσαν να δεχτούν πιέσεις και η οικονομική ανάπτυξη είναι πιθανό να επιβραδυνθεί. Ειδικά όσον αφορά την πορεία των μετοχών σε διεθνές επίπεδο, θα πρέπει να συνεχίσουν να καταγράφονται σταθερές και διαφοροποιημένες αποδόσεις, όπως εκτιμάται.
Πηγή: OT