Δεκάδες πανεπιστήμια σε όλες τις ΗΠΑ κινδυνεύουν να χάσουν περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε συλλογικά δίδακτρα από νέους διεθνείς φοιτητές που δεν επιθυμούν ή δεν μπορούν να σπουδάσουν στη χώρα, ως αποτέλεσμα των ενεργειών της κυβέρνησης Τραμπ.
Ο αυστηρότερος έλεγχος των αιτούντων, οι καθυστερήσεις στην επεξεργασία για χορήγηση βίζας και οι κρατήσεις μεταναστών στις πανεπιστημιουπόλεις και στα σύνορα προκαλούν φόβο τόσο στους φοιτητές όσο και στους διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστημίων, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια στρέφονται όλο και περισσότερο στο εξωτερικό για να καλύψουν θέσεις και να δημιουργήσουν εισόδημα.
Η ανάλυση των δεδομένων του Εθνικού Κέντρου Στατιστικών Εκπαίδευσης (NCES) των ΗΠΑ από τους Financial Times δείχνει ότι 162 ιδρύματα με τουλάχιστον 1.000 φοιτητές στις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα ευάλωτα, δεδομένου ότι περισσότερο από το 15% του φοιτητικού τους πληθυσμού προέρχεται από το εξωτερικό.

Μείωση 10% σε ξένους φοιτητές
Τα τρία τέταρτα των αμερικανικών πανεπιστημίων που συμμετείχαν σε έρευνα τις τελευταίες εβδομάδες από την NAFSA, ένα δίκτυο οργανισμών που ασχολούνται με τη διεθνή εκπαίδευση και τις ανταλλαγές, προβλέπουν μείωση του αριθμού των διεθνών φοιτητών φέτος, με την πλειοψηφία να αναμένει μείωση τουλάχιστον 10%.
Αυτό θα αντιπροσώπευε ένα πλήγμα σχεδόν 900 εκατομμυρίων δολαρίων σε άμεσα έσοδα, με βάση μια εκτίμηση της εταιρείας εκπαιδευτικών συμβούλων Shorelight Analytics, ύψους 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε συνολικά δίδακτρα από διεθνείς φοιτητές.
Μια παρόμοια μείωση 10% του συνόλου των ξένων φοιτητών θα δημιουργούσε ένα ακαθάριστο πλήγμα 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με βάση τους υπολογισμούς των FT για 29,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε εγγραφές και μέσα δίδακτρα από το NCES.
Ενώ τα στοιχεία για τα δίδακτρα δεν λαμβάνουν υπόψη την οικονομική βοήθεια, οι διεθνείς φοιτητές δεν είναι επιλέξιμοι για ομοσπονδιακή υποστήριξη και είναι πιο πιθανό από τους εγχώριους φοιτητές να πληρώσουν πλήρη δίδακτρα — καθιστώντας τους κρίσιμους για τα οικονομικά πολλών σχολείων, ειδικά σε μια εποχή μείωσης των εισαγωγών και περικοπών των ομοσπονδιακών ερευνητικών επιχορηγήσεων.
Τα πανεπιστήμια επιδιώκουν να αντισταθμίσουν τις αναμενόμενες μειώσεις των ξένων φοιτητών κάνοντας ανανεωμένες προσφορές με πρόσθετη οικονομική βοήθεια σε εγχώριους φοιτητές που βρίσκονται σε λίστες αναμονής. Αλλά οι περισσότεροι έχουν ήδη αποδεχτεί θέσεις αλλού και συνήθως θα δημιουργούν χαμηλότερο εισόδημα από ότι οι ξένοι.
Ισχυριζόμενος ότι καταπολεμά τον αντισημιτισμό και την φερόμενη αριστερή προκατάληψη στις πανεπιστημιουπόλεις, η κυβέρνηση Τραμπ έχει στοχεύσει το δικαίωμα του Χάρβαρντ να δέχεται οποιονδήποτε ξένο φοιτητή. Η απόφαση αμφισβητείται επί του παρόντος στα δικαστήρια.
Αλλά έχει επίσης προκαλέσει φόβο και αβεβαιότητα διαγράφοντας — και στη συνέχεια επαναφέροντας προσωρινά — σχεδόν 5.000 ήδη φοιτούντες ξένους. Έχει επίσης θέσει υπό κράτηση δεκάδες, έχει εισαγάγει αυστηρότερους κανόνες για τον έλεγχο των λογαριασμών των αιτούντων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έχει δώσει προτεραιότητα στις εγκρίσεις αιτούντων σε πανεπιστήμια όπου οι αλλοδαποί αποτελούν λιγότερο από το 15% του συνόλου.

Δυσκολίες στην απόκτηση βίζας
Οποιεσδήποτε μειώσεις θα πλήξουν κολέγια όπως το Πανεπιστήμιο του Κεντρικού Μιζούρι, του οποίου οι εγγραφές ήταν 24% ξένοι φοιτητές το 2023. Οι περισσότεροι από τους διεθνείς φοιτητές του προέρχονται από την Ινδία για μεταπτυχιακά προγράμματα στην τεχνολογία πληροφοριών.
«Είναι ένα μεγάλο μέρος του επιχειρηματικού μας μοντέλου», δήλωσε στους FT ο Τιμ Κράουλι, πρύτανης και αντιπρόεδρος ακαδημαϊκών υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο του Κεντρικού Μιζούρι. «Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να το ξεπεράσουμε αυτό του χρόνου, στην πραγματικότητα τα επόμενα τρία χρόνια, με μικρότερα περιθώρια κέρδους».
Ήδη, ο Κράουλι δήλωσε ότι το Πανεπιστήμιο του Κεντρικού Μιζούρι έχει δει νέους φοιτητές να μην μπορούν να εξασφαλίσουν βίζες για το φθινόπωρο, και άλλοι έχουν εκφράσει ανησυχία για την αν θα μπορέσουν να μεταβούν στις ΗΠΑ.
Μια ξεχωριστή έρευνα που ολοκληρώθηκε στις αρχές Ιουνίου από το Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης έδειξε ότι τα δύο πέμπτα των πανεπιστημίων των ΗΠΑ αναμένουν ότι ο αριθμός των ξένων προπτυχιακών φοιτητών θα είναι χαμηλότερος τον επόμενο χρόνο και σχεδόν το ήμισυ για τους μεταπτυχιακούς.
Οι προβλέψεις για μείωση των εγγραφών ακολουθούν χρόνια μιας επεκτεινόμενης διεθνούς παρουσίας στις αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις. Από το 2013, ο αριθμός των ξένων φοιτητών αυξήθηκε κατά περισσότερο από 200.000 φτάνοντας τα 1,17 εκατομμύρια το 2023, παρά τη μείωση κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Οι ξένοι φοιτητές έχουν συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη πολλών πανεπιστημίων των ΗΠΑ, και αν και προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν την αβεβαιότητα, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές.
Ορισμένα πανεπιστήμια λένε ότι δεν έχουν δει ακόμη καμία «καλοκαιρινή μείωση» στον αριθμό των ξένων φοιτητών στους οποίους έχουν προσφερθεί θέσεις, αλλά τελικά δεν εγγράφονται, αφού τους παρότρυνε να υποβάλουν αίτηση νωρίς για βίζα.
Η επεξεργασία των θεωρήσεων ξεκίνησε ξανά μόλις πρόσφατα, μετά την κυκλοφορία των νέων κατευθυντήριων γραμμών στα προξενεία των ΗΠΑ, με αναφορές για σημαντικές καθυστερήσεις και άρνηση επειγόντων ραντεβού, ιδίως σε χώρες που στέλνουν μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών: Κίνα, Ινδία και Νιγηρία.
Τα ιδρύματα διερευνούν τακτικές, όπως η αναβολή της εισόδου ή οι συνεργασίες με ξένα πανεπιστήμια και η επιλογή της εξ αποστάσεως, διαδικτυακής φοίτησης εν αναμονή των εγκρίσεων βίζας.
Ωστόσο, οι πρώτες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι πολλοί ξένοι φοιτητές δέχονται εναλλακτικές προσφορές από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, του Καναδά, της Αυστραλίας και χωρών της Ασίας.
Πηγή: ΟΤ