Τα βλέμματα είναι σήμερα στραμμένα στο Στρασβούργο και στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύει κυβερνητικό κλιμάκιο μεταξύ των οποίων υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Μεταφορών & Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Θάνος Πετραλιάς.
Μια αποστολή όχι και τόσο εύκολη καθώς μόλις χθες σε ερώτηση για το ύψος των χρημάτων που είναι διαθέσιμα μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού για φυσικές καταστροφές, ο ευρωπαίος επίτροπος οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι απάντησε ότι φέτος σημειώθηκαν πολλές φυσικές καταστροφές, συμπεριλαμβάνοντας και το σεισμό στην Τουρκία. «Φέτος οι πόροι είναι περιορισμένοι, του χρόνου όμως είμαι πεπεισμένος ότι θα είναι διαθέσιμοι με πιο ουσιαστικό τρόπο» συμπλήρωσε ο κ. Τζεντιλόνι. Eίναι χαρακτηριστικό ότι μόλις πρόσφατα έχει εγκριθεί η αποδέσμευση ποσού 400 εκατ. ευρώ για τη παροχή οικονομικής βοήθειας στη Σλοβενία για τις πλημμύρες που σημειώθηκαν στη χώρα.
Οι επιδιώξεις της Αθήνας
Bασική επιδίωξη της ελληνικής πλευράς, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις, είναι να εξασφαλίσει ευελιξία στα Προγράμματα Συνοχής, τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, το ΕΣΠΑ αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης.
Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν:
- Η ενίσχυση του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Ε.Ε. (ΤΑΕΕ) που αποτελεί και το βασικό μέσο για τη στήριξη κρατών που πλήττονται από φυσικές καταστροφές, όπως πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς, κ.α. Αν και τα κονδύλια για φέτος είναι πολύ περιορισμένα, λόγω σημαντικών χρηματοδοτήσεων που δόθηκαν από το Ταμείο φέτος, η Αθήνα αναμένεται να ζητήσει το μέγιστο ποσό που μπορεί να λάβει. Από το 2006 έως σήμερα το ΤΑΕΕ έχει παρέμβει σε 13 περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, μετά από αντίστοιχα αιτήματα της Ελλάδας. Έχει εξασφαλιστεί η καταβολή επιχορηγήσεων συνολικού 151,6 εκατ. ευρώ περίπου, συνεισφέροντας σημαντικά τόσο στην οικονομική στήριξη άμεσων παρεμβάσεων έκτακτης ανάγκης, όσο και στην αντίστοιχη ελάφρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι η αντιμετώπιση των επιπτώσεων του ΙΑΝΟΥ όπου τον Σεπτέμβριο του 2020 είχε λάβει 21,6 εκατ. ευρώ για κάλυψη μέρος του κόστους που ανέρχονταν σε 863,5 εκατ. ευρώ.
- Η ανακατεύθυνση πόρων από το ΕΣΠΑ 2014-2021 και 2021-2027. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση, περίπου 250 εκατ. ευρώ μπορούν να ανακατευθυνθούν μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ.
- Η εκ νέου αναθεώρηση του «Ελλάδα 2.0». Στις 31 Αυγούστου η χώρα μας κατέθεσε στην Κομισιόν το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης. Ωστόσο, σύμφωνα με δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να το αναθεωρήσει εκ νέου για τη στήριξη των πληγέντων.
- Η καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για του αγρότες και κτηνοτρόφους που έχουν πληγεί. Αν και ο προϋπολογισμός του οργανισμού έχει εξαντληθεί, ωστόσο δεν αποκλείεται να ενισχυθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.
- Η πιθανή κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού προκειμένου να καλυφθεί μέρος των έκτακτων δαπανών, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για ποσό που αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ήδη τον Ιούλιο κατατέθηκε συμπληρωματικός προϋπολογισμός για δαπάνες ύψους 700 εκατ. ευρώ όπως η διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου (100 εκατ. ευρώ) κι άλλες δαπάνες που σχετίζονται με την υγεία, το market pass, youth pass, κ.α.
- Το παζλ των επιλογών που εξετάζει η κυβέρνηση είναι και η υποβολή αιτήματος για δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Ραλλού Αλεξοπούλου • [email protected]