Στο «γήπεδο» της επιτροπής των λοιμωξιολόγων βρίσκεται το σχέδιο της κυβέρνησης να χαλαρώσει προσεκτικά τα μέτρα ανοίγοντας την αγορά με την μέθοδο του click away- και για κάποια είδη την μέθοδο του click in shop.
Η επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει αύριο ώστε να κάνει την εισήγησή της στην κυβέρνηση. Παρόλο που έχουν εκφραστεί αρκετές ανησυχίες για αύξηση κρουσμάτων εφόσον ανοίξει το λιανεμπόριο, οι ειδικοί δείχνουν θετικοί για ένα σταδιακό άνοιγμα της αγοράς.
Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζεται, την όποια απόφαση θα οδηγήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Τα σενάρια για το άνοιγμα της αγοράς
Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της κυβέρνησης θέλει από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου να επιστρέψει το click away για το σύνολο της αγοράς, ενώ ειδικά για τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και κοσμημάτων να εφαρμοστεί το click in shop, ώστε να μπορούν οι καταναλωτές να δοκιμάζουν τα είδη που θέλουν ν’ αγοράσουν.
Την διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη για αυτό το βήμα έδωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. «Έχουμε το σχέδιο, έχουμε βρει τους κανόνες, ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε και θα πάμε με ασφάλεια εκεί που πρέπει. Δεν θα έχουμε το 100% της λειτουργίας της αγοράς προφανώς, αλλά δεν θα έχουμε και το 100% του κλεισίματος», εξήγησε.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης υποστήριξε χθες ότι δεν είναι σίγουρο ότι θα αποφασιστεί η λειτουργία των καταστημάτων με ραντεβού, αν και υπάρχει σχετική πρόταση.
«Η οικονομία χρειάζεται να αναπνεύσει και η αγορά εκπέμπει SOS», ανέφερε από την άλλη ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης συνοψίζοντας τους φόβους των εμπόρων για το παρατετεμένο μπλόκο στην αγορά.
Πιέζουν τα οικονομικά στοιχεία
«Το λιανεμπόριο σήμερα βιώνει τη μεγαλύτερη κρίση στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας και ότι είναι ο κλάδος που έχει υποστεί αφόρητη οικονομική πίεση, ενώ με τον τρόπο που λειτούργησε έως σήμερα έχει αποδείξει τη σοβαρότητά του τηρώντας κάθε υγειονομικό πρωτόκολλο», ανέφερε ε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Εμπορικου Συλλόγου της Αθήνας, Σταύρος Καφούνης.
«Το δίλημμα δεν είναι δημόσια υγεία ή λιανεμπόριο, αλλά λιανεμπόριο ή ανεξέλεγκτη μετακίνηση στους δρόμους, στα σουπερμάρκετ και στις υπόλοιπες κοινωνικές δραστηριότητες», πρόσθεσε.
Να σημειωθεί ότι η οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλές επιχειρήσεις και η απειλή «λουκέτων» πιέζει για μερικό άνοιγμα της αγοράς. Εάν δεν εφαρμοστούν γενναία μέτρα στήριξης μεταξύ των οποίων και «κούρεμα» οφειλών, ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΣΑ, είναι ορατός ο κίνδυνος να χαθεί 1 στις 2 εμπορικές επιχειρήσεις, τονίζοντας ότι δεν τίθεται το δίλημμα «υγεία ή λιανεμπόριο».
Ο κ. Καφούνης αναφερόμενος στα οικονομικά στοιχεία του ενεαμήνου του 2020, της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τόνισε ότι δείχνουν τεράστια πτώση έως 50% στους 39 από τους 43 κλάδους του λιανεμπορίου. Σημείωσε ότι αν σε αυτό προστεθεί η ασύλληπτη ζημιά της εορταστικής περιόδου και χαθεί και η εκπτωτική περίοδος, τότε θα αφανισθεί μία στις δύο εμπορικές επιχειρήσεις. Ανέφερε όμως ότι εάν η αγορά επαναλειτουργήσει άμεσα και στηριχθούν στοχευμένα οι έχοντες πραγματική ανάγκη, τότε είναι εφικτό να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση με επιτυχία και σε αυτό στοχεύουν όλες οι παρεμβάσεις μας.
Ζητώντας έτσι το άνοιγμα της αγοράς, κατέθεσε προτάσεις για την επαναλειτουργία από την ερχόμενη Δευτέρα των εμπορικών καταστημάτων, με μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και επιτήρηση της εφαρμογής τους.
Πηγή: naftemporiki.gr