13.1 C
Nicosia
Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021 | 6:02

Tις προοπτικές κερδοφορίας συζητούν θεσμοί και τράπεζες στην Ελλάδα

Της Ειρήνης Σακελλάρη

Με ατζέντα διαφορετική η οποία φέρει αναπτυξιακή ταυτότητα προσέρχονται στο διάλογο με τις τράπεζες οι θεσμοί στο πλαίσιο της επόμενης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Οι συναντήσεις, πάντα διαδικτυακές έχουν προσδιοριστεί για την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Εν τω μεταξύ και ενώ ο SSM που βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τις τράπεζες θέτει από καιρού εις καιρόν το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου καθόλου το θέμα αυτό δεν υπάρχει στην ατζέντα που κοινοποίησαν οι θεσμοί προς τις τράπεζες.

Το γεγονός πάντως πως οι θεσμοί δεν εντάσσουν το θέμα αυτό στην ατζέντα τους είναι σαφέστατη ένδειξη πως δεν προτίθενται στην παρούσα φάση να ασχοληθούν με το θέμα αυτό. Θα αναμένουν οι τράπεζες  να βελτιώσουν την ποιότητα των κεφαλαίων του, βελτίωση η οποία θα οδηγήσει σε αντικατάσταση των κεφαλαίων του DTC.

Με προοπτική κερδοφορίας και αλλάζοντας εποικοδομητικά την ατζέντα οι θεσμοί προσέρχονται σε διάλογο με τις ελληνικές τράπεζες την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου στο πλαίσιο της μεταμνημονιακή αξιολόγησης.

Την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου οι θεσμοί θα έλθουν σε διαδικτυακή επαφή με τις ελληνικές  τράπεζες με ατζέντα  διαφοροποιημένη  σε σχέση με τις προηγούμενες,  χωρίς ωστόσο οι διαφορές να αποκλίνουν  πολύ από όσα οι θεσμοί θεωρούν κορυφαία θέματα για τα  ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.

Με θέμα τις προοπτικές της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών ανοίγει η διμερής συζήτηση ενώ επί τάπητος τίθεται και το θέμα της πιστωτικής επέκτασης ως μέσον το οποίο μπορεί δυνητικά να διασφαλίσει την κερδοφορία στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα. Ας σημειωθεί πως οι τράπεζες προχωρούν τις ενέργειες για πιστωτική επέκταση αλλά παρά τις μεγάλες εκταμιεύσεις στις οποίες έχουν προβεί οι ροές τους παραμένουν αρνητικές μιας και οι περισσότερες επιχειρήσεις αποπληρώνουν το δανεισμό τους και εκδίδουν ομολογιακά δάνεια εις αντικατάσταση του δανεισμού αυτού.

Ξεκινώντας από τους σχεδιασμούς  που θα περάσουν μέσα από το σχήμα του Ηρακλή οι θεσμοί προτίθενται να μην αφήσουν τις τράπεζες χωρίς έλεγχο σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια ενώ συζητούν για μια ακόμη φορά τους σχεδιασμούς τους για τιτλοποιήσεις.

Ιδιαίτερη μνεία συνεχίζει να γίνεται σε ότι αφορά τις επιπτώσεις του χαρτοφυλακίου των πιστωτικών ιδρυμάτων της πανδημίας και της λήξης των μορατορίων. Μολονότι οι επιπτώσεις σε ότι αφορά τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα δεν είναι μεγάλες εν τούτοις επειδή αυτή είναι η περίοδος ωρίμανσης οι θεσμοί επιμένουν στο συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο. Στη χώρα μας ωστόσο η αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης επί τα βελτίω απαντά στο ερώτημα αυτό.

Η ατζέντα θα αφορά ξεχωριστά σε κάθε τράπεζα τα θέματα αναπλήρωσης κεφαλαίου όπως και τις εκδόσεις τις σχετικές με τα MREL.

Ξεχωριστό κομμάτι των συζητήσεων αποτελούν τα στοιχεία το α εξαμήνου του 2021 και η προοπτική για ολόκληρο το έτος.

Η επέκταση του Γέφυρα Ι το πρόγραμμα Γέφυρα ΙΙ και τα σχήματα με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου παραμένουν πάντα στο επίκεντρο των συζητήσεων τραπεζών με θεσμούς.

Τέλος μεγάλο βάρος δίνουν οι θεσμοί στην αξιολόγηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, στα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν για τους πυρόπληκτους αλλά και στην πρόοδο των πλειστηριασμών. Τα τελευταία αυτά στοιχεία τα εξετάζουν τόσο από την πλευρά της κρατικής μέριμνας όσο και από εκείνη των τραπεζών.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Μπάιντεν κρυολόγησε αλλά διαβεβαιώνει ότι είναι καλά

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ακουγόταν βραχνιασμένος και παραδέχτηκε ότι κρυολόγησε, προφανώς εξαιτίας ενός εγγονού του που τον κόλλησε. Στην ομιλία που εκφώνησε στον Λευκό Οίκο...

Ελλάδα: Στους τρείς μήνες η τρίτη δόση εμβολίου

Την επίσπευση της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού από τους έξι στους τρεις μήνες αποφάσισε η εθνική επιτροπή εμβολιασμών μετά το σχετικό...

Δικαιώματα στο τεμάχιο 5 της κυπριακής ΑΟΖ διεκδικεί η Τουρκία – Δεν θα επιτρέψει έρευνες

Ένα τμήμα της αδειοδότησης του τεμαχίου 5 παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, υποστηρίζει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, αναφέροντας ότι δεν θα επιτρέψει σε καμιά...

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα τον προϋπολογισμό του ΚΥΠΕ για το 2022

H Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα με 44 ψήφους υπέρ, τον προϋπολογισμό του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων για το 2022. Ο προϋπολογισμός του ΚΥΠΕ είναι ισοσκελισμένος...

Βουλή: “Πράσινο” για ΦΠΑ 9% στον ηλεκτρισμό

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε με 31 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 1 αποχή πρόταση νόμου ώστε η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας να υπόκειται σε...

Ευρωβαρόμετρο: Το 73% των Ελλήνων θεωρεί το ευρώ θετικό για τη χώρα

Ισχυρή είναι η δημόσια στήριξη για το ευρώ στις χώρες της ευρωζώνης, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή δημοσκόπηση «Ευρωβαρόμετρο» που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!