9.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 21:29

Nέα μέτρα στήριξης φέρνουν τα φουσκωμένα έσοδα στην Ελλάδα

Της Ραλλούς Αλεξοπούλου

H ιδιαίτερα ικανοποιητική πορεία των εσόδων κυρίως λόγω των εισπράξεων από ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος δίνει «αέρα» στο οικονομικό επιτελείο να προετοιμάσει τα επόμενα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις λόγω της ενεργειακής κρίσης και των πληθωριστικών πιέσεων.

Ο σχεδιασμός έχει ξεκινήσει, αν και όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, αναμένουν και τον Αύγουστο ώστε να έχουν μία καλύτερη εικόνα τόσο για την πορεία των εσόδων από τον τουρισμό όσο και των δημοσίων εσόδων γενικότερα. Αστάθμητος παράγοντας παραμένει το σκέλος της ενέργειας όπου η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή καθιστώντας δύσκολο το να γίνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για το τελικό κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό.

Ωστόσο υπάρχουν δύο ζητήματα  τα οποία θα «ξεκαθαρίσουν» εντός της εβδομάδας :

*  έως την Πέμπτη αναμένεται να κατατεθεί η σχετική ρύθμιση μέσω της οποίας θα διευκρινίζεται αν οι φορολογούμενοι θα έχουν ακόμα ένα μήνα για να πληρώσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος, κερδίζοντας έκπτωση 3%, μετά και την παράταση που δόθηκε στην υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων έως τις 30 Αυγούστου. «Πρέπει να νομοθετήσουμε για την παράταση έως την Πέμπτη, ημέρα που κλείνει η Βουλή. Άρα, έχουμε τρεις ημέρες για να το αξιολογήσουμε» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ. Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, αυτή τη δυνατότητα έχουν όσοι καταβάλλουν το φόρο εισοδήματος εφάπαξ μέχρι τις 29 Ιουλίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ έως τις 25 Ιουλίου είχαν υποβληθεί 5,27 εκατ. φορολογικές δηλώσεις εκ των οποίων τα χρεωστικά εκκαθαριστικά ανέρχονται σε λίγο πάνω από 2 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, το Δημόσιο έχει εισπράξει ήδη 650 εκατ. ευρώ.

* μέχρι τα τέλη της εβδομάδας, το αργότερο μέσα στο Σαββατοκύριακο, αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το Fuel Pass 2 δηλαδή για την επιδότηση των καυσίμων με στόχο τη στήριξη 3,1 εκατ. ιδιοκτητών οχημάτων για το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου. Στόχος, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, είναι τα χρήματα να δοθούν στους δικαιούχους το ταχύτερο δυνατό.

Η οικονομική ενίσχυση με την ψηφιακή κάρτα, ανάλογα με το είδος του οχήματος (αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα) και την περιοχή της κύριας κατοικίας (ηπειρωτική χώρα ή νησιά), κυμαίνεται από 6 έως 100 ευρώ, ενώ με πίστωση στον τραπεζικό λογαριασμό είναι 45- 80 ευρώ. Για να λάβουν την οικονομική ενίσχυση οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα πρέπει να πληρούν τα κριτήρια τα οποία αυτή τη φορά είναι διευρυμένα σε σχέση με τον πρώτο κύκλο του προγράμματος.

Πιο συγκεκριμένα :

·        Η επιδότηση για τη βενζίνη χορηγείται μόνο σε φυσικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων και των ελεύθερων επαγγελματιών, που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και έχουν στην κατοχή τους αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα.

·        Το ατομικό εισόδημα με βάση τη φετινή φορολογική δήλωση ανέρχεται στα 30.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας. Έτσι για ζευγάρι φθάνει τα 33.000 ευρώ, με ένα παιδί τα 36.000 ευρώ, με δύο παιδιά τα 39.000 ευρώ, με τρία παιδιά τα 43.000 ευρώ και ούτω καθεξής, με ανώτατο όριο τα 45.000 ευρώ ανεξάρτητα από τον αριθμό των παιδιών.

·        Το φυσικό πρόσωπο για να λάβει το επίδομα καυσίμων θα πρέπει να δηλώσει στη σχετική πλατφόρμα στο gov.gr  το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακροχρόνιας μίσθωσης. Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα. Απαραίτητες προϋποθέσεις το όχημα να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται τέλη κυκλοφορίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!