Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι αναμενόταν και έχει καταγράψει σημαντική πρόοδο στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει με κάποιες εξαιρέσεις, όπως η πορεία μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, αναφέρει η 11η έκθεση αξιολόγησης των θεσμών στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. Ωστόσο, οι θεσμοί δεν προχωρούν σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών τους για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης, παραπέμποντας ουσιαστικά στις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν, οι οποίες θα δημοσιοποιηθούν τον Νοέμβριο.
Στους κινδύνους για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με την έκθεση, περιλαμβάνονται τυχόν επιπλέον δημοσιονομικό κόστος που μπορεί να προκύψει από:
- την περαιτέρω παράταση των περιοριστικών μέτρων και της σχετικής δημοσιονομικής στήριξης, στην περίπτωση που η πανδημία συνεχίζει να εξελίσσεται
- τη δυνατότητα των εγγυήσεων που εκδίδονται ως μέρος τα μέτρα στήριξης που θα κληθούν τα επόμενα χρόνια
- τις εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.
Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα έχει λάβει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επίτευξή των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει, παρά τις δύσκολες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία. Οι αρχές ανέλαβαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικοποιήσεων, βελτιώνοντας το επιχειρηματικό περιβάλλον και τη φορολογική διοίκηση, ενώ προχώρησαν σε ευρύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της σχολικής εκπαίδευσης. «Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα χαιρετίζουν τη στενή και εποικοδομητική δέσμευση σε όλους τους τομείς και ενθαρρύνουν τις αρχές να διατηρήσουν την ορμή και, όπου απαιτείται, να ενισχύσουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων που προκλήθηκαν εν μέρει από την πανδημία, ιδίως όσον αφορά μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες».
Η έκθεση διαπιστώνει ότι συνεχίστηκε με ικανοποιητικούς ρυθμούς η πορεία των μεταρρυθμίσεων σε διάφορους τομείς, όπως στο σκέλος των ιδιωτικοποιήσεων, με ιδιαίτερες αναφορές στο έργο του Ελληνικού και τη ΔΕΠΑ Υποδομών, στην πρόοδο στην ΑΑΔΕ.
Ωστόσο, επισημαίνεται ότι σε ορισμένους τομείς η πρόοδος δεν ήταν η αναμενόμενη στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες. Στο τέλος Ιουλίου το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών ανέρχονταν σε 900 εκατ. ευρώ, υπερβαίνοντας τον συνολικό στόχο που είχε τεθεί κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ. «Αυτή η σημαντική απόκλιση εγείρει ανησυχίες, ιδίως λόγω της εκτεταμένης επανεκτίμησης του στόχου εκκαθάρισης που αναλήφθηκαν στο πλαίσιο της 10ης έκθεσης. Η τρέχουσα καθυστέρηση κάνει το στόχο για την ουσιαστική εκκαθάριση του αποθέματος των καθυστερούμενων οφειλών, εκτός των συντάξεων, δύσκολο να αντιμετωπιστεί ακόμη και στα τέλη Σεπτεμβρίου». Παράλληλα, καλούνται οι ελληνικές Αρχές να επιταχύνουν και να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και να αποτρέψουν τη συσσώρευση νέων.
Αναφορικά με τις εκκρεμείς συντάξεις, σημειώνεται ότι ο στόχος για ουσιαστική εκκαθάρισή τους έως τον Ιούνιο του 2021 δεν έχει εκπληρωθεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουλίου, το ύψος των εκκρεμών συντάξεων ανέρχονταν στα 564 εκατ. ευρώ, δηλαδή 274 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο που είχε τεθεί. «Αυτή η απόκλιση εξηγείται κυρίως από την καθυστέρηση στην έκδοση της Υπουργικής Απόφασης που θα επέτρεπε σε πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές να συμμετέχουν στη διαδικασία έκδοσης συνταξιοδοτικών αποζημιώσεων. Παρά την καθυστέρηση, οι αρχές επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για πλήρως εκκαθάριση των καθυστερούμενων συντάξεων μέχρι το τέλος του 2021».
Όσον αφορά το ζήτημα της μείωσης των κόκκινων δανείων, στην έκθεση επισημαίνεται ότι είναι νωρίς για να αξιολογηθεί η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα, διαπιστώνεται ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στην επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, αλλά και στην εκκαθάριση υποθέσεων που εκκρεμούν από τον νόμο Κατσέλη.
Στην έκθεση περιλαμβάνονται τα μέτρα που ελήφθησαν για την αποζημίωση των πληγέντων από τις πυρκαγιές, αλλά και όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ στις 11 Σεπτεμβρίου.
Ραλλού Αλεξοπούλου
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr