5.8 C
Nicosia
Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2025 | 3:35

Ψηφιακά η έκδοση πιστοποιητικών για εξαγωγές ζώων και ζωικών υποπροϊόντων

Την ίδρυση και δημιουργία του Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Υγειονομικών Πιστοποιητικών για το Εξαγωγικό Εμπόριο (ΠΣΔΥΠΕE), με την ονομασία «Εξαγωγές Ζώων, Τροφίμων Ζωικής προέλευσης και Ζωικών Υποπροϊόντων» ανακοίνωσε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή.

«Η νέα πλατφόρμα αποτελεί δράση-τομή στο εξαγωγικό εμπόριο και θέτει την Ελλάδα στην πρωτοπορία του πλανήτη, καθώς επιτυγχάνει την ψηφιοποίηση των υγειονομικών πιστοποιητικών νωρίτερα από πολλές άλλες, περισσότερο ανεπτυγμένες ψηφιακά, ανταγωνίστριες στις εξαγωγές, χώρες», δήλωσε σχετικά η κ. Αραμπατζή.

Η έκδοση των πιστοποιητικών που είναι απαραίτητα ήδη σε 23 χώρες για τις εξαγωγές των ελληνικών γαλακτοκομικών προϊόντων, των αλιευμάτων, του μελιού και του κρέατος, θα γίνεται μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας easyagroexpo.gov.gr.

Όπως μεταξύ άλλων αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέχρι το τέλος του 2020 «στόχος είναι να έχουν ανεβεί στην πλατφόρμα 120 διακριτές αιτήσεις και ισάριθμα υγειονομικά πιστοποιητικά εξαγωγής προϊόντων κτηνιατρικού ενδιαφέροντος, εντάσσοντας το σύνολο των προς εξαγωγή προϊόντων, σε περισσότερες από 30 χώρες, με τις οποίες έχει συναφθεί διακρατική συμφωνία».

Η διαδικασία

Μέχρι σήμερα η διαδικασία έκδοσης των πιστοποιητικών γινόταν μόνο έγχαρτα από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) και αφού προηγούνταν έγχαρτη αίτηση και αυτοπρόσωπη παρουσία του ενδιαφερομένου.

Πλέον μέσω του ΠΣΔΥΠΕE, «οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εισέρχονται στην πλατφόρμα με τη χρήση των κωδικών τους στο taxisnet, να υποβάλουν ψηφιακά την αίτησή τους και ο αρμόδιος υπάλληλος των ΔΑΟΚ να κάνει ηλεκτρονικά τον έλεγχο και να εκδίδει το πιστοποιητικό» τονίζει το ΥΠΑΑΤ και συμπληρώνει ότι «το εξουσιοδοτημένο προσωπικό των ΔΑΟΚ έχει ήδη περάσει 3 κύκλους εκπαίδευσης, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλοι για την απρόσκοπτη λειτουργία του συστήματος».

«Η διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, η καθιέρωση σύγχρονου, φιλικού περιβάλλοντος για το εμπόριο και τις εξαγωγές, το λιτό και αποτελεσματικό κράτος, η διαφάνεια και η ισονομία, ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας της δημόσιας Διοίκησης και η ενίσχυση της ψηφιακής μάχης του κράτους ενάντια στις συνέπειες του Covid-19, είναι στόχοι αυτής της ψηφιακής υπηρεσίας.

Επιπρόσθετα, το Δημόσιο, θα έχει, στην ουσία, για πρώτη φορά, τη δυνατότητα άμεσης, online πρόσβασης στο εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων (μέχρι σήμερα αντλούμε στοιχεία μόνο από ΕΛΣΤΑΤ) καθώς με τη διασύνδεσή του με το ενδοκοινοτικό σύστημα TRACES για τις εισαγωγές, αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για τη λήψη αποφάσεων σε υπηρεσιακό και πολιτικό επίπεδο ενώ συμβάλλει στην αντιμετώπιση των «ελληνοποιήσεων, που είναι στρατηγικός στόχος του υπουργείου και της κυβέρνησης» κατέληξε η κ. Αραμπατζή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!