Το αφεντικό της Fairfax Fianancial Holdings, ο Πρεμ Γουάτσα (Prem Watsa), ένας από τους μεγαλύτερους και πιο «επίμονους» επενδυτές στη χώρα μας, επέστρεψε, δίνοντας ένα σαφές μήνυμα στη διεθνή αγορά για προσέλκυση και άλλων μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων.
Η Fairfax γίνεται ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Mytilineos μετά τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, προχωρώντας σε αγορές μετοχών σε δύο στάδια, μια επένδυση συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα deals φέτος στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον Πρεμ Γουάτσα να επιβεβαιώνει έμπρακτα τον τίτλο του πιο ένθερμου υποστηρικτή της εγχώριας οικονομίας.
Από τα πέτρινα χρόνια του μνημονίου
Ο διακεκριμένος γκουρού των επενδύσεων έκανε την πρώτη του επένδυση στον όμιλο Mytilineos το μακρινό 2012, όταν το «Grexit» ήταν παγκόσμιο trend. Τότε είχε αγοράσει περίπου το 1% του ελληνικού ομίλου.
Ακολούθησε η απόκτηση από τη Fairfax του 4,253% του μετοχικού κεφαλαίου της Mytilineos το 2013, επενδύοντας 25,5 εκατ. ευρώ.
Την εποχή εκείνη ο Γουάτσα, κόντρα στο ρεύμα, είχε δηλώσει ότι πιστεύει στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και είναι διατεθειμένος να επενδύσει στη χώρα μας.
Εκτός από τη Mytilineos, η Fairfax είχε επενδύσει το 2012 στη Eurobank Properties (νυν Grivalia) πάνω από 180 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει το 42%.
Το 2014 ήρθε η σειρά της Praktiker Hellas, η οποία μετά τη χρεοκοπία της γερμανικής Praktiker AG πέρασε στον έλεγχο της Fairfax.
Ακολούθησε η συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank με 1,3 δισ. στην οποία σήμερα η Fairfax είναι ο βασικός μέτοχος με ποσοστό 33%, ενώ τον Αύγουστο του 2016 μαζί με την OMERS Administration Corporation αγόρασαν το 80% της Eurolife ERB Insurance έναντι τιμήματος 324,7 εκατ. ευρώ.
Πρόσφατα η Fairfax ανακοίνωσε και την απόκτηση του πλήρη ελέγχου της Grivalia Hospitality που δραστηριοποιείται στον ξενοδοχειακό τομέα.
Σημειώνεται ότι η Fairfax έχει επενδύσει συνολικά περί το 1,5 δισ. ευρώ από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας μέχρι σήμερα.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι οι αρχικές «επαφές» του αυτοδημιούργητου δισεκατομμυριούχου με την εγχώρια αγορά έγιναν μέσω των τοποθετήσεων του στην εταιρεία Jumbo αλλά και τη Σαράντης.
Επένδυση στους ανθρώπους
Συχνά πυκνά εκθειάζει τα στελέχη και τους επικεφαλής των θυγατρικών της Fairfax στη χώρα μας, αφού όπως έχει τονίσει επενδύει στους ανθρώπους.
Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές του στους Φωκίωνα Καραβία (Eurobank), Γιώργο Χρυσικό (Grivallia) και Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου (Eurolife), για τους οποίους δήλωσε πως είναι από τους καλύτερους managers όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ιδιαίτερα εγκωμιαστικά είναι τα σχόλια του και για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τον οποίο έχει πει ότι είναι ο καλύτερος πρωθυπουργός στην Ευρώπη.
Ενθουσιασμένος με την Ελλάδα
Με ενθουσιασμό μιλάει και για τις προοπτικές της Ελλάδας και τις αποδόσεις που μπορεί να προσφέρει.
Κατά την έναρξη του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο μίλησε στο διεθνές κοινό για τη δική του εμπειρία και την οικονομική μεταμόρφωση και εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας. Όπως είπε παρά τις «συμπληγάδες» που πέρασε σήμερα είναι σε ένα εξαιρετικά καλό επίπεδο, τέτοιο που αποτελεί μια χώρα με ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον την οποία εμπιστεύονται πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο.
Ένας μετανάστης που έγινε βασιλιάς των χρηματιστηρίων
Με 8 δολάρια στην τσέπη, ο 72χρονος σήμερα Πρεμ Γουάτσα από το Hyderabad της Ινδίας βρέθηκε στο Λονδίνο του Οντάριο, στον Καναδά, κοντά στον αδελφό του, ο οποίος είχε πάρει πρώτος το δρόμο της ξενιτιάς.
Με πτυχίο χημικού μηχανικού από το διάσημο Ινδικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας, στον Καναδά ξεκίνησε ένα ΜΒΑ στη διοίκηση επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο (Western), πουλώντας κλιματιστικά και συστήματα θέρμανσης για να χρηματοδοτήσει την εκπαίδευσή του.
Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του δούλεψε ως αναλυτής στην Συνομοσπονδία Ασφαλίσεων του Τορόντο και στην συνέχεια ως διαχειριστής χαρτοφυλακίου μετοχών για ταμεία συνταξιούχων.
Η άνθιση της καριέρας του ήρθε το 1985 όταν απέκτησε μία μικρή εταιρεία ασφάλισης φορτηγών την Markel Financial, η οποία έγινε η βάση για την δημιουργία του κολοσσού Fairfax Financial Holding.
Στη θητεία του ως αναλυτής ανακάλυψε τον Benjamin Graham, όταν το αφεντικό του έδωσε να διαβάσει τον Ευφυή Επενδυτή (The Intelligent Investor).
Ο πατέρας των επενδύσεων μέσω αξιολόγησης σημάδεψε τη ζωή του, όπως συνέβη και με τον Γουόρεν Μπάφετ.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το παρατσούκλι του Γουάτσα στην παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά είναι «Μπάφετ του Καναδά», όπως και το γεγονός ότι και οι δύο έχουν βαφτίσει τους γιούς τους με το όνομα του δασκάλου τους.
Από τον Graham, ο Γουάτσα έμαθε την προσέγγιση στο περιθώριο ασφάλειας, δηλαδή ακριβείς ποσοτικές οδηγίες χρήσης για την αγορά μετοχών από επιχειρήσεις που πωλούνται λιγότερο από το καθαρό κεφάλαιο κίνησής τους.
Η ανάλυση και η πειθαρχία είναι το κλειδί και αν δεν υπάρχει περιθώριο ασφαλείας οι επενδύσεις καλό θα είναι να αποφεύγονται. «Θα πρέπει να γυρίσετε την πλάτη σας μερικές φορές», λέει ο Γουάτσα.
Ακόμα και η ονομασία της εταιρείας του Πρεμ Γουάτσα, πάντως, «κρύβει» πολλά για την επενδυτική του φιλοσοφία: Fairfax είναι το ακρωνύμιο για τη φράση Fair and Friendly Acquisitions, που μεταφράζεται ως δίκαιες και φιλικές εξαγορές.
Λαμπρές αποδόσεις
«Δεν μπορούσα να βρω δουλειά στην Ινδία, παρά τις σπουδές και τα προσόντα μου. Ήθελα να είμαι αφεντικό του εαυτού μου, να καθορίζω μόνος την τύχη μου. Αφού τα κατάφερα εγώ, που δεν είχα κανένα επιχειρηματικό υπόβαθρο, μπορεί να τα καταφέρει ο καθένας. Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχει πάθος με αυτό που κάνει, να μην το κάνει μόνο για τα χρήματα. Επίσης είναι σημαντικό να δίνεις πίσω στην κοινότητα όπου επενδύεις. Οι επιχειρήσεις δεν λειτουργούν σε κενό», έχει πει για την επαγγελματική του πορεία.
Ο Γουάτσα έχει στο ενεργητικό του επιτυχημένες προβλέψεις, όπως η κρίση του 1987, η ιαπωνική κρίση του ‘90, αλλά και η πιο πρόσφατη χρηματοοικονομική κρίση του 2008, βγάζοντας σημαντικά κέρδη.
H Fairfax είχε το 2021 την καλύτερη χρονιά στην ιστορία της παρουσιάζοντας κέρδη 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια αυξάνοντας τη λογιστική αξία της μετοχής της κατά 34,2%.
Το σημερινό χαρτοφυλάκιο της Fairfax απαρτίζεται, μεταξύ άλλων, από το 17% της μεταλλουργικής Stelco, το 8% της Βlackberry, το 5% της International Commerce Bank, το 9% της εταιρείας real estate Kennedy Wilson και το 23% του εξορυκτικού ομίλου Foran Mining.