Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
Μήνα με τον μήνα ο πληθωρισμός ανεβαίνει όλο και υψηλότερα με τα στοιχεία να δείχνουν ότι δύσκολα θα υπάρξει αποκλιμάκωση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Οι τιμές στα καύσιμα αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους πονοκέφαλους για την κυβέρνηση χωρίς ωστόσο να παραβλέπει και τις σημαντικές αυξήσεις που συνεχίζουν να καταγράφονται σε βασικά είδη διατροφής.
Τα πρώτα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι το Μάιο στην Ελλάδα ο εναρμονισμένος πληθωρισμός εκτοξεύθηκε στο 10,7%, προμηνύοντας ότι ο εθνικός δείκτης, ο οποίος αναμένεται να ανακοινωθεί από την Ελληνική Στατιστική Αρχή στις 9 Ιουνίου, δεν αποκλείεται να ξεπεράσει ακόμα και το 11,5% για το μήνα Μάιο. Στο υπουργείο Οικονομικών ζυγίζουν τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν ώστε να προχωρήσει σε περαιτέρω παρεμβάσεις οι οποίες θα μετριάσουν την επιβάρυνση στους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Οι τιμές των καυσίμων σχεδόν καθημερινά πλέον κινούνται όλο και υψηλότερα με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στα νησιά. Ωστόσο, στελέχη του οικονομικού επιτελείου σε δημόσιες δηλώσεις τους επισημαίνουν ότι δεν προκρίνονται μέτρα που σχετίζονται με μειώσεις στον ΦΠΑ ή στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) των καυσίμων.
Τα πιθανά μέτρα
Αντίθετα στα σενάρια που εξετάζονται περιλαμβάνονται η μείωση της τιμής της βενζίνης στην αντλία όπως και η συνέχιση του fuel pass. Παράλληλα, δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την παράταση και τον Ιούνιο της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης, κατά 15 λεπτά το λίτρο. Το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε 12 λεπτά το λίτρο, χωρίς τον ΦΠΑ.
Μάλιστα ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση σχεδιάζει να λάβει κάποιο μέτρο για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες τιμές στα καύσιμα σημείωσε ότι η Κυβέρνηση έκανε ήδη μια πρώτη παρέμβαση με το fuel pass, «δεν είμαι έτοιμος αυτή τη στιγμή να σας ανακοινώσω κάτι. Παρακολουθούμε το ζήτημα και θα προχωρήσουμε σε αποφάσεις όταν και εφόσον είμαστε έτοιμοι».
Όπως άλλωστε έχει επισημάνει αρκετές φορές το τελευταίο χρονικό διάστημα ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, καθοριστικό ρόλο για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης θα παίξει ο όποιος δημοσιονομικός χώρος δημιουργηθεί το προσεχές χρονικό διάστημα.
Στα τρόφιμα, και πιο συγκεκριμένα το ψωμί, με βάση πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Γεωργαντά η τιμή του έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 20% από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Ερωτώμενος μάλιστα αν υπάρχει πιθανότητα μείωσης του ΦΠΑ επεσήμανε ότι «είναι κάτι που θα το εξετάσει συνολικά η κυβέρνηση η οποία βρίσκεται πάνω από τα προβλήματα, κατανοώντας ότι αυτόν που πρέπει να προστατεύσει είναι ο καταναλωτής και ιδίως τον ευάλωτο καταναλωτή τον οποίο προσπαθεί με διάφορους τρόπους να στηρίξει σε αυτή τη δύσκολη περίοδο».