Συνέντευξη Τύπου με αντικείμενο την οικονομία, την ανάπτυξη και την αγορά εργασίας δίνει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι η πρώτη από μια σειρά θεματικών συνεντεύξεων του πρωθυπουργού με απολογιστικό, κυρίως, χαρακτήρα, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται και οι εξαγγελίες νέων μέτρων, με δεδομένο ότι υπάρχει ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος.
Δείτε live:
Η πρώτη ερώτηση αφορούσε την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια και τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι δεν κάνει αρκετά η κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι πρωτίστως λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, η παγκόσμια οικονομία απαίτησε παρέμβαση και δεν εξαιρείται η ευρωζώνη, αυξήθηκαν τα επιτόκια και οι χώρες έκαναν ό,τι τους επέτρεπε ο προϋπολογισμός τους. Οι τιμές μπορεί να είναι ακόμη υψηλές, αλλά τα τελευταία στοιχεία δείχνουν αποκλιμάκωση, οι τιμές στα τρόφιμα είναι το πρώτο μας μέλημα. Η κυβέρνηση απάντησε με μια σειρά μέτρων που στήριξαν το διαθέσιμο εισόδημα και μπορέσαμε να απενεργοποιήσουμε μια σειρά από πληθωριστικές βόμβες και πρώτα τα μέτρα για το ρεύμα. Και στις τιμές στα σούπερ μάρκετ έχουν γίνει σημαντικά. Θα θυμίσω ότι το καλάθι του νοικοκυριού που λοιδωρήθηκε, πρόσφατα κι άλλες χώρες όπως η Γαλλία ανακοίνωσαν ότι σκέφτοναι κάτι ανάλογο. Και έρχεται τον Φεβρουάριο, με ποσό κοντά στα 600 εκατ. ποσό που έρχεται από τη φορολόγηση των υπερκεδρών των διϋλιστηρίων. Ρωτήσατε για την αισχροκέρδεια- ο έλεγχος στην αγορά δεν είναι απλό πράγμα, αλλά έχουμε πλέον εργαλεία για να κάνουμε περισσότερα. Και η ΔΙΜΕΑ είναι ένα εργαλείο που μας επιτρέπει να κάνουμε περισσότερα από το παρελθόν.
Σε ερώτηση για το αν σκοπεύει να κάνει κάτι παραπάνω η κυβέρνηση για την πατάξη της αισχροκέρδειας, ο πρωθυπουργός είπε ότι πάντα στην αγορά θα υπάρχουν κάποιοι που θα θέλουν να βγάλουν περισσότερα σε βάρος των νοικοκυριών. Το Καλάθι του νοικοκυριού προσέφερε διαφάνεια και συγκρισιμότητα που δεν ήταν εύκολο να γίνει στο παρελθόν. Και οι καταναλωτές είναι περισότερο ευαισθητοποιημένοι. Εχουμε ελεγκτικούς μηχανισμούς, θα δούμε και περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, εφόσον δεν έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις στην αγορά ενέργειας, πιστεύω ότι τα χειρότερα για τις τιμές στο ράφι, το έχουμε δει.
Πριν τις εκλογές είχατε υποσχεθεί μείωση φόρων– το κάνατε για τους άμεσους φόρους και όχι τους έμμεσους. Θα δούμε εφόσον κερδίσετε τις εκλογές, μείωση και τους έμμεσους φόρους, ήταν η επόμενη ερώτηση. “Κάποιους φόρους τους μειώσαμε και περισσότερο από όσο είχαμε πει, μειώθηκαν φόροι που δεν το είχαμε πει στο πρόγραμμά μας, μειώσαμε και στο κεφάλαιο, στις επιχειρήσεις, υπήραν όμως μειώσεις και στους έμμεσους φόρους, ενδεικτικά στις μεταφορές, στην εστίαση, στα γυμναστήρια, μια σειρά παρεμβάσεις για τους αγρότες, που μας βοήθησαν να συγκρατηθούν οι τιμές και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα. Είμαστε απολύτως συνεπείς στην προεκλογική μας δέσμευση, νέες μειώσεις θα συζητηθούν βάσει του σχεδίου που θα έχουμε για την επόμενη τετραετία, δεν θέλω να το συζητήσω σήμερα. Καταληκτικά να τονίσω ότι όλες οι μειώσεις φόρων σεβάστηκαν την ανάγκη της χώρας για δημοσιονομική πειθαρχία, ουδέποτε βάλαμε σε κίνδυνο την οικονομία, είχαστε σίγουροι ότι τον επόμενο χρόνο θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Η μείωση των έμμεσων φόρων δεν έφτασε -σε χώρες που ακολούθησαν τέτοια πολιτική- στον τελικό καταναλωτή.
Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες οι συνεργάτες σας λένε ότι η επόμενη τετραετία θα είναι η τετραετία της αύξησης των μισθών. Πώς θα γίνει αυτό όταν δεν ισχύουν συλλογικές διαπραγματεύσεις; Αρκεί παρότρυνση από σας; Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα καλύψει τις απώλειες εισοδημάτων; Η επιτάχυνση προδίδει και τον χρόνο των εκλογών;
-Η 1η Απριλίου είναι μια απολύτως εύλογη περίοδος να γίνει η αύξηση του κατώτατου μισθού- ξεκινά και η τουριστική περίοδος. Η αύξηση των μισθών σχετίζεται με την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Θα το ζητήσει και η ίδια η αγορά εργασίας – πάρτε για παράδειγμα τον τουρισμό, απευθύνεται σε υψηλότερα εισοδήματα, απαιτεί καλύτερα εκπαιδευμένους. παραπονιούνται οι εργοδότες ότι δεν βρίσκουν εργαζόμενους, τους λέω πληρώστε καλύτερα. Δεν μας ενδιαφέρει να προσφέρουμε οποιαδήποτε δουλειά, θέλουμε να είναι σταθερές και να προσφέρουν καλύτερους μισθούς και γι’ αυτό θεσμοθετούμε κίνητρα για δουλειές πλήρους απασχόλησης. Για τον κατώτατο μισθό θα πω ότι η αύξηση που νομοθετήσαμε είναι σημαντική, είμαστε από τα 650 στα 713 και αναμένεται μία ακόμη- δεν μπορώ ακόμη να εξαγγείλω, πιστεύω ότι θα είναι σημαντική αύξηση. Για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, έχετε μερικώς δίκιο. Ο κλάδος του τουρισμού έχει συμβάσεις και εμείς θέλουμε να ενθαρρύνουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Για τους νέους και τις γυναίκες η ανεργία δεν αποκλιμακώθηκε. Τι θα κάνετε γι’ αυτό;
Αυτό δεν υποστηρίζεται από τα στοιχεία που έχουμε.