Αυξάνεται σταθερά το ποσοστό των εταιρειών που δημοσιεύουν Εκθέσεις Εταιρικής Υπευθυνότητας , τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα ενώ είναι ενδεικτικό ότι έφτασαν στο 90% των εταιρειών του S&P 500 το 2019 από 20% το 2011, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η Anna Zubets-Anderson, Vice President, Moody’s Investors Services, σε διαδικτυακή εκδήλωση του Κέντρου Αειφορίας (CSE).
Το επίκαιρο ζήτημα της χρηματοδότησης επιχειρήσεων, βάσει των κριτηρίων ESG και των πιο σημαντικών διεθνών standards, κυρίως εν μέσω της πρωτόγνωρης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία Covid-19, προσέλκυσε το ενδιαφέρον ανώτατων στελεχών εταιρειών που ασχολούνται με ζητήματα Βιώσιμης Ανάπτυξης και Επενδυτικών Σχέσεων.
Στην εκδήλωση με τίτλο “Η σημασία των ESG κριτηρίων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και τη Χρηματοδότηση. Ο ρόλος τους στον τραπεζικό δανεισμό και την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων σε συνθήκες οικονομικής κρίσης”, συμμετείχαν μεταξύ άλλων η Βασιλική Λαζαράκου, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Ιωάννα Σαπουντζή, ∆ιευθύντρια Εταιρικής ∆ιακυβέρνησης και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ+0,94% & του Οµίλου και η Anna Zubets-Anderson από την Νέα Υόρκη.
Το συντονισμό της συζήτησης είχε ο Νίκος Αυλώνας, Πρόεδρος Κέντρου Αειφορίας(CSE) και Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης, που παρουσίασε τα πρώτα αποτελέσματα της νέας Έρευνας του Κέντρου Αειφορίας (CSE) στην Ελλάδα για τα κριτήρια ESG. Η κυρίαρχη τάση, βάσει της έρευνας, είναι ότι αν και η συντριπτική πλειοψηφία των εισηγμένων εταιρειών εκδίδουν Εκθέσεις Βιώσιμης Ανάπτυξης, κάτι που δείχνει τη στρατηγική ενασχόλησή τους με τα ζητήματα αυτά, δεν χρησιμοποιούν παγκόσμια και αξιόπιστα Πρότυπα αξιολόγησης και δεν συμμετέχουν σε ESG Ratings, τα οποία θα τις βοηθήσουν να δημοσιοποιούν σημαντικές και χρήσιμες πληροφορίες για λήψη αποφάσεων από τους επενδυτές και τις τράπεζες. Ταυτόχρονα αποτυπώνεται ότι υπάρχουν Ελληνικές Εταιρείες που διαθέτουν ξεκάθαρες στρατηγικές και στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και πέρα από πολύ καλές επιδόσεις στα ESG κριτήρια έχουν και διαχρονικά πολύ καλές οικονομικές επιδόσεις, σύνδεση που αποτυπώνεται ξεκάθαρα και στην έρευνα.
Πηγή: naftemporiki.gr