6.8 C
Nicosia
Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2025 | 0:38

Εφάπαξ επίδομα κατά της ακρίβειας σε ευάλωτα νοικοκυριά στην Ελλάδα

Με φόντο την έκρηξη του πληθωρισμού και το κύμα ακρίβειας που «χτυπάει» τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, η κυβέρνηση σχεδιάζει νέο πακέτο στήριξης των ασθενέστερων εισοδηματικά τάξεων.

Το οικονομικό επιτελείο έχει βάλει στο τραπέζι και εξετάζει τη χορήγηση ενός έκτακτου εφάπαξ επιδόματος στα αδύναμα νοικοκυριά όπως τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους μακροχρόνιους ανέργους και τους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Έρχεται επίδομα πριν από το Πάσχα

Ο σχεδιασμός προβλέπει την καταβολή του επιδόματος πριν από το Πάσχα με τις οριστικές αποφάσεις για τους δικαιούχους και το ύψος της ενίσχυσης να λαμβάνονται το Μάρτιο οπότε θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την ανάπτυξη του 2021 η οποία αναμένεται να κινηθεί πάνω από 8,5% καθώς και τα δημοσιονομικά περιθώρια με βάση την πορεία του προϋπολογισμού και το δημοσιονομικό χώρο που θα έχει δημιουργηθεί από την μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ.

Η άσκηση δεν είναι εύκολη καθώς η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κρατήσει φέτος το πρωτογενές έλλειμμα εκεί ακριβώς που περιγράφεται στον προϋπολογισμό, στο 1,4% του ΑΕΠ. Ετσι, θα πρέπει να εντοπιστούν τα νοικοκυριά που έχουν πραγματική ανάγκη στήριξης και πλήττονται περισσότερο από το κύμα ανατιμήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται η εφαρμογή κριτήριων για την επιλογή των δικαιούχων του «επιδόματος Πάσχα». Στα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι η επιλογή των δικαιούχων θα γίνει με βάση όχι μόνο τις μηνιαίες αποδοχές τους αλλά το σύνολο των εισοδημάτων και των περιουσιακών τους στοιχείων.

Στην περίπτωση που δεν βγει η συγκεκριμένη άσκηση τότε θα ακολουθηθεί το μοντέλο του επιδόματος των Χριστουγέννων που δόθηκε στους χαμηλοσυνταξιούχους, τα άτομα με αναπηρία και τα νοικοκυριά που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και η καταβολή της ενίσχυσης θα γίνει αυτόματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Για τις «φωτιές» που έχει ανάψει στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου η ενεργειακή κρίση, η κυβέρνηση έχει επιστρατεύσει μηνιαίες επιδοτήσεις 350-400 εκατ. ευρώ. Οι επιδοτήσεις χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης χωρίς να χρειάζεται να συνδράμει ο κρατικός προϋπολογισμός. Αν ο ενεργειακός εφιάλτης κρατήσει πέραν του πρώτου εξαμήνου, τότε θα χρειαστεί το υπουργείο Οικονομικών να χρηματοδοτήσει τις επιδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Την ίδια ώρα, οι εξελίξεις στα μέτωπα της ανάπτυξης και του πληθωρισμού θέτουν το υπουργείο Οικονομικών σε τροχιά αναθεώρησης των βασικών μεγεθών του προϋπολογισμό όπως η ανάπτυξη, ο πληθωρισμός, το έλλειμμα και το χρέος. Είναι βέβαιο ότι τα νέα στοιχεία για τη πορεία της πραγματικής οικονομίας και των δημοσίων οικονομικών που θα αποτυπωθούν τον Απρίλιο στο Πρόγραμμα Σταθερότητας θα προβλέπουν υψηλότερο πραγματικό και ονομαστικό ΑΕΠ λόγω της μεγαλύτερης σε σχέση με τις προβλέψεις ανάπτυξη το 2021 και του υψηλότερου για φέτος πληθωρισμού πράγμα που θα οδηγήσει σε αυτόματη συρρίκνωση του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ και θα “απελευθερώσει χώρο” για τη χρηματοδότηση πρόσθετων παρεμβάσεων στην οικονομία.

Η κυβέρνηση ποντάρει και στην ανάκαμψη του τουρισμού με τα μέχρι στιγμής στοιχεία να παραπέμπουν σε πλήρη ανάκτηση των απωλειών της πανδημίας και επιστροφή των εισπράξεων στα επίπεδα του 2019 και ενδεχομένως υψηλότερα.

Πηγή: ΟΤ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!