10.8 C
Nicosia
Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025 | 8:46

Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: Συνδρομή 100 στελεχών του ιδιωτικού τομέα για τα έργα

Λύση στα ενδεχόμενα προβλήματα και τυχόν καθυστερήσεις που μπορεί να προκληθούν λόγω της γραφειοκρατίας στην υλοποίηση των δράσεων, έργων και μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης αναμένεται να δώσουν περίπου 100 στελέχη τα οποία θα προέλθουν από το ιδιωτικό τομέα.

Όπως διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, οι συγκεκριμένοι άνθρωποι θα εργαστούν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, δηλαδή για 1 με 3 έτη. «Με μια διάταξη δημιουργούμε ομάδα εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, προσωρινά, που θα πηγαίνουν από υπηρεσία σε υπηρεσία όπου υπάρχουν αυξημένες ανάγκες προσωπικού» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε «Και η ίδια η υπηρεσία θα έχει ημερομηνία λήξης, το Μάρτιο του ’27», αποκλείοντας το ενδεχόμενο μονιμοποίησης τους.

Παράλληλα, σε σχετική διάταξη και κατόπιν συνεργασίας με το Ελεγκτικό Συνέδριο, θα προβλέπεται ότι οι προκηρύξεις θα μπορούν να ελέγχονται δικαστικά πριν προκηρυχθούν, ώστε να υπάρχει νομική ασφάλεια και να μη γίνονται ακυρώσεις με ανθυπο-λεπτομέρειες στην προκήρυξη.

Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την κατάθεση τους στην Βουλή, το μεγάλο ενδιαφέρον εστιάζεται στις ιδιωτικές επενδύσεις. Πιο συγκεκριμένα, τα ποσά των δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 12,7 δις. ευρώ μετακυλίονται στον ιδιωτικό τομέα μέσω αναδανεισμού, από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) αλλά και οι εμπορικές τράπεζες.

Στο πλαίσιο αυτό ήδη το υπουργείο Οικονομικών έχει υπογράψει συμφωνία με την ΕΤΕπ για τη διαχείρισης δανείων ύψους έως 5 δις. ευρώ αλλά και με την EBRD για τη διαχείριση δανείων ύψους 1 δισ. ευρώ. Καθοριστικός είναι και ο ρόλος των εμπορικών τραπεζών οι οποίες θα μπορούν να προσφέρουν άμεση χρηματοδότηση με τη μορφή δανείων ή με την έκδοση κοινοπρακτικών δανείων ή έμμεσα ως ανάδοχοι εκδόσεων εταιρικών ομολόγων. «Το μεγάλο κομμάτι που αφορά τις ιδιωτικές επενδύσεις δεν θα έχει καθόλου γραφειοκρατία, η επένδυση θα εγκρίνεται μέσα σε μερικές εβδομάδες μετά τη σχετική έγκριση του φορέα που χρηματοδοτεί» διαβεβαίωσε ο κ. Σκυλακάκης.

Η ροή των δανείων εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει από το 2022 και θα επιταχυνθεί σημαντικά μέχρι και το 2025.

Χρηματοδότες και τελικοί δικαιούχοι θα πρέπει στις συμβάσεις τους να δεσμευτούν ότι οι επενδύσεις που θα χρηματοδοτήσουν ή θα υλοποιήσουν αντίστοιχα, θα συμβαδίζουν με την αρχή της “μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης” για το περιβάλλον. Επίσης από το σύνολο των χορηγήσεων θα πρέπει να πιαστεί ο στόχος που θέλει διάθεση των κεφαλαίων σε ποσοστό 38,5 % για το κλίμα και 20,8% για την ψηφιακή μετάβαση, αφού αυτή είναι η γενική κατεύθυνση του ελληνικού προγράμματος για δάνεια και επιχορηγήσεις.

Οι ιδιώτες επενδυτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν από τώρα επενδυτικές προτάσεις, οι οποίες άπτονται σε πέντε συγκεκριμένα πεδία:

α) Την πράσινη μετάβαση

β) Το ψηφιακό μετασχηματισμό

γ) Την έρευνα και ανάπτυξη

δ) Τις οικονομίες κλίμακας μέσω συγχωνεύσεων, εξαγορών και συνεργασιών και

ε) Την προώθηση του εμπορίου, και του εξαγωγικού τους χαρακτήρα.

Οι ιδιώτες επενδυτές εκτός από ένα ολοκληρωμένο επενδυτικό σχέδιο, θα πρέπει να παρουσιάζουν ίδια συμμετοχή 20% και 30% χρηματοδότηση από τρίτο μέρος.

Ραλλού Αλεξοπούλου

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!