Βασίλης Αγγελόπουλος
Οριστικά χαμένοι είναι 2,1 εκατ. συνταξιούχοι, που λόγω της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά ποσά για περικοπές που υπέστησαν σε επικουρικές συντάξεις και δώρα.
Ακόμη όμως και οι 350.000 συνταξιούχοι που έχουν υποβάλει αγωγές, μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν άλλα 5-6 χρόνια, ώστε να δικαιωθούν και να λάβουν τα ποσά που τους αναλογούν. Ο λόγος είναι ότι μετά την πρωτόδικη απόφαση που λαμβάνουν τα διοικητικά δικαστήρια, συνήθως ακολουθεί έφεση από την πλευρά του ΕΦΚΑ και εκδίκασή της σε δεύτερο βαθμό. Εν συνεχεία προκύπτει η τελεσίδικη απόφαση και επιδικάζονται τα ποσά που οφείλονται ανά περίπτωση και μάλιστα έντοκα (6% τόκος ανά έτος).
Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, αυτή την περίοδο δικάζονται αγωγές, σε πρώτο βαθμό, που έχουν υποβληθεί την περίοδο 2015-2016. Με δεδομένο ότι θα πρέπει να εκδικαστούν όλες οι αγωγές που έχουν υποβληθεί έως 31 Ιουλίου 2020 (έναρξη ισχύος του νόμου 4714/20, που αποτέλεσε το νέο όριο που έθεσε το ΣτΕ), γίνεται σαφές ότι η καθυστέρηση θα παραταθεί και άλλο.
Η λύση που θα μπορούσε να προκριθεί αφορά τη σύσταση Συμβουλίου που θα κρίνει άμεσα και με πολύ πιο ταχύ τρόπο το σύνολο των αγωγών που έχουν υποβληθεί πανελλαδικά για το συγκεκριμένο θέμα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δικαστικοί κύκλοι εκτιμούν ότι είναι πιθανό να ολοκληρωθεί η διαδικασία πολύ νωρίτερα, δηλαδή σε περίπου ένα με ενάμισι έτος και να λάβουν οι δικαιούχοι τα χρήματά τους.
Απαραίτητη προϋπόθεση φυσικά είναι να υπάρξει συμφωνία με τον ΕΦΚΑ, ώστε να μην καταθέτει εφέσεις έναντι των αρχικών αποφάσεων και να προχωράει έτσι ταχύτερα η διαδικασία της εξόφλησης. Άλλωστε, θεωρείται πρακτικά ανέφικτο να μην κριθούν θετικά όλες οι δίκες που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, καθώς ήδη υπάρχουν τρεις ξεχωριστές αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ (2015, 2019 και 2020) προς τούτο.
Το ενδεχόμενο πολιτικής λύσης δεν φαίνεται στον ορίζοντα, καθώς ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ερωτώμενος για την απόφαση του ΣτΕ, δήλωσε χθες σε ραδιοφωνική του συνέντευξη πως «η κυβέρνηση συμμορφώνεται με κάθε απόφαση διοικητικών δικαστηρίων», επισημαίνοντας παράλληλα πως ήδη έχουν δοθεί αναδρομικά για περικοπές στις κύριες συντάξεις, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, από το 2020.
Σε σχέση με την τελευταία απόφαση του ΣτΕ, υπογράμμισε ότι «η περικοπή των αναδρομικών για τις επικουρικές και τα δώρα ήταν ένα λογικό αντιστάθμισμα, επειδή σε αυτούς τους συνταξιούχους καταβλήθηκαν άμεσα όλα τα ποσά που αφορούσαν τις κύριες συντάξεις. Το δικαστήριο βρίσκει εύλογη και δίκαιη την τότε κρίση να καταβληθούν αυτά τα αναδρομικά ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ». Υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν περίπου 1,3 εκατ. συνταξιούχοι, οι οποίοι δεν έλαβαν το παραμικρό ποσό από την καταβολή αναδρομικών που έγινε τον Οκτώβριο του 2020. Πρόκειται για χαμηλοσυνταξιούχους (έως 800 ευρώ), οι οποίοι δεν είχαν εκ του νόμου περικοπές στις κύριες συντάξεις τους, για τις οποίες δόθηκαν αναδρομικά ποσά.
Σε κάθε περίπτωση πληθαίνουν οι φωνές προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε να ενδιαφερθεί και να δώσει τα ποσά που οφείλονται από τις περικοπές σε επικούρηση και σε δώρα στο σύνολο των συνταξιούχων. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του εργατολόγου Λουκά Αποστολίδη, ο οποίος κάνει λόγο για ηθική και πολιτική υποχρέωση της κυβέρνησης να επιστραφούν τα αναδρομικά για το 11μηνο (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016) σε όλους τους συνταξιούχους. «Ηθική, διότι αρμόδια στελέχη και υπουργοί της κυβέρνησης προέτρεπαν τους συνταξιούχους να μην κάνουν αγωγές και ότι η επιστροφή των αναδρομικών του 11μηνου θα ήταν καθολική», τονίζει χαρακτηριστικά.
Ανάλογη είναι και η τοποθέτηση του προέδρου της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους, Αλέξη Μητρόπουλου, ο οποίος κάνει λόγο για αποφάσεις του ΣτΕ «που στενοχώρησαν ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Το “δόγμα Σακελλαροπούλου”, που ανέτρεψε δυστυχώς τις ευνοϊκές αποφάσεις για τους συνταξιούχους το 2015, κυριάρχησε και στις αποφάσεις 1403 – 1407/2022 του ΣτΕ που εκδόθηκαν μετά από καθυστέρηση 18 μηνών. Καλούμε την κυβέρνηση να δώσει δώρα – επικουρικά 11μήνου σε όλους τους συνταξιούχους, ανεξάρτητα εάν είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη ή όχι, αφού για δεκαετίες οι αποφάσεις του ΣτΕ αφορούν όλους (Erga Omnes), ανεξαρτήτως ατομικής προσφυγής».