Του Γιώργου Παλαιτσάκη
Aκόμη μία προειδοποίηση έλαβε πρόσφατα η κυβέρνηση από τους δικαστικούς λειτουργούς, ότι η συνέχιση της επιβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης μόνο στους μισθωτούς του Δημοσίου και τους συνταξιούχους είναι αντισυνταγματική και πως αν η επιβολή της συνεχιστεί και το έτος 2022, τότε θα βρεθεί αντιμέτωπη με δικαστικές προσφυγές για την κατάργησή της και, ουσιαστικά, με διεκδικήσεις επιστροφής των επιβληθέντων ποσών αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2021.
Η προειδοποίηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι εάν οι δικαστικοί καταθέσουν προσφυγές στα δικαστήρια κατά της συνταγματικότητας της επιβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης μόνο στους μισθωτούς του Δημοσίου και τους συνταξιούχους, τότε θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι προσφυγές θα γίνουν δεκτές και το Δημόσιο θα κληθεί να εκτελέσει δικαστικές αποφάσεις για έντοκη επιστροφή αναδρομικών ύψους τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ.
Σε ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων επισημαίνεται ότι το ζήτημα της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης για τους δικαστικούς λειτουργούς και για τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα τέθηκε εκ νέου από την Ένωση σε συνάντηση του προέδρου της Χριστόφορου Σεβαστίδη με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη την προηγούμενη Παρασκευή.
Η Ένωση υπενθυμίζει ότι «έθεσε για πρώτη φορά το ζήτημα τον Φεβρουάριο και απέστειλε σχετικό υπόμνημα στον πρωθυπουργό τον περασμένο μήνα». Προσθέτει, δε, στην ίδια ανακοίνωσή της: «Ενημερώσαμε τον κ. υπουργό ότι σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημά μας ούτε με τον προϋπολογισμό για το έτος 2022 τότε θα διεκδικήσουμε τις αξιώσεις μας δικαστικά».
Το επίμαχο σημείο
Από την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων προκύπτει επίσης ότι ο κ. Σκυλακάκης επεσήμανε μεν ότι η βούληση της κυβέρνησης είναι η πλήρης και μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, ωστόσο διευκρίνισε ότι αυτό «επιδιώκεται, ανάλογα και με τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο, να καταστεί εφικτό το 2023».
Η απάντηση αυτή του αναπληρωτή υπουργού είναι προφανές ότι δεν ικανοποίησε την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία έκλεισε την ανακοίνωσή της επισημαίνοντας ότι «θα αναμένει μέχρι την οριστική κατάρτιση του προϋπολογισμού για να προβεί σε κάθε περαιτέρω ενέργεια».
Η προειδοποίηση αυτή της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν από την κυβέρνηση. Κι αυτό διότι αν κάνει αποδεκτό το αίτημά της, τότε ο κρατικός προϋπολογισμός του 2022 θα επιβαρυνθεί με δημοσιονομικό κόστος 400 εκατ. ευρώ. Αντιθέτως, τυχόν άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ικανοποίηση του αιτήματος αυτού από το 2022 θα προκαλέσει τελικά δημοσιονομικό κόστος πολύ μεγαλύτερο. Κι αυτό διότι οι δικαστικές αποφάσεις που θα εκδοθούν και θα κρίνουν αντισυνταγματική την επιβολή της εισφοράς μόνο στους μισθωτούς του Δημοσίου και τους συνταξιούχους θα υποχρεώσουν τελικά το Δημόσιο:
α) να καταβάλει αναδρομικά και εντόκως όλα τα ποσά ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που επιβλήθηκαν σε αυτές τις κατηγορίες φορολογουμένων από την 1η Ιανουαρίου 2021 μέχρι τη στιγμή που θα εκδοθεί η απόφαση,
β) να πάψει την επιβολή της εισφοράς από τη στιγμή της έκδοσης της απόφασης και μετά.
Μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει, δηλαδή, δημοσιονομικό κόστος ύψους τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ στη διετία 2021-2022.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr