14.9 C
Nicosia
Παρασκευή 22 Νοέμβριος 2024 | 7:48

ΕΒΕΘ: Τι ζητούν οι επιχειρήσεις για τη στήριξη της αγοράς;

Έπειτα από την άρση του lockdown, οι επιχειρήσεις προτιμούν μεταξύ άλλων να υπάρξει δυνατότητα για ρύθμιση οφειλών σε πολλές δόσεις μέχρι και 10 χρόνια, ανάλογα με το ύψος της οφειλής, να συνεχιστούν μέχρι το τέλος της πανδημίας οι Επιστρεπτέες Προκαταβολές και να επεκταθεί το μέτρο του μειωμένου ενοικίου τουλάχιστον για 6 μήνες, σύμφωνα με ερεύνα που πραγματοποίησε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, μεταξύ των επιχειρήσεων-μελών του, εκ των οποίων 82 ανταποκρίθηκαν, καταγράφοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τις πιθανές λύσεις σε αυτά.

Από τις απαντήσεις των επιχειρήσεων προκύπτει ότι η αναστολή λήψης μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης για οφειλές σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για τουλάχιστον δύο χρόνια, είναι αναγκαία ώστε να επέλθει σχετική ηρεμία στην αγορά, και θα μετριάσει ουσιαστικά τις ανησυχίες των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, η μη επιστροφή της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4 & 5, η χορήγηση δανείων με συνοπτικές διαδικασίες με πολύ χαμηλό, αν όχι μηδενικό επιτόκιο, οι επιδοτήσεις για δημιουργία e-shop, η προσωρινή άρση χορήγησης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας κα, περιλαμβάνονται στα μέτρα που οι επιχειρήσεις ζητούν να ληφθούν κατά τη διάρκεια του lockdown.

Η κωδικοποίηση των προτάσεων των επιχειρήσεων συμπεριλήφθηκε σε επιστολή, την οποία υπογράφει ο Πρόεδρος του ΕΒΕΘ, κ. Ιωάννης Μασούτης και απευθύνεται στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη και στον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

Ακολουθεί η επιστολή της ΕΒΕΘ:

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης με τη διττή ιδιότητα του θεσμοθετημένου συμβούλου της Πολιτείας και του φορέα εκπροσώπησης όλων των εμπορικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων του Νομού Θεσσαλονίκης, αποφάσισε να προχωρήσει σε καταγραφή των προτάσεων των ίδιων των μελών του για τα μέτρα στήριξης που θα περίμεναν από την Πολιτεία εν μέσω του 2ου lockdown, αλλά και των μέτρων στήριξης που θα επιθυμούσαν μετά την άρση των περιορισμών.

Η Κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει σημαντικά μέτρα στήριξης τα οποία, όπως θα διαπιστώσετε από τα ευρήματα της σχετικής έρευνας του ΕΒΕΘ, κρίνονται ως θετικά από τα μέλη μας. Ωστόσο, πέραν των οριζόντιων μέτρων, χρειάζονται και μέτρα που θα εστιάζουν σε συγκεκριμένους κλάδους που πλήττονται περισσότερο.

Για το σκοπό αυτό, το ΕΒΕΘ δημιούργησε μία πλατφόρμα καταγραφής των προτάσεων των επιχειρήσεων-μελών του, οι οποίες εστιάζουν στα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν από την Κυβέρνηση για την υποστήριξης της αγοράς και της οικονομίας γενικότερα, ταυτόχρονα δε δόθηκε στα μέλη μας η δυνατότητα να προτείνουν και μέτρα στήριξης που εστιάζουν στο δικό τους αντικείμενο.

Είναι προφανές ότι οι επιχειρήσεις είναι ήδη επιβαρυμένες από τις συνέπειες του πρώτου lockdown αλλά και της υποτονικής κατανάλωσης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Συνεπώς, η πίεση που δέχονται αυτή τη στιγμή είναι αφόρητη καθώς προσπαθούν να κρατηθούν στη ζωή χωρίς ρευστότητα, χωρίς εισπράξεις και με τις υποχρεώσεις να επικρέμονται, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι περισσότερες πληρωμές των υποχρεώσεών τους ανεστάλησαν και δεν καταργήθηκαν.

Όπως είχαμε αναφέρει και στο υπόμνημα που καταθέσαμε στον κ. Πρωθυπουργό, κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Σεπτέμβριο, αυτό που έχει άμεση ανάγκη η οικονομία είναι η στήριξη της απασχόλησης, της κατανάλωσης και της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Σ’ αυτό ακριβώς το συμπέρασμα καταλήγουμε, μελετώντας τα αποτελέσματα της έρευνας.

Η πλατφόρμα καταγραφής δέχθηκε 82 απαντήσεις-προτάσεις από ισάριθμες επιχειρήσεις, οι οποίες, υπεύθυνα, με δήλωση επωνυμίας και ΑΦΜ, κατάθεσαν τις απόψεις τους στο διάστημα 7-19 Νοεμβρίου 2020. Τα σχετικά στατιστικά στοιχεία σε διαγράμματα και αριθμούς, αλλά και οι απόψεις-προτάσεις τους, αυτολεξεί, επισυνάπτονται στο παρόν.

Τα βασικά συμπεράσματα συνοψίζονται ως εξής:

– Η πληθώρα των προτεινόμενων παρεμβάσεων καταδεικνύει την έντονη ανησυχία των επιχειρήσεων για την επάρκεια και αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών μέτρων.

– Οι απειλές που διαγράφονται από την παρατεταμένη υγειονομική κρίση και την αναστολή λειτουργιών της αγοράς προσλαμβάνονται ως εντονότερες από τις επιχειρήσεις, και με κάθε ενδεχόμενο μερικό ή ολικό lockdown θα ενισχύονται εκθετικά.

– Η αναστολή λήψης μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, για οφειλές σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για τουλάχιστον δύο χρόνια, είναι αναγκαία ώστε να επέλθει σχετική ηρεμία στην αγορά, και θα μετριάσει ουσιαστικά τις ανησυχίες των επιχειρήσεων. Αν δεν ληφθεί αυτό το μέτρο, όλα τα υπόλοιπα δεν θα έχουν την απαιτούμενη αποτελεσματικότητα και μάλιστα σύντομα θα γίνει αντιληπτό ότι η παροχή ρευστότητας και θα προσκρούει στον περιορισμό του Δημοσιονομικού Χώρου και θα πέφτει στο κενό (παγίδα ρευστότητας-liquidity trap).

– Διαγράφεται ιδιαίτερα αυξημένος κίνδυνος πρόκλησης πανικού.

Ακολούθως, επιχειρείται μια κωδικοποίηση των δημοφιλέστερων αλλά και κάποιων ειδικότερων και πιο εστιασμένων προτάσεων.

1. Κατά τη διάρκεια του lockdown

– Οι Επιστρεπτέες Προκαταβολές, και συγκεκριμένα η 4η και η 5η, να μην επιστραφούν.

– Να δοθούν δάνεια με πολύ χαμηλό, αν όχι μηδενικό, επιτόκιο, με συνοπτικές διαδικασίες. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθούν και τα παράπονα μελών ότι δεν έλαβαν καν απάντηση ή έλαβαν αρνητική απάντηση στην αίτηση για λήψη εγγυημένου ΤΕΠΙΧ δανείου COVID-19.

– Να μειωθούν τα ενοίκια μέχρι και 50% και μάλιστα ακόμη και σε επιχειρήσεις που δεν έκλεισαν με κρατική εντολή.

– Τα μέτρα στήριξης να αφορούν όλους ή περισσότερους ΚΑΔ, στο πρότυπο του Μαρτίου-Απριλίου 2020 καθώς -ναι μεν δεν έκλεισαν- αλλά στην πραγματικότητα πλήττονται. Το ουσιαστικό κριτήριο προτείνουν να είναι η σημαντική μείωση τζίρου και όχι το αντικείμενο δραστηριότητας.

– Να δοθούν επιδοτήσεις για δημιουργία e-shop (αγορά υπολογιστή και εξοπλισμού, δημιουργία ιστοσελίδας κλπ.).

– Να ανασταλεί η λήξη των επιταγών για μετά το Μάρτιο, κάποιοι μάλιστα μιλούν και για ένα έτος.

– Να αρθεί προσωρινά η μη χορήγηση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας εφόσον η υποχρέωση πληρωμής τους έχει ανασταλεί.

– Αξίζει επίσης να αναφερθεί η περίπτωση μη εξαγωγικής επιχείρησης χονδρικού εμπορίου νωπών φρούτων και λαχανικών που, αδυνατώντας να πωλήσει στο εσωτερικό, στράφηκε σε πελάτες του εξωτερικού και ζητά να της επιστραφούν τα πιστωτικά υπόλοιπα ΦΠΑ που κατέβαλε κατά την περίοδο της πανδημίας.

Επισημαίνοντας ότι το ανωτέρω ζήτημα αφορά αρκετές επιχειρήσεις του κλάδου της, προτείνει να εκδοθεί σχετική Υπουργική Απόφαση για τέτοιες περιπτώσεις (επιστροφής δηλαδή και όχι συμψηφισμού τουλάχιστον μέχρι κάποιο ύψος και μόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας).

– Τέλος, εκπρόσωπος του κλάδου των εκτελωνιστών προτείνει να παρασχεθεί έγκριση από την ΑΑΔΕ για ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών διαδικασιών, σε περιπτώσεις που αυτές είναι δυνατόν να γίνονται από τα γραφεία τους, καθώς μία αντίστοιχη ρύθμιση είχε γίνει κατά την περίοδο του πρώτου lockdown. Αυτό, θα έχει ως αποτέλεσμα την αποτροπή συνωστισμού και την εύκολη διεκπεραίωση των διαδικασιών χωρίς κανένα κίνδυνο μόλυνσης.

Επιπλέον προτείνει η εφαρμογή της διαδικασίας έκδοσης βεβαίωσης τελωνειακού χαρακτήρα να ανασταλεί μέχρι 31/12/20, καθώς είναι μια νέα διαδικασία που με τις σημερινές συνθήκες δεν είναι έτοιμη ούτε η αρμόδια Υπηρεσία για την εφαρμογή της, αλλά ούτε και ο φορέας διαχείρισης της Ελεύθερης Ζώνης (ΟΛΘ ΑΕ).

2. Μετά την άρση του lockdown και μέχρι τέλους της πανδημίας

– Να δοθούν άτοκα δάνεια με την εγγύηση του Κράτους.

– Να συνεχιστούν μέχρι το τέλος της πανδημίας οι επιστρεπτέες προκαταβολές.

– Να επεκταθεί το μέτρο του μειωμένου ενοικίου τουλάχιστον για 6 μήνες.

– Να γίνει τρίμηνη αναστολή πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

– Να διαγραφούν οι προσαυξήσεις.

– Να δοθούν κουπόνια σε ανέργους, για κατανάλωση από μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

– Να δοθεί επιδότηση στις επιχειρήσεις για την πρόσληψη ανέργων.

– Να δοθεί επιδότηση στις εισφορές για την πρόσληψη προσωπικού.

– Να συμπεριληφθούν στις ενισχύσεις που παρέχονται μέσω του ΕΣΠΑ και άλλοι ΚΑΔ.

– Να γίνει αναστολή της καταβολής δόσεων ενήμερων τραπεζικών δανείων για ακόμη ένα εξάμηνο.

– Να γίνεται πολύ αυστηρός έλεγχος στην τήρηση υγειονομικών κανόνων και πρωτοκόλλων (αριθμός εισερχομένων στα καταστήματα λιανικής, στους χώρους παραγωγής, αλλά και στα μέσα μαζικής μεταφοράς), μάλιστα κάποιος προτείνει όχι μόνο επιβολή προστίμου αλλά και οι παραβάτες να τιμωρούνται με κλείσιμο για μια εβδομάδα.

– Να επιταχυνθεί η εφαρμογή των μέτρων.

– Να υπάρξει δυνατότητα για ρύθμιση οφειλών σε πολλές δόσεις μέχρι και 10 χρόνια, ανάλογα με το ύψος της οφειλής.

Κύριοι υπουργοί, ελπίζοντας ότι, στο πλαίσιο του εφικτού, θα ανταποκριθείτε στα προαναφερόμενα, σας διαβεβαιώνουμε ότι το Επιμελητήριό μας, ως θεσμοθετημένος Σύμβουλος της Πολιτείας, θα συνεχίσει να στηρίζει κάθε προσπάθεια της Πολιτείας για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας και παραμένει στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Βρέθηκε νεκρή η 59χρονη που αναζητείτο από τους συγγενείς της

Σε τραγωδία εξελίχτηκε το θρίλερ της εξαφάνισης της 59χρονης Όλγας Βιτόροβιτς τα ίχνη της οποίας χάθηκαν το βράδυ της Δευτέρας. Η άτυχη γυναίκα  εντοπίστηκε πριν από...

Μπορέλ: Η απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δεν είχε πολιτικά κίνητρα – Πρέπει να εφαρμοστεί

Ο ύπατος αρμοστής για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι η απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δεν ήταν πολιτική. Μάλιστα, σημείωσε ότι μάλλον η...

Ρωσία: Η Βρετανία «πλέον εμπλέκεται άμεσα στον πόλεμο της Ουκρανίας»

Άμεσα εμπλέκεται πλέον η Βρετανία στον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρέσβης στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά από αναφορές ότι βρετανικοί πύραυλοι μεγάλου...

Επιμένει στις προκλήσεις ο Φιντάν – Μίλησε για τουρκική μειονότητα – «Η Ελλάδα να απέχει από προκλήσεις»

Eκ νέου θέμα  «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη έθεσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν , ενώ ζήτησε από την Ελλάδα να απέχει από προκλήσεις. Ο...

Takata: Θετικό το Υπουργείο για θέματα κόστους ακινητοποίησης οχημάτων

Θετικά αντιμετωπίζει το Υπουργείο Μεταφορών τα θέματα του κόστους ακινητοποίησης των οχημάτων με ελαττωματικούς αερόσακους Takata και του κόστους κάλυψης της μεταφοράς των πολιτών...

Τατάρ: Στο τέλος Ιανουαρίου η 5μερής για το κυπριακό – Τι είπε για άνοιγμα οδοφραγμάτων

Στο τέλος Ιανουαρίου προσδιόρισε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ την πενταμερή συνάντηση που προέκυψε μετά το άτυπο δείπνο στη Νέα Υόρκη. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους στις...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!