Σημάδια ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας, παρά τους κινδύνους που εγκυμονεί για την ευρωπαϊκή η εκρηκτική άνοδος του πληθωρισμού και οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, «βλέπει» το ΔΝΤ στην έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές, που δόθηκε στη δημοσιότητα. Για την Ελλάδα, το Ταμείο διατηρεί σε θετικό έδαφος τον πήχη της ανάπτυξης τόσο για φέτος, όσο και για την επόμενη χρονιά.
Στο μέτωπο του πληθωρισμού, τα ποσοστά θα είναι διπλάσια σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις το 2022 με μία μικρή υποχώρηση το 2023, χωρίς όμως να διαφοροποιείται σημαντικά σε σχέση με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με το Ταμείο, τόσο φέτος, όσο και το 2023 η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμούς υψηλότερους από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Το 2022 με ποσοστό 5,2% (από 3,5% που προέβλεπε την Άνοιξη) και το 2023 με ρυθμό 1,8% (από 2,6% που ήταν η εκτίμηση για την Άνοιξη). Ποσοστά αρκετά υψηλότερα από την αύξηση του ΑΕΠ στην ευρωζώνη, που εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 2,1% φέτος και 0,6% το 2023.
Για το τελευταίο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, το Ταμείο εκτιμά σημαντική επιβράδυνση του ΑΕΠ, καθώς θα αυξηθεί μόλις κατά 0,7%. Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι για το επόμενο έτος το Ταμείο έχει αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με τις εκτιμήσεις στην εαρινή του έκθεση, κάτι το οποίο δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το 2023 το Ταμείο εκτιμά ότι στη Γερμανία θα καταγραφεί ύφεση 0,3% και στην Ιταλία 0,2%. Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές που το προηγούμενο χρονικό διάστημα η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, έχει επισημάνει τον κίνδυνο ύφεσης για την ευρωπαϊκή οικονομία το 2023, όπως και τον κίνδυνο πρόκλησης κοινωνικών αναταραχών λόγω ενεργειακής κρίσης και υψηλού πληθωρισμού.