11.8 C
Nicosia
Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2025 | 21:54

Διογκωμένο το έλλειμμα του ΕΦΚΑ στο επτάμηνο

Έλλειμμα που υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ παρουσίασε ο ΕΦΚΑ στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου του τρέχοντος έτους. Μια πορεία που είναι εξαιρετικά δυσοίωνη, καθώς δείχνει ότι το υπερταμείο κύριας και επικουρικής ασφάλισης έχει υποστεί βαρύ πλήγμα από την πανδημία και το παρατεταμένο lockdown που εφαρμόστηκε στη χώρα κατά το πρώτο τετράμηνο της χρονιάς.

Μάλιστα, τα πλέον πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι τα έσοδα δεν ανακάμπτουν για να περιορίσουν κάπως το πρόβλημα.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του φορέα διαπιστώνουν στην πράξη ότι εδώ και μήνες το Ταμείο στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την κρατική ενίσχυση. Μια διαδικασία όμως που κάθε μήνα έχει φθίνουσα πορεία, αφού οι αναστολές συμβάσεων εργασίας μειώνονται δραστικά. Αντίστοιχα, μειωμένα είναι και τα έσοδα που προκύπτουν από την κρατική ενίσχυση. Συνεπώς, τα ελλείμματα όχι μόνο διατηρούνται αλλά διογκώνονται.

Τον Αύγουστο εισπράχθηκαν από τον ΕΚΦΑ ασφαλιστικές εισφορές 241 εκατ. ευρώ από τον ιδιωτικό τομέα, όταν τον αντίστοιχο περσινό μήνα είχαν εισρεύσει στα ταμεία 407 εκατ.

Την ίδια στιγμή, δεν καταγράφεται η πολυπόθητη αύξηση εσόδων από μισθωτές υπηρεσίες. Μάλλον το αντίθετο. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εισπράξεις από τις ασφαλιστικές εισφορές από τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα συνέχισαν τις… χαμηλές πτήσεις και τον Αύγουστο. Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Εργασίας δείχνουν ότι κατά τον συγκεκριμένο μήνα εισπράχθηκε ένα ποσό της τάξης των 241 εκατ. ευρώ, όταν τον αντίστοιχο περσινό μήνα είχαν εισρεύσει στα ταμεία 407 εκατ. ευρώ. Αιτία γι’ αυτή την «τρύπα» στα έσοδα είναι κυρίως οι αποφάσεις για «πάγωμα» εισφορών σε μεγάλη μερίδα επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της στήριξής τους, προκειμένου να ξεπεράσουν τις αρνητικές συνέπειες που έχουν προκληθεί από την πανδημία και το παρατεταμένο χειμερινό lockdown.

Στις επιχειρήσεις αυτές προστέθηκαν και οι δεκάδες εταιρείες που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου. Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας έκριναν απαραίτητο να λάβουν το συγκεκριμένο μέτρο, μεταφέροντας την εν λόγω δαπάνη για το 2022. Η εξάμηνη παράταση που δόθηκε σαφώς και προσφέρει «ανάσα» στις επιχειρήσεις. Όμως δεν ισχύει το ίδιο για τον ΕΦΚΑ, που έτσι βλέπει τα έσοδα να εισρέουν με το… σταγονόμετρο.

Κρυφές ελπίδες από το ΚΕΑΟ

Σανίδα σωτηρίας για τον φορέα θα μπορούσε να γίνει το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών. Το ΚΕΑΟ έχει και στο παρελθόν «ξελασπώσει» τον ΕΦΚΑ, προσφέροντας έσοδα πέρα από κάθε προσδοκία. Δεν είναι τυχαίο ότι το 2019 έγινε ρεκόρ εισπράξεων με 1,47 δισ. ευρώ, σχεδόν 200 εκατ. ευρώ πάνω από τον αρχικό στόχο που είχε τεθεί.

Ακόμα και πέρυσι, το 2020, σε μια τόσο δύσκολη χρονιά, το ΚΕΑΟ κατάφερε να «δώσει» στον ΕΦΚΑ ένα ποσό της τάξης του 1,12 δισ. ευρώ. Φέτος η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη, αφού με συμπληρωμένο το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς έχει καταστεί εφικτό να συγκεντρωθεί ένα ποσό από χρέη προς τον φορέα λίγο πάνω από τα 450 εκατ. ευρώ.

Είναι ξεκάθαρο ότι η κάμψη στα έσοδα του ΚΕΑΟ έχει ερμηνεία: Με τη χώρα σε lockdown, το Κέντρο δεν μπορούσε να λειτουργήσει με τους συνήθεις ρυθμούς. Ατομικά ειδοποιητήρια ασφάλισης απαγορευόταν να σταλούν και η διαδικασία είσπραξης υπολειτουργούσε. Είναι λογικό, λοιπόν, να υπάρχει περιορισμός των εσόδων στο πρώτο μισό του έτους. Όμως υπάρχουν ελπίδες ότι τελικά το ΚΕΑΟ θα καταφέρει να ανακάμψει.

Ειδικά από τον τρέχοντα μήνα έως το τέλος του έτους θα υπάρξει δυναμική επανεκκίνηση της αποστολής ατομικών ειδοποιητηρίων προς τους οφειλέτες. Άρα, όσοι χρωστούν θα ξέρουν πλέον ότι θα έχουν 20 μέρες περιθώριο ή να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν το χρέος τους. Διαφορετικά θα ενεργοποιηθούν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για απώλεια περιουσίας. Πρόκειται για ένα μέτρο που κατά τα προηγούμενα έτη υπήρξε ιδιαίτερα αποδοτικό και θα τεθεί και πάλι σε ισχύ.

Με συμπληρωμένα τα 2/3 της χρονιάς, στον ΕΦΚΑ συνειδητοποιούν ότι είναι πολύ δύσκολο να αντιστραφεί η κατάσταση. Στο πλαίσιο, άλλωστε, της διευκόλυνσης εργαζομένων και επαγγελματικών κλάδων να σταθούν στα πόδια τους είναι τόσες πολλές οι παρατάσεις που έχουν δοθεί και οι οποίες περιλαμβάνουν μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, ώστε μοιάζει απίθανο να προκύψει βελτιωμένη οικονομική εικόνα. Έτσι, η εκτίμηση για έλλειμμα 1 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους έχει διατηρηθεί.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!