«Είναι δεδομένη η αύξηση των συντάξεων το 2023, η οποία θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, λόγω του πληθωρισμού». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, συμπληρώνοντας ότι το ποσό έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό.
Μιλώντας στην τηλεόραση του MEGA, ο υπουργός ανέφερε ότι «θα έχουμε συμπληρωματικό προϋπολογισμό για τις πιστώσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις», δεδομένου ότι δημιουργείται και τρίτος δημοσιονομικός χώρος.
Τουρισμός και νέες επενδύσεις
Ο Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε αρχικά στα θετικά σημεία της οικονομίας υποστηρίζοντας: «Η οικονομία αναπτύσσεται και αναπτύσσεται ισχυρά, κυρίως μέσω των νέων επενδύσεων που έρχονται στην χώρα μας. Οι νέες επενδύσεις φέρνουν νέες θέσεις εργασίας και αυτό σημαίνει νέα εισοδήματα μέσα στην οικογένεια αλλά και μείωση της ανεργίας. Έχουμε μία θετική εικόνα και από την πορεία του Τουρισμού. Φαίνεται – με τα τωρινά δεδομένα – ότι έχουμε καλύψει το 88% των εσόδων του 2019, αλλά έχουμε περιθώριο να πάμε ακόμα καλύτερα».
Ως προς την φορολογική συνέπεια των πολιτών ο Υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του προς τους πολίτες και η έγκαιρη καταβολή της πληρωμής των φόρων σε συνδυασμό με τα έσοδα από τον Τουρισμό δημιουργούν ένα σημαντικό δημοσιονομικό χώρο προς εκμετάλλευση.
Οι δημοσιονομικοί χώροι και πώς έχουν «επιστρέψει» στην κοινωνία
«Ο πρώτος δημοσιονομικός χώρος που δημιουργήθηκε στο πρώτο εξάμηνο του έτους «γύρισε» στους πολίτες μέσω του πεδίου της ενέργειας. Να θυμίσω την επιστροφή του 60% της επιβάρυνσης του προηγούμενου εξαμήνου. Ο δεύτερος δημοσιονομικός χώρος αξιοποιήθηκε για το Fuel Pass 2». Μάλιστα, τις επόμενες ώρες και ημέρες θα αρχίσει η καταβολή των χρημάτων στους δικαιούχους. Ο τρίτος δημοσιονομικός χώρος θα είναι από τον Σεπτέμβριο και μετά» σημείωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.
«Έρχονται νέα μέτρα στήριξης τον Σεπτέμβριο»
« Οφείλουμε να έχουμε το καλό άλλα και το δυσμενές σενάριο. Έχουμε ένα βασικό σενάριο για το φυσικό αέριο, εάν οι τιμές θα είναι υψηλότερες, η πολιτεία θα πρέπει να βοηθήσει περισσότερο στο ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτό σημαίνει όμως ότι χάνουμε μέρος από τον δημοσιονομικό χώρο».
Ο Υπουργός θύμισε ότι ήδη έχουν ανακοινωθεί κάποια μέτρα στήριξης που θα εφαρμοστούν από το 2023, όπως είναι η κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης για τους δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους, είναι δεδομένη η αύξηση στις συντάξεις και το επίδομα θέρμανσης.
Για το καλάθι της νοικοκυράς ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι ο τελικός στα μέτρα που θα παρθούν είναι να επωφεληθούν τα νοικοκυριά κα όχι να χαθεί η οικονομική στήριξη μέσα στην πορεία της εφοδιαστική αλυσίδας.
«Είναι απολύτως βέβαιο, ότι ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργήθηκε από τον Τουρισμό θα χρησιμοποιηθεί άμεσα, μέσα στο 2022 και υπάρχει προοπτική να παρθούν μέτρα στήριξης με μόνιμο χαρακτήρα», τόνισε με βεβαιότητα ο υπουργός Οικονομικών.
Η πορεία των επιτοκίων
Για τα επιτόκια και το κόστος δανεισμού ο Υπουργός Οικονομικών σημείωσε: « Υπάρχει η δημοσιονομική πολιτική, που είναι στην ευθύνη των Υπουργών και υπάρχει και νομισματική πολιτική που είναι στην ευθύνη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Η ΕΚΤ μας έχει προϊδεάσει ότι θα υπάρχουν πιο μεγάλες αυξήσεις του κόστους δανεισμού το επόμενο χρονικό διάστημα. Αυτό θα συμβεί γιατί βασικό αντικείμενο των κεντρικών τραπεζών γενικά είναι η τιθάσευση του πληθωρισμού. Το κόστος δανεισμού θα μετακυληθεί στα κράτη και στους πολίτες, τα οποία θα δανείζονται πιο ακριβά και αντίστοιχα και οι πολίτες. Αυτό είναι κάτι που μας προβληματίζει γιατί δεν θα πρέπει να υπάρξει διόγκωση του ιδιωτικού χρέους».
Όσον αφορά το κομμάτι του δανεισμού του κράτους ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι όλα βαίνουν καλώς, λόγω της υπεύθυνης δημοσιονομικής πολιτικής που ασκείται από την κυβέρνηση. «Όχι μόνο δεν υπάρχει πρόβλημα δανεισμού, αλλά υπάρχουν τόσα ταμειακά διαθέσιμα, περίπου 39 δισεκατομμύρια ευρώ, που είναι από τα υψηλότερα ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρώπη, που σημαίνει ότι και σε δυσμενείς συνθήκες η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τα επόμενα 2 με 3 χρόνια της ετήσιες χρηματοδοτικές της ανάγκες».
Ο Χρήστος Σταϊκούρας πληροφόρησε, επίσης, ότι έλαβε επίσημη επιστολή, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα στις 20 Αυγούστου βγαίνει από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και έτσι η Ελλάδα επαναφέρεται στην ευρωπαϊκή κανονικότητα.
Υποκλοπές σε βάρος του Νίκου Ανδρουλάκη
«Ο πρωθυπουργός δεν δίστασε να αποδώσει ευθύνες, ώστε να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση του ζητήματος και να δοθούν πλήρεις απαντήσεις στον Νίκο Ανδρουλάκη» σχολίασε ο κ. Σταϊκούρας και συνέχισε αναφέροντας τις πέντε πρωτοβουλίες της κυβέρνησης: «Πρώτον η πολιτική ευθύνη, υπήρξαν παραιτήσεις. Δεύτερον, υπήρξε αίτημα για σύγκλιση της επιτροπής διαφάνειας που έγινε δεκτό, υπάρχει αίτημα για εξεταστική επιτροπή και αυτό έγινε δεκτό, τέταρτον το άνοιγμα της Βουλής στις 22 Αυγούστου και πέμπτη πρωτοβουλία, θεσμικού χαρακτήρα, η ενίσχυση της λογοδοσίας, της διαφάνειας και της εσωτερικής λειτουργίας της Αρχής Πληροφοριών».
ΠΗΓΗ: ΟΤ