Παρά την υποχώρηση που κατέγραψε ο πληθωρισμός στη χώρα μας, τα τρόφιμα συνέχισαν να αυξάνονται με βραδύτερο όμως ρυθμό σε σχέση με τον Οκτώβριο. Τον Νοέμβριο ο κλάδος των τροφίμων-ποτών-καπνού κατέγραψε αύξηση 7,7% από 8,8% που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Οι υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 2,4% (έναντι αύξησης 3,4% τον Οκτώβριο) ενώ στην ενέργεια οι τιμές μειώθηκαν κατά 7,2% από -6,8% τον Οκτώβριο.

Ο  δομικός πληθωρισμός στην Ελλάδα, χωρίς δηλαδή τα τρόφιμα-ποτά-καπνικά και την ενέργεια, τον Νοέμβριο υποχώρησε το 2,8% από 3,6% που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

Σε επίπεδο ευρωζώνης, πτωτικά κινήθηκαν όλοι οι επιμέρους κλάδοι, με τα τρόφιμα-ποτά και καπνό να αυξάνονται κατά 6,9% από 7,4% τον Οκτώβριο, οι υπηρεσίες κατά 4% από 4,6% τον Οκτώβριο. Αντίθετα συνεχίστηκε η πτωτική πορεία των τιμών στην ενέργεια, καθώς τον Νοέμβριο κατεγράφη μείωση 11,5% από μείωση 11,2% τον Οκτώβριο.

Ο δομικός πληθωρισμός της εμφάνισε επιβράδυνση, στο 3,6% τον Νοέμβριο από 4,2% τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στο Βέλγιο (-0,7%), στην Ιταλία (0,7%) και στη Φινλανδίας (0,8%) και τα υψηλότερα στην Σλοβακίας (6,9%), την Κροατία (5,5%) και την Αυστρία (4,9%).

Στη Γαλλία, ο πληθωρισμός του Νοεμβρίου υποχώρησε περισσότερο από το αναμενόμενο καθώς υποχώρησε στο 3,8%  – το χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή του περασμένου έτους – μετά το 4,5% του Οκτωβρίου.

πληθωρισμός στη Γερμανία υποχώρησε περαιτέρω στο 2,3% έναντι 3% τον Οκτώβριο, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2021.

Όσον αφορά την Ισπανία, ο πληθωρισμός συνέχισε να υποχωρεί για να διαμορφωθεί το Νοέμβριο σε επίπεδα χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, στο 3,2% από 3,5% τον Οκτώβριο.

Ραλλού Αλεξοπούλου  [email protected]