30.7 C
Nicosia
Δευτέρα 15 Ιούλιος 2024 | 14:54

«Παράθυρο» Eurostat για μικρότερο βάρος κρατικών εγγυήσεων στο χρέος

«Παράθυρο» για μικρότερη επίπτωση στο δημόσιο χρέος άνοιξε η Eurostat, διευρύνοντας τα κριτήρια, βάσει των οποίων εξετάζεται αν οι κρατικές εγγυήσεις επί senior notes ομολογιών τιτλοποιήσεων έχουν δοθεί με όρους αγοράς. Αν, δηλαδή, όσοι ιδιώτες επενδυτές αγόρασαν ή δεσμεύονται να αγοράσουν ομολογίες ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης αναλαμβάνουν αντίστοιχο τουλάχιστον κίνδυνο με αυτόν του Δημοσίου, που εγγυάται τις ομολογίες υψηλής εξασφάλισης.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η Eurostat αύξησε τον αριθμό των κριτηρίων συσχέτισης αναλαμβανόμενου κινδύνου από τρία σε τέσσερα, ζητώντας οι νέες τιτλοποιήσεις να πληρούν το ένα εξ αυτών. Μέχρι το Νοέμβριο έπρεπε να πληρούνται δύο από τα τρία κριτήρια.

Οι αλλαγές αφορούν σε νέες τιτλοποιήσεις, που υπάγονται σε προγράμματα κρατικής εγγυοδοσίας (σ.σ. στην Ελλάδα αφορά σε όσες έχουν λάβει πρωτόκολλο, αλλά δεν έχουν τύχει ακόμη έγκρισης χορήγησης κρατικής εγγύησης από το πρόγραμμα Ηρακλής ΙΙ). Ενδέχεται, όμως, να αποτελέσουν τα κριτήρια, κατά την εξέταση των υφιστάμενων κρατικών εγγυήσεων, που θα διενεργήσει η ΕΛΣΤΑΤ.

Η τελευταία θα κληθεί να εξετάσει μία προς μία τις τιτλοποιήσεις που έλαβαν κρατική εγγύηση (προγράμματα Ηρακλής Ι και ΙΙ). Όπου διαπιστώνει ότι το Δημόσιο έχει αναλάβει υψηλότερο κίνδυνο από τον ιδιώτη επενδυτή, η κρατική εγγύηση θα προσμετράται στο χρέος.

Αν η εξέταση διενεργηθεί με τέσσερα κριτήρια συσχέτισης κινδύνου, αυξάνονται -όχι θεαματικά- οι πιθανότητες να θεωρηθούν εντός αγοράς κάποιες εκ των κρατικών εγγυήσεων καθώς αρκεί να πληρείται ένα μόνο κριτήριο. Επίσης, δεν έχει διευκρινισθεί αν θα προσμετράται στο χρέος ολόκληρη η εγγύηση ή μόνο το μέρος του υπερβάλλοντος κινδύνου, που έχει αναλάβει ως εγγυητής το Δημόσιο.

Το τελικό σχέδιο της Eurostat αναμένεται να αποσταλεί κατά τη διάρκεια του τρέχοντος μήνα. Σύμφωνα με διαρροές, η κυβέρνηση περιμένει το τελικό σχέδιο για να εκκινήσει τη διαδικασία εγκρίσεων για τις τιτλοποιήσεις Frontier II και Sunrise III, οι οποίες έχουν υποβάλει αίτηση λήψης κρατικής εγγύησης επί των senior notes πριν τη λήξη του προγράμματος Ηρακλής ΙΙ, τον περασμένο Οκτώβριο.

Για την τιτλοποίηση Solar, η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη καθώς δεν έχει εγκριθεί ακόμη το business plan από servicer της αποδοχής του ιδιώτη επενδυτή.

Σημειώνεται ότι η Ιταλία, που μαζί με την Ελλάδα αποτελούν τις δύο χώρες-μέλη με τη μεγαλύτερη χρήση του «εργαλείου» των κρατικών εγγυήσεων, αντιμετωπίζει μικρότερο πρόβλημα καθώς οι senior notes ομολογίες τιτλοποιήσεων έχουν υψηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση, με αποτέλεσμα, τόσο η περίμετρος των mezzanine notes να είναι μεγαλύτερη όσο και τα τιμήματα που καταβλήθηκαν από ιδιώτες για να αποκτήσουν «φέτες» των παραπάνω σειρών. Επομένως, η συσχέτιση αναλαμβανόμενου κινδύνου είναι πιο ομαλή σε σχέση με τις εγχώριες τιτλοποιήσεις.

Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση Ντράγκι αυστηροποίησε το πλαίσιο για νέες κρατικές εγγυήσεις, αυξάνοντας την ελάχιστη απαιτούμενη πιστοληπτική διαβάθμιση σε BBB+ και παρέχοντας εγγύηση μόνο στο 80% της ονομαστικής αξίας των senior notes. Επομένως, μείωσε τον κίνδυνο που αναλαμβάνει το Δημόσιο, αυξάνοντας τα ρίσκα για τους ιδιώτες επενδυτές.

Πηγή: Euro2day.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Λήστεψαν υπό την απειλή όπλου επιχειρηματία στη Λάρνακα

Ένοπλη ληστεία σημειώθηκε ξημερώματα της Δευτέρας, 15 Ιουλίου στην Επαρχία Λάρνακας. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία, γύρω στις 01:30, 31χρονος επιχειρηματίας, έγινε στόχος ληστή,...

Πώς φτάσαμε στην παρολίγον δολοφονία του Τραμπ – Η επόμενη μέρα για τις ΗΠΑ

Η απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ σε προεκλογική συγκέντρωση είναι η πιο σοβαρή επίθεση σε Αμερικανό πρόεδρο (νυν ή πρώην) από τότε που ο Τζον...

Πώς η σφαίρα κατά του Τραμπ πυροδότησε ράλι στο Bitcoin

To Βitcoin κάνει σήμερα άλμα 9,5% στα 62.980 δολάρια, στον απόηχο της αποτυχημένης απόπειρας δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ. Όπως σχολιάζουν αναλυτές, οι επενδυτές ποντάρουν πια σε ευρεία νίκη...

M.Καρογιάν: Χρειαζόμαστε μια νέα εθνική συμφωνία

Χρειαζόμαστε μια νέα εθνική συμφωνία, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ - Συνεργασία, Μάριος Καρογιάν κατά την ειδική συνεδρία τη Δευτέρα της Βουλής των Αντιπροσώπων για...

Ν.Παπαδόπουλος: Στήριξη, όχι υπονόμευση του ΠτΔ στις προσπάθειες λύσης

Την ανάγκη ενότητας γύρω από αυτά στα οποία συμφωνούν όλοι και στήριξης του Προέδρου της Δημοκρατίας για διεκδίκηση λύσης στο Κυπριακό, τόνισε ο Πρόεδρος...

Συνάντηση συντεχνιών με ΟΚΥπΥ για ωρομίσθιους την Τρίτη

Συνάντηση με τον ΟΚΥπΥ θα έχουν αύριο Τρίτη το πρωί οι συντεχνίες ώστε να αποφευχθεί η 24ωρη απεργία που έχουν εξαγγείλει οι ωρομίσθιοι εργαζόμενοι...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!