28.8 C
Nicosia
Σάββατο 8 Μαΐου 2021 | 17:02

ΟΕΕΘ: Επιστολή αιτημάτων στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων σε 14 δημάρχους

Προτάσεις οικονομικής ελάφρυνσης και ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας, αποστέλλει με επιστολή της προς 14 δημάρχους του Νομού Θεσσαλονίκης, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και εμπόρων του Νομού (ΟΕΕΘ).

Η Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι χιλιάδες επαγγελματίες, έμποροι αλλά και εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης βρίσκονται σε πλήρη απόγνωση και σύγχυση, καθώς το δεύτερο lockdown αποτελεί ένα ακόμη δυνατό χτύπημα για την τοπική οικονομία μετά και την ακύρωση της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Επίσης, σημειώνει ότι  η προσπάθεια που καταβάλει η κυβέρνηση προκειμένου να μη χαθούν θέσεις εργασίας είναι ικανοποιητική, ωστόσο δεν είναι επαρκής, για αυτό τον λόγο, όπως υποστηρίζει, οι δημοτικές Αρχές οφείλουν και μπορούν να συνεισφέρουν και αυτές στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας η οποία πλήττεται σημαντικά για ακόμη μια φορά.

Ακολουθεί η επιστολή της ΟΕΕΘ προς τους δημάρχους.

Αξιότιμε κε. Δήμαρχε,

Από τα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου μέχρι και σήμερα η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με την υγειονομική κρίση που ξέσπασε σε αυτή εξαιτίας της εμφάνισης του κορωνοϊού Covid -19. Ελπίζαμε πως η περίοδος της καραντίνας που διανύσαμε τους προηγούμενους μήνες καθώς και η ομαλή επιστροφή στην κανονικότητα θα αποτελούσαν σταδιακά μια μακρινή ανάμνηση για όλους μας. Δυστυχώς οι ελπίδες όλων διαψεύστηκαν. Ήδη από τα τέλη Οκτωβρίου η αύξηση των κρουσμάτων στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης ήταν ιδιαίτερα ανησυχητική γεγονός που μας έφερε να βρισκόμαστε σε lockdown ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου.

Χιλιάδες επαγγελματίες, έμποροι αλλά και εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης βρίσκονται σε πλήρη απόγνωση και σύγχυση. Η εμπορική και επιχειρηματική δραστηριότητα στη πόλη μας έχει παγώσει. Το δεύτερο lockdown αποτελεί ένα ακόμη δυνατό χτύπημα για την τοπική οικονομία μετά και την ακύρωση της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης τον περασμένο Σεπτέμβριο. Πολλοί επαγγελματίες εκφράζουν την ανησυχία ότι μετά την άρση του περιορισμού της κυκλοφορίας θα επέλθει το λουκέτο στις επιχειρήσεις και τα καταστήματα τους.

Οι τελευταίες δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα και του Υπουργού Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου σχετικά με τα νέα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή προκειμένου να στηριχθούν οι πληττόμενοι κλάδοι αλλά και η προσπάθεια που καταβάλει η κυβέρνηση προκειμένου να μη χαθούν θέσεις εργασίας μας ικανοποιεί ως ένα βαθμό. Παρόλα αυτά θεωρούμε πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αν και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, δυστυχώς δεν είναι επαρκή και για το λόγο αυτό επικοινωνούμε μαζί σας καθώς θεωρούμε πως οι Δημοτικές Αρχές οφείλουν και μπορούν να συνεισφέρουν και αυτές στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας η οποία πλήττεται σημαντικά για ακόμη μια φορά.

Για το λόγο αυτό, με πρωτοβουλία του Προέδρου της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών & Εμπόρων του Νομού Θεσσαλονίκης και ύστερα από εκτενείς συζητήσεις που έχουν λάβει χώρα μέσα στους κόλπους καθώς και στο Διοικητικό Συμβούλιο αυτής, σας παραθέτουμε μια σειρά προτάσεων οι οποίες θα πρέπει να εξετασθούν και να εφαρμοσθούν άμεσα.

Πιο Αναλυτικά Προτείνουμε:

  • Απαλλαγή από τα τέλη για τη χρήση κοινόχρηστων χώρων μέχρι το τέλος του 2020
  • Απαλλαγή του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού μέχρι του τέλος του 2020
  • Απαλλαγή του 40% του συνολικού μισθώματος των επιχειρήσεων, που έχουν μισθώσει δημοτικά ακίνητα (συμπεριλαμβανομένων και των περιπτέρων) μέχρι το τέλος του 2020.
  • Την μη επιβολή προσαυξήσεων για όλες τις ρυθμισμένες οφειλές και καμία απώλεια ενεργής ρύθμισης κατά την περίοδο εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων.
  • Έκδοση νέας ρύθμισης 100 δόσεων των οφειλών προς τους Δήμους με εισήγηση στην Κ.Ε.Δ.Ε. και τα αρμόδια Υπουργεία.
  • Καταβολή τυχόν οφειλών από μισθώματα κυλικείων για το σχολικό έτος 2019-2020 σε δώδεκα (12) άτοκες ισόποσες.
  • Μείωση κατά 40% στα μισθώματα όλων των σχολικών κυλικείων, για το σχολικό έτος 2020-2021.

Τέλος, θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε πως σε καμία περίπτωση οι προτάσεις μας δεν αποσκοπούν στην οικονομική αποδιοργάνωση των δήμων. Ως Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης μοναδικό μας μέλημα είναι απλά η εύρεση και η υπεράσπιση προτάσεων προς το συμφέρον όλων. Ευελπιστούμε πως από μέρους σας θα αφουγκραστείτε τα αιτήματα μας και θα προχωρήσετε στις σχετικές ενέργειες.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

1. Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα

2. Δήμαρχο Αμπελοκήπων – Μενεμένης κ. Λάζαρο Κυρίζογλου

3. Δήμαρχο Κορδελιού – Ευόσμου κ. Κλεάνθη Μανδαλιανό

4. Δήμαρχο Καλαμαριάς κ. Ιωάννη Δαρδαμανέλη

5. Δήμαρχο Νεάπολης – Συκεών κ. Συμεών Δανιηλίδη

6. Δήμαρχο Παύλου Μελά κ. Δημήτριο Δεμουρτζίδη

7. Δήμαρχο Πυλαίας – Χορτιάτη κ. Ιγνάτιο Καϊτεζίδη

8. Δήμαρχο Χαλκηδόνας κ. Σταύρο Αναγνωστόπουλο

9. Δήμαρχο Ωραιοκάστρου κ. Παντελή Τσακίρη

10. Δήμαρχο Λαγκαδά κ. Ιωάννη Ταχματζίδη

11. Δήμαρχο Θερμαϊκού κ. Γεώργιο Τσαμασλή

12. Δήμαρχο Θέρμης κ. Θεόδωρο Παπαδόπουλο

13. Δήμαρχο Βόλβης κ. Διαμαντή Λιάμα

14. Δήμαρχο Δέλτα κ. Ιωάννη Ιωαννίδη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κομισιόν: Nέο συμβόλαιο με Pfizer- Biontech για 1,8 δισ. δόσεις εμβολίου έως το 2023

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε ένα νέο συμβόλαιο με την Pfizer-Biontech για την προμήθεια 1,8 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κατά της COVID-19 για την περίοδο 2021-2023,...

Στην Παρί ως το 2025 ο Νεϊμάρ

Η Παρί Σεν Ζερμέν και ο Νεϊμάρ θα συνεχίσουν τον κοινό δρόμο τους έως το 2025, όπως ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα ο γαλλικός σύλλογος...

Μητσοτάκης από Πορτογαλία: Η ανάκαμψη που έρχεται πρέπει να έχει λιγότερες ανισότητες

Περισσότερες και καλύτερες δουλειές, λιγότερες ανισότητες, καλύτερη ποιότητα εργασίας και καλύτερες συνθήκες εργασίας είναι τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει η οικονομική ανάκαμψη...

Πιττάτζης: Δεν έχω κάνει οποιαδήποτε παρανομία – Τι είπε στην Ερευνητική

Δεν έχω κάνει οποιαδήποτε παρανομία, δήλωσε ο δικηγόρος Ανδρέας Πιττάτζης ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής των Κατ’ Εξαίρεση Πολιτογραφήσεων Αλλοδαπών Επενδυτών και Επιχειρηματιών, ενώ χαρακτήρισε...

Δείτε πως πρέπει να γίνονται οι μετακινήσεις από Δευτέρας με το safe pass

Ενόψει της εφαρμογής από τη Δευτέρα, 10 Μαΐου, της απόφασης για προσκόμιση αποδεικτικού στοιχείου (safe pass) για μετάβαση σε χώρους συγχρωτισμού, υπενθυμίζονται τα πιο...

10.000 ραντεβού για εμβολιασμό από ηλικίες 31-34

Σχεδόν 10 χιλιάδες ραντεβού για εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού διευθετήθηκαν μέσα σε μία ώρα το πρωί του Σαββάτου μέσω της Πύλης Εμβολιασμού. Σύμφωνα με σχετική...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!