23.8 C
Nicosia
Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022 | 3:05

Ι. Σμυρλής: Η ελληνική οικονομία αποκτά μια σταθερά ανοδική πορεία

Τον δυναμικό βηματισμό της ελληνικής οικονομίας πάνω στις νέες βάσεις που έθεσε «με σωστά αντανακλαστικά και ευελιξία» η οικονομική διπλωματία αναδεικνύει ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας (ΔΟΣΕ) του υπουργείου Εξωτερικών και πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής σε άρθρο του σήμερα στην ειδική έκδοση της εφ/δας «Ναυτεμπορική» με θέμα «Εξαγωγές και Εξωστρέφεια».

«Τα στοιχεία για το 2021, δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία αποκτά μια σταθερά ανοδική πορεία αλλά και ένα σίγουρο και δυναμικό βηματισμό, με τον οποίο αναμένεται να πορευτεί τα επόμενα χρόνια, στην προσπάθειά της να δείξει το δικό της, ξεκάθαρο στίγμα στις διεθνείς αγορές» τονίζει ο κ. Σμυρλής. Και αυτό διότι, όπως σημειώνει, σε μία δύσκολη περίοδο η Ελλάδα «κατάφερε να προσαρμοστεί με ταχύτατους ρυθμούς, να στηρίξει την οικονομία της, να ενεργοποιήσει τις δυνατότητές της και να επαναπροσδιορίσει τη θέση της στο ιδιαιτέρως ανταγωνιστικό, παγκοσμιοποιημένο, οικονομικό, περιβάλλον».

Κινητήριος μοχλός της ήταν, όπως αναφέρει ο γγ ΔΟΣΕ, οι ελληνικές, εξαγωγικές επιχειρήσεις, οι οποίες έπρεπε να ανταποκριθούν στη νέα πραγματικότητα της κυριαρχίας της ψηφιακής τεεχνολογίας για να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό.

Η σημαντική ώθηση στην εξαγωγική δραστηριότητα και η ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, οφείλεται, όπως επισημαίνει, σε μεγάλο βαθμό και στον καταλυτικό ρόλο τον οποίο διαδραματίζει η οικονομική διπλωματία στο υπουργείο Εξωτερικών η οποία αναμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια στα πρότυπα των ανεπτυγμένων οικονομιών, ώστε να προωθούνται αποτελεσματικά τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας μας και των ελληνικών επιχειρήσεων.

Με καθοριστική τη συμβολή, σε μία ενιαία πύλη, της Enterprise Greece, της Ελληνικής Εταιρίας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου και του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ) του υπουργείου Εξωτερικών, όπου ολοκληρώθηκε ήδη η σύνταξη του πρώτου Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας, με καινοτόμες λύσεις και ουσιαστικό ψηφιακό μετασχηματισμό των δράσεων και των εργαλείων της δείχνοντας εγκαίρως σωστά αντανακλαστικά και ευελιξία.

Στο σημείο αυτό ο κ. Σμυρλής κάνει επίσης ιδιαίτερη μνεία στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», συνολικού ύψους 30,5 δισ. ευρώ, το οποίο όπως τονίζει «ήταν ανάμεσα στα τρία πρώτα που κατατέθηκαν και εγκρίθηκαν αρχικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μέσω αυτού, μεταξύ άλλων, ως ΥΠΕΞ στοχεύουμε στην προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων και του εξαγωγικού προσανατολισμού της οικονομίας καθώς και στη ψηφιοποίηση του δικτύου της οικονομικής διπλωματίας».

Ως προς τη δυναμική των εξαγωγών της ελληνικής οικονομίας ο γγ ΔΟΣΕ παραθέτει τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ: «Η συνολική αξία των εξαγωγών για το 2020 μειώθηκε μόλις κατά 9,3%, σε μια χρονιά που η παγκόσμια οικονομία, επλήγη ανεπανόρθωτα. Χωρίς μάλιστα τον υπολογισμό των πετρελαιοειδών, οι εξαγωγές το ίδιο διάστημα σημείωσαν αύξηση κατά 3,2%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία η αύξηση έφθασε το 2,9%». Και προσθέτει: «Το μεγαλύτερο ποσοστό των εξαγωγών για την περσινή χρονιά, κατέλαβαν τα καύσιμα (21,9%), τα τρόφιμα (17,3%), τα χημικά (16,4%) και τα βιομηχανικά είδη ταξινομημένα κυρίως κατά πρώτη ύλη (15,9%), ενώ οι εξαγωγές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ανήλθαν σε 57,5% κατά το 2020, καταδεικνύοντας το ειδικό βάρος τους στο ελληνικό εξωτερικό εμπόριο. Δυναμική αύξηση των ελληνικών εξαγωγών το 2020 σημειώθηκε προς τις εξής χώρες: Γαλλία, Λιβύη, Πολωνία, Αυστρία, Ιταλία, Γερμανία, Κύπρο, Γαλλία, Βουλγαρία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία κ.ά.».

«Εντυπωσιακά ωστόσο» επισημαίνει «είναι τα πρώτα στοιχεία για την πορεία των εξαγωγών κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2021, καθώς παρουσίασαν αύξηση κατά 24,3%. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές το ίδιο διάστημα σημείωσαν αύξηση κατά 19,4%. Το μεγαλύτερο ποσοστό των εξαγωγών για το πρώτο πεντάμηνο του 2021 καταλαμβάνουν τα καύσιμα (25,9%), και ακολουθούν τα τρόφιμα (15,7%), τα βιομηχανικά είδη ταξινομημένα κυρίως κατά πρώτη ύλη (15,6%) και τα χημικά (15,5%)».

Τέλος κλείνοντας το άρθρο του ο κ. Σμυρλής επισημαίνει ότι «η ελληνική κυβέρνηση, το υπουργείο Εξωτερικών, η Enterprise Greece, βρίσκονται συνεχώς στο πλευρό των Ελλήνων εξαγωγέων, αρωγοί και συνοδοιπόροι. Συντρέχουν στην προσπάθεια προσέγγισης παραδοσιακών και νέων αγορών και, κόντρα στις δυσκολίες και τις προσκλήσεις της εποχής, λειτουργούν από κοινού για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ενώνοντας τις δυνάμεις τους, στο πλαίσιο της νέας οικονομικής διπλωματίας. Τα αποτελέσματα όλων αυτών των συστηματικών και συντονισμένων προσπαθειών έχουν αρχίσει να γίνονται ορατά, επανατοποθετώντας την Ελλάδα στο χάρτη των οικονομιών με ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης».

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Επίθεση Αχιλλέα Δημητριάδη κατά Νίκου Χριστοδουλίδη

Την ανάγκη να διεξαχθεί ο προεκλογικός αγώνας με πολιτικούς όρους εξέφρασε μέσω ανακοίνωσης του ο Αχιλλέας Δημητριάδης. Παράλληλα έστρεψε τα πυρά του στον Νίκο...

Αθήνα: Παρακολουθείται στενά η φερόμενη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για εκμετάλλευση λιβυκών ενεργειακών πηγών

Το ζήτημα της φερόμενης ως κυοφορούμενης συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης για την εκμετάλλευση των λιβυκών ενεργειακών πηγών από την Τουρκία παρακολουθείται στενά, επισημαίνουν ελληνικές διπλωματικές πηγές, εξηγώντας πως θα...

Τσεχία: Καλεί τους πολίτες της να εγκαταλείψουν την Ρωσία

Η Δημοκρατία της Τσεχίας κάλεσε τους πολίτες της να εγκαταλείψουν της Ρωσία εν μέσω της επιδεινούμενης κατάστασης ασφαλείας, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών. «Σε σχέση...

ΕΕ: Καλεί Ρώσους πρεσβευτές για εξηγήσεις μετά τις προσαρτήσεις των περιοχών της Ουκρανίας

Η ΕΕ κάλεσε τον κορυφαίο διπλωμάτη της Ρωσίας στις Βρυξέλλες, Βλάντιμιρ Τσιζόφ, σε μια συντονισμένη δράση με τα κράτη μέλη για να καταδικάσουν και να...

Ρωσία: Εγκρίθηκε από την Κρατική Δούμα η προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών

Τους νόμους για την προσάρτηση τεσσάρων κατεχόμενων ουκρανικών περιοχών στην Ρωσία ενέκρινε η Κρατική Δούμα, η κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου. Η ενέργεια αυτή...

Τι συμβαίνει με την Credit Suisse; Ξύπνησε μνήμες Lehman Brothers

Η Credit Suisse διανύει μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο. Η τράπεζα, βρίσκεται αντιμέτωπη με κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος, ενώ υπέστη ζημίες ύψους 5,5 δισ. δολαρίων από την κατάρρευση του Archegos Capital...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW