Όπως ανέφερε σε  συνέντευξη Τύπου, η  ακρίβεια  είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει  η ελληνική οικογένεια και η μάχη για να αντιμετωπισθεί ο πληθωρισμός θα συνεχιστεί, μέσω της εντατικοποίησης των ελέγχων κατά της αισχροκέρδειας, την τόνωση του ανταγωνισμού τόσο στην χονδρική, όσο και τη λιανική και τη σταθεροποίηση ή και τη μείωση των τιμών στο ράφι.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε τα νέα μέτρα που είναι τα εξής:

  • Μείωση τιμών στο ράφι, όπου με ειδική σήμανση θα προβάλλονται τα προϊόντα προμηθευτών στα οποία θα υπάρχουν μειώσεις άνω του 5% για τουλάχιστον 6 μήνες. Οι μειώσεις αυτές θα είναι πέραν των προσφορών και θα ισχύει για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών. Το μέτρο θα αφορά σούπερ μάρκετ με τζίρο άνω των 90 εκατ. ευρώ και οι τιμές που θα λαμβάνονται υπόψη ως προς τη μείωση κατά 5% τη μέση τιμή της 19/9/2023.
  • Θα υπάρξει αυστηρός έλεγχος στη διαμόρφωση των τιμών στους προμηθευτές και την εφοδιαστική αλυσίδα.
  • Τα σούπερ μάρκετ με τζίρο άνω των 90 εκατ. ευρώ θα πρέπει να κοινοποιούν τους νέους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών – όποτε αυτό γίνεται –  στο υπουργείο Ανάπτυξης, λαμβάνοντας υπόψη την καθαρή τιμή. Επίσης τα σούπερ μάρκετ με τζίρο θα πρέπει να κοινοποιούν στο υπουργείο Ανάπτυξης σε εβδομαδιαία βάση τις τιμές βασικών προμηθευτών.
  • Ενισχύεται ο ελεγκτικός μηχανισμός, αναβαθμίζεται το σύστημα υποδοχής και διαχείρισης των καταγγελιών στη γραμμή 1520, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθεί ειδική εφαρμογή καταγγελιών μέσω κινητών τηλεφώνων.
ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI

Σύμφωνα με τον υπουργό, στο πλαίσιο καταπολέμησης της αισχροκέρδειας, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σχεδόν 15.000 έλεγχοι και έχουν επιβληθεί πρόστιμα της τάξεως των 5,15 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, στη Θεσσαλία επιβλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες πρόστιμα 110.000 για παραβίαση του πλαφόν στο νερό.

Ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι συνεχίζεται ο διάλογος με προμηθευτές και λιανεμπόριο για τη μείωση των τιμών, ενώ ως προς ζήτημα των ελέγχων επεσήμανε ότι ο μηχανισμός θα ενισχυθεί με την εμπλοκή ιδιωτών, οι οποίοι θα εκπαιδευθούν.

Σταμάτης Ζησίμου  [email protected]