Όπως ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι ζημιές από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία θα είναι προφανώς άνω των 2 δισ. ευρώ, ωστόσο η τελική εκτίμηση θα γίνει από υπουργεία Υποδομών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Πάντως, σε ό,τι αφορά τα 686 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, εξήγησε ότι τα 420 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για αποκατάσταση ζημιών σε υποδομές, δρόμους και γέφυρες, 180 εκατ. για το σιδηροδρομικό δίκτυο και 86 εκατ. ευρώ για την κατασκευή αντιδιαβρωτικών έργων στη Ροδόπη και τον Έβρο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μέσω ΕΣΠΑ, Ταμείου Ανάκαμψης, Κρατικού Προϋπολογισμού και Ταμείου Αλληλεγγύης θα διατεθούν περισσότερα από 2,25 δισ. ευρώ για την αποκατάσταση των φυσικών καταστροφών. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή το οικονομικό επιτελείο δεν είναι σε θέση να γνωρίζει το ποσό που θα προέλθει από το Ταμείο Αλληλεγγύης, καθώς θα πρέπει να εκτιμηθεί πρώτα τα ύψος των ζημιών. Υπογραμμίζεται ότι το εν λόγω Ταμείο καλύπτει το 6% των δημοσίων ζημιών.
Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης, αυτή προχωράει κανονικά και θα επικυρωθεί στο Ecofin της 8ης Δεκεμβρίου. Αυτή τη στιγμή εκκρεμεί η πληρωμή του τρίτου αιτήματος χρηματοδότησης για σκέλος των επιχορηγήσεων, ενώ έως το τέλος του έτους θα έχει υποβληθεί και το τρίτο αίτημα πληρωμής για το δανειακό σκέλος.
Ο υπουργός αναφέρθηκε στη δυναμική των κοινοτικών πόρων, εξηγώντας ότι στα επόμενα τέσσερα με έξι χρόνια θα έχουν εισρεύσει στην Ελλάδα περισσότερα από 55 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.
Αναφερόμενος στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020, σημείωσε ότι «είμαστε σίγουροι ότι με την ολοκλήρωση του προγράμματος στις 31/12 θα έχουμε απορροφήσει το 100% του προγράμματος 2014-2020. Είναι επιπρόσθετοι φόροι που καταφέραμε και πήραμε, πέραν των 20 δισεκατομμυρίων που ήταν το αρχικό πρόγραμμα 2014-2020». Σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια έχει παίξει και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, η οποία αναδείχθηκε τα τελευταία χρόνια σαν ένας πυλώνας στήριξης των επιχειρήσεων με πολλά χρηματοδοτικά και εγγυοδοτικά εργαλεία, και συγκεκριμένα από το 2019 ως σήμερα πόροι ύψους 3,6 εκατομμυρίων ευρώ ήρθαν στην ελληνική οικονομία. Μέσω του ΤΕΠΙΧ 2, 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ για το ταμείο εγγυοδοσίας Covid και ένα δισεκατομμύριο για το Εξοικονομώ Αυτονομών, εξήγησε ο κ. Παπαθανάσης.
Για το ΕΣΠΑ 2021-2027, ανέφερε ότι υλοποιείται μέσω 9 τομεακών και 13 περιφερειακών προγραμμάτων, καθώς και πέντε προγραμμάτων διακρατικής συνεργασίας, συνολικού προϋπολογισμού 26,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Ενισχύουμε τις 13 περιφέρειες από 5,9 δισεκατομμύρια στο ΕΣΠΑ 2014-2020 σε 8,1 δισεκατομμύρια ευρώ, με μία σημαντική αύξηση μεταξύ του ενός προγράμματος και του σημερινού προγράμματος, διότι πιστεύουμε ότι οι περιφέρειες απαιτούν τη στήριξη της πολιτείας. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρώπη στην απορρόφηση του προγράμματος ΕΣΠΑ 21-27» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Σταμάτης Ζησίμου • [email protected]