33.8 C
Nicosia
Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022 | 13:39

Ελλάδα: Με 13,4% «έτρεξε» η οικονομία το γ’ τρίμηνο

Της Ραλλούς Αλεξοπούλου

Συνεχίστηκε η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και το γ΄τρίμηνο του 2021, δεδομένου ότι περιλαμβάνει τους μήνες Ιούλιο – Σεπτέμβριο, οπότε ο τουρισμός κινήθηκε σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα. Σε επίπεδο 9μηνου το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 9,3%.

«Επιβεβαιώνεται η ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και καθίσταται απολύτως εφικτός ο στόχος για το 2021, αφού είναι ρεαλιστικός, ίσως και συντηρητικός. Ανάκαμψη που βασίζεται, μεταξύ άλλων, στη σημαντική ενίσχυση των επενδύσεων και των καθαρών εξαγωγών» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι «είναι στο χέρι όλων μας – πολιτείας και κοινωνίας – να αξιοποιήσουμε τη δυναμική που έχει δημιουργηθεί, να υπερβούμε νέες, εξωγενείς κυρίως, προκλήσεις και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, ώστε η παρούσα ισχυρή ανάκαμψη να δώσει τη σκυτάλη σε υψηλή, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, προς όφελος όλων των πολιτών – και πρωτίστως της νέας γενιάς».

Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, το 3ο τρίμηνο του 2021 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 13,4% ενώ προχώρησε και την προς τα πάνω αναθεώρηση τόσο για το πρώτο όσο και για το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Πιο συγκεκριμένα, το α΄ τρίμηνο του 2021, σε ετήσια βάση, καταγράφηκε ύφεση 1,9% από 2,3% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη. Το β΄ τρίμηνο του 2021, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 16,6% από 16,2% που είχε ανακοινωθεί στις 7 Σεπτεμβρίου.

Σε τριμηνιαία βάση, το τρίτο τρίμηνο καταγράφεται ανάπτυξη 2,7% με:

  • τη συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη να αυξάνεται κατά 0,9% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2021.
  • τις  ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου να αυξάνονται  κατά 3,9% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2021.
  • τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών να παρουσιάζουν αύξηση κατά 12,6% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2021. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,4%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 29,0%.
  • τις εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών να καταγράφουνβ αύξηση κατά 7,3% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2021. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,7%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 18,7%.

Σε ετήσια βάση, αύξηση καταγράφεται:

  • Κατά 7,3% στην συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη.
  • Κατά 18,1 % στις ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου.
  • Κατά 48,6% στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 9,2%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 84,6%.
  • Κατά 21,7% στις εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 10,1% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 58,1%.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και καιρό διεθνείς και ελληνικοί οργανισμοί έχουν αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για την Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις, προβλέπει για την Ελλάδα ανάπτυξη 7,1% ενώ η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2022, η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει κατά 6,9% το 2021.

naftemporiki.gr 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Τμήμα Δασών: Εντός προδιαγραφών και 35% φθηνότερα τα μισθωμένα σκάφη αεροπυρόσβεσης

Εντός προδιαγραφών και 35% φθηνότερα είναι τα μισθωμένα σκάφη αεροπυρόσβεσης, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Δασών, το οποίο παραθέτοντας στοιχεία σχετικά με τις...

Συντάξεις: Έρχεται τριπλή αύξηση στις αποδοχές το 2023 στην Ελλάδα

Τριπλή αύξηση έρχεται για χιλιάδες συνταξιούχους το 2023 ενώ βρίσκονται σε αναμονή της πολιτικής απόφασης για τα αναδρομικά από τα κομμένα δώρα και τις επικουρικές, μετά την πρόσφατη...

Αβέρωφ: Μπορούμε ακόμη μια φορά να μετατρέψουμε την κρίση σε μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα

Τη δυνατότητα μετατροπής της επερχόμενης κρίσης σε μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα, τόνισε την Τρίτη το βράδυ σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην Έμπα...

Ναυάγιο Ζακύνθου: Μάζεψαν τα σκουπίδια – Οι αντιδράσεις συνεχίζονται

Ανεπίτρεπτη εικόνα για την οποία δεν υπάρχει δικαιολογία, χαρακτήρισε τις στοίβες με τα σκουπίδια στο εμβληματικό «Ναυάγιο» της Ζακύνθου, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Αναστάσιος Μαρίνος. Όπως...

Ο Ίλον Μασκ πούλησε μετοχές της Tesla ύψους σχεδόν 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Ο Ίλον Μασκ πούλησε μετοχές του ομίλου Tesla ύψους σχεδόν 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με έγγραφο που κατατέθηκε στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) και...

Λίλιαν Αρχοντή: Καταγγέλλει ότι η ίδια και η κόρη της έπεσαν θύματα αστυνομικής βίας

Σε μία καταγγελία που σοκάρει προχώρησε η Λίλιαν Αρχοντή. Η γνωστή ηθοποιός, που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε από τον ρόλο της Φιόνας στο «Κωνσταντίνου και Ελένης», σε συνέντευξή...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW