3 C
Nicosia
Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022 | 3:29

Ελλάδα: Με 13,4% «έτρεξε» η οικονομία το γ’ τρίμηνο

Της Ραλλούς Αλεξοπούλου

Συνεχίστηκε η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και το γ΄τρίμηνο του 2021, δεδομένου ότι περιλαμβάνει τους μήνες Ιούλιο – Σεπτέμβριο, οπότε ο τουρισμός κινήθηκε σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα. Σε επίπεδο 9μηνου το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 9,3%.

«Επιβεβαιώνεται η ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και καθίσταται απολύτως εφικτός ο στόχος για το 2021, αφού είναι ρεαλιστικός, ίσως και συντηρητικός. Ανάκαμψη που βασίζεται, μεταξύ άλλων, στη σημαντική ενίσχυση των επενδύσεων και των καθαρών εξαγωγών» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι «είναι στο χέρι όλων μας – πολιτείας και κοινωνίας – να αξιοποιήσουμε τη δυναμική που έχει δημιουργηθεί, να υπερβούμε νέες, εξωγενείς κυρίως, προκλήσεις και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, ώστε η παρούσα ισχυρή ανάκαμψη να δώσει τη σκυτάλη σε υψηλή, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, προς όφελος όλων των πολιτών – και πρωτίστως της νέας γενιάς».

Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, το 3ο τρίμηνο του 2021 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 13,4% ενώ προχώρησε και την προς τα πάνω αναθεώρηση τόσο για το πρώτο όσο και για το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Πιο συγκεκριμένα, το α΄ τρίμηνο του 2021, σε ετήσια βάση, καταγράφηκε ύφεση 1,9% από 2,3% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη. Το β΄ τρίμηνο του 2021, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 16,6% από 16,2% που είχε ανακοινωθεί στις 7 Σεπτεμβρίου.

Σε τριμηνιαία βάση, το τρίτο τρίμηνο καταγράφεται ανάπτυξη 2,7% με:

  • τη συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη να αυξάνεται κατά 0,9% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2021.
  • τις  ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου να αυξάνονται  κατά 3,9% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2021.
  • τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών να παρουσιάζουν αύξηση κατά 12,6% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2021. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,4%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 29,0%.
  • τις εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών να καταγράφουνβ αύξηση κατά 7,3% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2021. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,7%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 18,7%.

Σε ετήσια βάση, αύξηση καταγράφεται:

  • Κατά 7,3% στην συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη.
  • Κατά 18,1 % στις ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου.
  • Κατά 48,6% στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 9,2%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 84,6%.
  • Κατά 21,7% στις εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 10,1% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 58,1%.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και καιρό διεθνείς και ελληνικοί οργανισμοί έχουν αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για την Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις, προβλέπει για την Ελλάδα ανάπτυξη 7,1% ενώ η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2022, η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει κατά 6,9% το 2021.

naftemporiki.gr 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η Αττική στο έλεος της “Ελπίδας” – Με δυσκολία η κίνηση των οχημάτων

Με δυσκολία διεξάγεται η κίνηση στο κέντρο της Αθήνας λόγω της έντονης χιονόπτωσης. Με χαμηλές ταχύτητες κινούνται οι ελάχιστοι οδηγοί στο Σύνταγμα και τις...

Ελλάδα: Γενική αργία την Τρίτη σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Γενική αργία κηρύσσει η κυβέρνηση σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα εξαιτίας της κακοκαιρίας «Ελπίδα», που πλήττει από το πρωί της Δευτέρας ολόκληρη τη χώρα. Το...

Τατάρ: Το αποτέλεσμα επιβεβαίωσε τη στήριξη στην πολιτική για «λύση δύο κρατών»

Το αποτέλεσμα των πρόωρων «βουλευτικών εκλογών» στα κατεχόμενα στέλνει στον κόσμο το μήνυμα ότι η πολιτική για «λύση δύο κρατών» έγινε αποδεκτή από τον...

Αντισυνταγματικός ο Νόμος περί Δημόσιας Υπηρεσίας λέει το Ανώτατο

Η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου ομόφωνα γνωμοδότησε σήμερα, κατόπιν Αναφοράς του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι ο Νόμος που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων,...

CYTA: Προβλέπει κέρδη 75 εκατ. ευρώ για το 2021 – Τα τελευταία 20 χρόνια έδωσε στο κράτος 1.1 δισ. ευρώ

Την τελευταία 20ετία η Cyta έχει καταβάλει στο κυπριακό κράτος 1,16 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 851,7 εκατομμύρια ευρώ αφορούν μέρισμα και τα...

Ο Κασουλίδης σε σύσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών ΕΕ με ΥΠΕΞ ΗΠΑ

Σε ανταλλαγή απόψεων με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αναφορικά με την κατάσταση στην Ουκρανία και τις απειλές της Ρωσίας κατά της ασφάλειας...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!