15 C
Nicosia
Τρίτη 16 Απρίλιος 2024 | 10:25

Ελλάδα: Με 13,4% «έτρεξε» η οικονομία το γ’ τρίμηνο

Της Ραλλούς Αλεξοπούλου

Συνεχίστηκε η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και το γ΄τρίμηνο του 2021, δεδομένου ότι περιλαμβάνει τους μήνες Ιούλιο – Σεπτέμβριο, οπότε ο τουρισμός κινήθηκε σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα. Σε επίπεδο 9μηνου το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 9,3%.

«Επιβεβαιώνεται η ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και καθίσταται απολύτως εφικτός ο στόχος για το 2021, αφού είναι ρεαλιστικός, ίσως και συντηρητικός. Ανάκαμψη που βασίζεται, μεταξύ άλλων, στη σημαντική ενίσχυση των επενδύσεων και των καθαρών εξαγωγών» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι «είναι στο χέρι όλων μας – πολιτείας και κοινωνίας – να αξιοποιήσουμε τη δυναμική που έχει δημιουργηθεί, να υπερβούμε νέες, εξωγενείς κυρίως, προκλήσεις και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, ώστε η παρούσα ισχυρή ανάκαμψη να δώσει τη σκυτάλη σε υψηλή, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, προς όφελος όλων των πολιτών – και πρωτίστως της νέας γενιάς».

Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, το 3ο τρίμηνο του 2021 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 13,4% ενώ προχώρησε και την προς τα πάνω αναθεώρηση τόσο για το πρώτο όσο και για το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Πιο συγκεκριμένα, το α΄ τρίμηνο του 2021, σε ετήσια βάση, καταγράφηκε ύφεση 1,9% από 2,3% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη. Το β΄ τρίμηνο του 2021, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 16,6% από 16,2% που είχε ανακοινωθεί στις 7 Σεπτεμβρίου.

Σε τριμηνιαία βάση, το τρίτο τρίμηνο καταγράφεται ανάπτυξη 2,7% με:

  • τη συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη να αυξάνεται κατά 0,9% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2021.
  • τις  ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου να αυξάνονται  κατά 3,9% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2021.
  • τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών να παρουσιάζουν αύξηση κατά 12,6% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2021. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,4%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 29,0%.
  • τις εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών να καταγράφουνβ αύξηση κατά 7,3% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2021. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,7%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 18,7%.

Σε ετήσια βάση, αύξηση καταγράφεται:

  • Κατά 7,3% στην συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη.
  • Κατά 18,1 % στις ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου.
  • Κατά 48,6% στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 9,2%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 84,6%.
  • Κατά 21,7% στις εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 10,1% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 58,1%.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και καιρό διεθνείς και ελληνικοί οργανισμοί έχουν αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για την Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις, προβλέπει για την Ελλάδα ανάπτυξη 7,1% ενώ η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2022, η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει κατά 6,9% το 2021.

naftemporiki.gr 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ιρανός Πρόεδρος: Θα απαντήσουμε σε ενέργειες εναντίον συμφερόντων μας

Το Ιράν θα απαντήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια ενάντια στα συμφέροντά του, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της χώρας, Ιμπραήμ Ραΐσι, σύμφωνα με το Ιρανικό Φοιτητικό...

Μπορεί το Ισραήλ να αντέξει ένα διπλό πόλεμο;

Γιάννης Κουτρουμπής Από μία κλωστή κρέμονται όλα στη Μέση Ανατολή. Μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, αποτελούμενο από τον Νετανιάχου, τον...

Ικανοποίηση στην Κουμουνδούρου από τις προκριματικές εκλογές

Ιδιαίτερη ικανοποίηση υπάρχει στην Κουμουνδούρου για τη συμμετοχή στην καινοτόμα διαδικασία των προκριματικών εκλογών που διαμόρφωσαν το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Κομματικές πηγές ανέφεραν χθες Δευτέρα το βράδυ πως η συμμετοχή ξεπέρασε...

Κατέρρευσε κτίριο στο Πασαλιμάνι – Επιχείρηση σε εξέλιξη για τυχόν εγκλωβισμένους

Δυνάμεις της πυροσβεστικής σπεύδουν στην οδό Νεωρίων, στο Πασαλιμάνι, όπου πριν λίγη ώρα σημειώθηκε κατάρρευση κτιρίου. Σε εξέλιξη έρευνες για τυχόν εγκλωβισμένους.

Σοκολάτα: Οι υψηλές τιμές κακάο «δάγκώνουν» τους Γερμανούς και Ελβετούς σοκολατοποιούς

Σημαντικά μειωμένη εμφανίζεται η διαθεσιμότητα κακάο, λόγω της πενιχρής συγκομιδής στη Δυτική Αφρική, εκτοξεύοντας τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πάνω από το ρεκόρ των 10.000 δολαρίων ανά...

«Σφραγίζονται» τα 2 πρώτα εισιτήρια για τα ημιτελικά του Champions League

Δύο από τα τέσσερα εισιτήρια των ημιτελικών του Champions League σφραγίζονται απόψε, με τη διεξαγωγή δύο εκ των τεσσάρων αμφίρροπων αναμετρήσεων. Στη Γερμανία, η Ντόρτμουντ...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!