8.9 C
Nicosia
Δευτέρα 25 Νοέμβριος 2024 | 21:53

Ελλάδα: «Κλείδωσαν» οι αλλαγές στο επίδομα ανεργίας

Αύξηση του επιδόματος ανεργίας και σύνδεσή του με τον μισθό που ελάμβανε ο άνεργος τα τελευταία χρόνια της απασχόλησής του πριν την έξοδό του στην ανεργία, θα περιλαμβάνει το εργασιακό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας της Ελλάδας, το οποίο θα βγει τις επόμενες εβδομάδες σε δημόσια διαβούλευση.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει τις αλλαγές στην εφαρμογή της κάρτας εργασίας από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως και την κύρωση της ευρωπαϊκής οδηγίας η οποία προβλέπει την υποχρέωση των εργοδοτών να ενημερώνουν τους εργαζόμενους σε έγκαιρο χρόνο εγγράφως για κάθε αλλαγή της εργασιακής σύμβασης.

Το επίδομα ανεργίας

Σύμφωνα με πληροφορίες στο νομοσχέδιο θα συμπεριληφθεί και το θέμα της αλλαγής του επιδόματος ανεργίας, ώστε να συνδεθεί με τον εργασιακό και ασφαλιστικό βίο του άνεργου.

Στις προτάσεις που εξετάζει να συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο το υπουργείο Εργασίας είναι και η αύξηση του ποσού του επιδόματος ανεργίας, το οποίο θα συνδεθεί με το ύψος του μέσου μισθού του ανέργου τα τελευταία χρόνια, πριν την έξοδό του στην ανεργία. Αυτό θα ισχύει για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Σύνδεση με τον μισθό

Δηλαδή κατά τους πρώτους έξι μήνες της ανεργίας, το επίδομα να είναι κοντά στον μέσο μισθό. Ακολούθως, θα μειώνεται σταδιακά και μέχρι το τέλος του χρόνου της επιδότησης, θα φτάνει τα σημερινά επίπεδα (στα 479 ευρώ).

Βασική διαφοροποίηση της νέας διαδικασίας είναι ότι το ποσό του επιδόματος που θα χορηγείται θα συνδέεται με τον μισθό που λάμβανε ο άνεργος όταν εργαζόταν. Ουσιαστικά, θα προκύπτει ένας μέσος μισθός των τελευταίων χρόνων πριν ο άνεργος χάσει την εργασία του. Ποσοστό αυτού θα είναι το επίδομα ανεργίας που θα λαμβάνει. Του πρώτους έξι μήνες θα χορηγείται επίδομα ανεργίας περίπου 60% του μέσου μισθού των τελευταίων ετών.

Τους υπόλοιπους μήνες το επίδομα ανεργίας θα επανέρχεται στη σημερινή βάση δηλαδή θα είναι ποσοστού του κατώτατου μισθού. στη βάση που ήδη υπάρχει, δηλαδή ως ποσοστό του κατώτατου μισθού.

Τι ισχύει σήμερα

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Απριλίου το επίδομα ανεργίας έχει διαμορφωθεί στα 479 ευρώ. Αυτό θα είναι και το κατώτατο όριο που θα θεσμοθετηθεί για τη χορήγηση της συγκεκριμένης παροχής, κάτω από το οποίο δεν θα «πέφτει» κανείς άνεργος.

Σήμερα το επίδομα ανεργίας χορηγείται για 5 έως 12 μήνες, ανάλογα με τις ημέρες εργασίας που έχουν πραγματοποιήσει οι δικαιούχοι. Το ποσό της  επιδότησης  είναι  σταθερό  για  όλους  (479 ευρώ) και συναρτάται με τον κατώτατο μισθό. Το επίδομα λαμβάνει μόνο μια μικρή μερίδα ανέργων, που φτάνει μόλις το 10%  των  εγγεγραμμένων ανέργων.

Πηγή: ΟΤ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Χώρισαν οι δρόμοι Ανόρθωσης και Οκκά

Η Ανόρθωση ανακοίνωσε τη λύση της συνεργασίας της με τον Γιάννη Οκκά. Παρά τη νίκη με ανατροπή στην καθυστέρηση εις βάρος της Ένωσης Νέων...

Ο Σαλάχ αμφισβητεί το μέλλον του στη Λίβερπουλ

Ο Μοχάμεντ Σαλάχ δήλωσε ότι είναι «περισσότερο έξω από ό,τι μέσα» στην Λίβερπουλ, χωρίς να έχει ακόμη πρόταση για νέο συμβόλαιο. Ο Αιγύπτιος επιθετικός, του...

Ευρωκοινοβούλιο: Την Τετάρτη το πρωί η παρουσίαση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ξεκινά σήμερα το απόγευμα η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, με σημαντική και κρίσιμη ατζέντα, στον απόηχο των αμερικανικών εκλογών και της κλιμάκωσης στην Ουκρανία. Το Κοινοβούλιο...

Όμορφο τοπίο από τα πρώτα χιόνια στα ορεινά της Κύπρου

Εντυπωσιακές είναι οι εικόνες από τα πρώτα χιόνια που παρατηρούνται στα ορεινά της Κύπρου. Αρκετοί πολίτες μοιράζονται το θέαμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με...

Σημαντικά κέρδη στο ΧΑΚ λόγω εξελίξεων στην Ελληνική

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε κατά την πρώτη χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας το ΧΑΚ, με τη θετική ώθηση να δίνει η μετοχή της Ελληνικής Τράπεζας. Ο γενικός...

Ερντογάν – Ρούτε συζήτησαν «τρόπους τερματισμού του πoλέμου» στην Ουκρανία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε συζήτησαν «πιθανούς τρόπους τερματισμού» του πολέμου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας κατά...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!