23.8 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 14:14

Έλληνας ΥΠΟΙΚ: Ισχυρή ανάκαμψη το β’ τρίμηνο του έτους

Με «όχημα» την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το β΄τρίμηνο του έτους, οι σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή στις 12 το μεσημέρι, η Κυβέρνηση θα καταλήξει τα επόμενα 24ωρα στον κατάλογο των μέτρων με στόχο τη «θωράκιση» των ευάλωτων νοικοκυριών από τις αναταράξεις που δημιουργούνται στο σκέλος των τιμών αγαθών και υπηρεσιών λόγω εξωγενών παραγόντων.

«Με βάση τους πρόδρομους δείκτες, το υπουργείο Οικονομικών  εκτιμά ότι το β΄τρίμηνο του έτους ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι ισχυρά διψήφιος, γεγονός που θα μας οδηγήσει πιθανότατα στην προς τα πάνω αναθεώρηση της πρόβλεψης για ρυθμό ανάπτυξης μεγαλύτερο από 3,6% που προβλέπεται» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στην ΕΡΤ.

Παροδικό το κύμα ανατιμήσεων 

Όπως είπε ο υπουργός, το κύμα ανατιμήσεων θα είναι παροδικό, καθώς είναι παγκόσμιο φαινόμενο και έχει να κάνει με το ότι η ανάκαμψη είναι ισχυρή και έχει αυξηθεί η ζήτηση περισσότερο από την προσφορά, άρα αυτό έχει αρχίσει να δημιουργεί ένα κύμα ανατιμήσεων.

Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός θα είναι κάτω του 2% του χρόνου, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει στηρίξει την ελληνική οικονομία ενώ παράλληλα  τόνισε ότι τον περιορισμό των επιπτώσεων της αύξησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας στους ευάλωτους καταναλωτές εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου οι τελικές αποφάσεις να οριστικοποιηθούν εντός της εβδομάδας και να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό στην ΔΕΘ, μαζί και με άλλα μέτρα στήριξης.

Ισχυρή ανάκαμψη το β’ τρίμηνο του έτους

«Με βάση τους πρόδρομους δείκτες, το υπουργείο Οικονομικών  εκτιμά ότι το β΄τρίμηνο του έτους ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι ισχυρά διψήφιος, γεγονός που θα μας οδηγήσει πιθανότατα στην προς τα πάνω αναθεώρηση της πρόβλεψης για ρυθμό ανάπτυξης μεγαλύτερο από 3,6% που προβλέπεται» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

«Παρακολουθούμε με προσοχή και ελέγχουμε την αγορά», είπε, συμπληρώνοντας ότι το διαθέσιμο εισόδημα βελτιώθηκε κατά 5% το 2021 σε σχέση με το 2020.

Σημείωσε ακόμη ότι τα δύο τελευταία χρόνια η κυβέρνηση έχει επιδοτήσει γενναία τα ευάλωτα νοικοκυριά για το πετρέλαιο θέρμανσης. Παράλληλα, ανέφερε ότι έχουν δοθεί περαιτέρω φορολογικές ελαφρύνσεις για το 2022.

«Έχουμε σχεδιάσει συνολικά μέτρα ως κυβέρνηση και θα ανακοινωθούν με υπεύθυνο τρόπο από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.

Σήμερα η καταβολή των αποζημιώσεων του Ιουλίου στους ιδιοκτήτες ακινήτων 

Επίσης σημείωσε ότι σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η καταβολή των αποζημιώσεων του Ιουλίου στους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια και πιθανότατα κάποιες περιπτώσεις ιδιοκτητών για τους οποίους υπάρχει εκκρεμότητα από προηγούμενους μήνες.

Υπενθυμίζεται, ότι για τα μηδενικά ενοίκια του Ιουλίου οι ιδιοκτήτες θα αποζημιωθούν στο 80% του μισθώματος, ενώ τα νομικά πρόσωπα θα λάβουν το 60% του ενοικίου. Οι ιδιοκτήτες που εισέπραξαν το 60% του ενοικίου θα αποζημιωθούν για το 50% της απώλειας που έχουν υποστεί. Οι ιδιοκτήτες – δικαιούχοι αποζημιώσεων για τα μειωμένα ενοίκια που εισέπραξαν τον Ιούλιο έχουν χρονικό περιθώριο έως τις 30 Σεπτεμβρίου για να υποβάλουν τη δήλωση COVID.

ΓΕΦΥΡΑ 1

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για παράταση του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ 1 , που αφορά την επιδότηση στεγαστικών δανείων α΄κατοικίας για τα φυσικά πρόσωπα, έως το τέλος του έτους .

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ρωσία: Πόσο κόστισε στις μεγάλες πολυεθνικές η έξοδος – Αστρονομικές ζημιές

Πάνω από 107 δισ. δολάρια έχει κοστίσει στις ξένες εταιρείες η έξοδος από τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία και αφορούν διαγραφές και απώλειες...

Το 2024 είναι χρονιά εκλογών για σχεδόν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού – Deepfakes, ένα όπλο μαζικής εξαπάτησης;

Το 2024, εκτιμάται ότι περίπου το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού θα προσέλθει στις κάλπες. Αυτό αυξάνει τις ανησυχίες για πιθανή παραπληροφόρηση και απάτες,...

Τράπεζα Κύπρου: Η μετατροπή νομισμάτων στη νέα eFx convert εποχή

Η Τράπεζα Κύπρου πρωτοπορεί, καινοτομεί και εξελίσσει συνεχώς τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της. Πιστή στη δέσμευσή της, σε υφιστάμενους και νέους πελάτες, για...

Ξανά υποψήφιος στις ευρωεκλογές ο Αλέξης Γεωργούλης

Στην προεκλογική «κούρσα» των ευρωεκλογών του Ιουνίου 2024 -ξανά- ο γνωστός ηθοποιός Αλέξης Γεωργούλης ο οποίος ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά του στο ΠΡΑΣΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ. Πηγή φωτογραφίας: ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ Η επίσημη ανακοίνωση...

Γιατί οι διεθνείς επενδυτές αγοράζουν ξανά χρέος στην Ευρώπη

Η έκδοση ομολόγων την Ευρώπη σημείωσε νέα ρεκόρ πέρυσι  αγγίζοντας ιστορικά υψηλά ή υψηλά πολλών ετών, ανάλογα με τη χώρα. Αυτό προκύπτει από την τελευταία...

ΠτΔ: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας

Η παγκύπρια επέκταση του Προγράμματος του Κοινωνικού Λειτουργού της Γειτονιάς, μέσα από την τοποθέτηση κοινωνικών λειτουργών σε όλη την επικράτεια της χώρας, σηματοδοτεί ακόμη...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!