26.8 C
Nicosia
Τετάρτη 29 Μάιος 2024 | 15:10

FED: Ίσως χρειαστεί περισσότερος χρόνος πριν μειωθούν τα επιτόκια

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζερόμ Πάουελ δήλωσε την Τρίτη ότι «είναι πιθανό να χρειαστεί περισσότερος χρόνος από τον αναμενόμενο» για να υπάρξει εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός μειώνεται στον στόχο της τράπεζας και πρόσθεσε ότι η αμερικανική οικονομία, αν και κατά τα άλλα ισχυρή, δεν έχει δει τον πληθωρισμό να επιστρέφει στο στόχο της τράπεζας, υποδεικνύοντας έτσι ότι είναι απίθανο να υπάρξουν σύντομα μειώσεις επιτοκίων.

Μιλώντας σε ένα φόρουμ πολιτικής που επικεντρώθηκε στις οικονομικές σχέσεις ΗΠΑ-Καναδά, ο κ. Πάουελ είπε ότι ενώ ο πληθωρισμός συνεχίζει να κάνει την πορεία του προς τα κάτω, δεν έχει κινηθεί αρκετά γρήγορα και η τρέχουσα κατάσταση της πολιτικής θα πρέπει να παραμείνει άθικτη.

“Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν σταθερή ανάπτυξη και συνεχή δυναμική στην αγορά εργασίας, αλλά και έλλειψη περαιτέρω προόδου μέχρι στιγμής φέτος για την επιστροφή στον στόχο μας για πληθωρισμό 2%”, είπε ο επικεφαλής της Fed κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο πάνελ.

Απηχώντας πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας, ο κ. Πάουελ ανέφερε ότι το τρέχον επίπεδο πολιτικής πιθανότατα θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου ο πληθωρισμός πλησιάσει περισσότερο τον στόχο.

Από τον Ιούλιο του 2023, η Fed διατηρεί το επιτόκιο αναφοράς της σε ένα εύρος μεταξύ 5,25% -5,5%, το υψηλότερο των τελευταίων 23 ετών. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα 11 διαδοχικών αυξήσεων των επιτοκίων που ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2022.

“Τα πρόσφατα στοιχεία σαφώς και δεν μας έδωσαν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και αντίθετα δείχνουν ότι είναι πιθανό να χρειαστεί περισσότερος χρόνος από τον αναμενόμενο για να επιτευχθεί αυτή η εμπιστοσύνη”, σημείωσε.

“Τούτου λεχθέντος, πιστεύουμε ότι η πολιτική είναι καλά τοποθετημένη για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε”, πρόσθεσε.

Ο κ. Πάουελ είπε ακόμη ότι μέχρι ο πληθωρισμός να παρουσιάσει μεγαλύτερη πρόοδο, “μπορούμε να διατηρήσουμε το τρέχον επίπεδο περιορισμού για όσο διάστημα χρειαστεί”.

Τα σχόλια ακολουθούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2024, τα οποία ήταν υψηλότερα του αναμενόμενου.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή για τον Μάρτιο που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, έδειξε ότι ο πληθωρισμός διαμορφώνεται σε ετήσιο ποσοστό 3,5% – αρκετά μακριά από το μέγιστο ποσοστό γύρω στο 9% στα μέσα του 2022, αλλά υψηλότερα από τον πληθωρισμό που καταγράφηκε τον Οκτώβριο του 2023.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Αναβάθμιση δημόσιων νοσηλευτηρίων, ζητά η ΠΕΟ με αφορμή 5 χρόνων ΓεΣΥ

Την ανησυχία της ότι πέντε χρόνια μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ, ΟΚΥπΥ και Υπουργείο Υγείας δεν έχουν προχωρήσει στα αναγκαία βήματα αναβάθμισης των δημόσιων...

Στις 407.000 ο πληθυσμός των κατεχομένων

Ο «υπουργός εσωτερικών», Ντουρσούν Ογούζ ανέφερε ότι ο πληθυσμός των κατεχομένων ανέρχεται στις 407.000. Ο κ. Ογούζ, ο οποίος μιλούσε στο ιδιωτικό κανάλι «Γκεντς», ανέφερε...

Αυτό είναι το απειλητικό email που στάλθηκε το πρωί σε 35 σχολεία της Αττικής

Συναγερμός σήμανε το πρωί σε 35 σχολεία της Αττικής, καθώς έλαβαν στη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους απειλητικό μήνυμα για την ύπαρξη βόμβας, με τις...

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις στα κατεχόμενα οι Τουρκοκύπριοι κτηνοτρόφοι

Συνεχίζονται για δέκατη ημέρα στην κατεχόμενη Λευκωσία οι κινητοποιήσεις των Τ/κ κτηνοτρόφων. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε νέες δηλώσεις του ο Πρόεδρος της τ/κ «ένωσης...

Σηκώνει άγκυρα για τη νέα σεζόν το Daleela

Το πρώτο ταξίδι της επιβατικής σύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας, για τη φετινή σεζόν, πραγματοποιεί σήμερα το επιβατικό οχηματαγωγό Daleela, με την Υφυπουργό Ναυτιλίας, Μαρίνα...

Προσπαθεί να ενώσει τα κομμάτια του παζλ για τα απειλητικά emails σε σχολεία η Αστυνομία – Ο ρόλος της Ελβετίας

Διαδικτυακές υπηρεσίες από εταιρεία στην Ελβετία φαίνεται να έχει πάρει ο αποστολέας του απειλητικού e-mail που στάλθηκε σε σχολεία στην Κύπρο στις 17 Μαΐου,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!