«Όταν τα δεδομένα αλλάζουν, εγώ αλλάζω γνώμη. Εσείς τι κάνετε;» με αυτή την φράση που αποδίδεται στον θρυλικό οικονομολόγο Τζον Μέιναρντ Κέινς, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ιζαμπέλ Σνάμπελ, γνωστή για τη γερακίσια της στάση, σχολιάζει την βουτιά-έκπληξη του πληθωρισμού στην ευρωζώνη τον Νοέμβριο και επιχειρεί κάποιες πρώτες εκτιμήσεις για την πορεία των επιτοκίων.
«Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, ο συνολικός πληθωρισμός μειώθηκε ραγδαία. Αυτό οφειλόταν στην αντιστροφή των προηγούμενων κλυδωνισμών από την πλευρά της προσφοράς και κυρίως στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων. […] Τα προκαταρκτικά στοιχεία του Νοεμβρίου ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη. Το πιο σημαντικό είναι ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός, ο οποίος έχει αποδειχθεί πιο επίμονος, τώρα μειώνεται επίσης πιο γρήγορα από ό,τι περιμέναμε. Αυτό είναι αρκετά αξιοσημείωτο. Συνολικά, οι εξελίξεις στον πληθωρισμό ήταν ενθαρρυντικές» τόνισε σε συνέντευξή της στο Reuters, σπεύδοντας πάντως, να επαναλάβει ότι «δεν πρέπει να κηρύξουμε πρόωρα τη νίκη επί του πληθωρισμού»
Και υπογράμμισε, ότι «τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό καθιστούν μάλλον απίθανη περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων».
Αλλαγή πλεύσης
Τα σχόλιά της σηματοδοτούν μια τρελή αλλαγή για την Σνάμπελ, που θεωρείται η φωνή με τη μεγαλύτερη επιρροή στο συντηρητικό στρατόπεδο των υπευθύνων χάραξης πολιτικής που οδήγησε την πιο απότομη αύξηση των επιτοκίων στην ιστορία της ΕΚΤ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.
Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης υποχώρησε στο 2,4% τον περασμένο μήνα από πάνω από 10% ένα χρόνο νωρίτερα, μετά από μια σειρά ρεκόρ αυξήσεων επιτοκίων.
Αυτό καθιστά ευδιάκριτο πλέον τον στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό 2% και δημιουργεί αμφιβολίες σχετικά με τις προειδοποιήσεις των υπευθύνων χάραξης πολιτικής ότι ενδέχεται να ακολουθήσουν άλλα δύο χρόνια επίμονης αύξησης των τιμών.
Η Σνάμπελ, η οποία πριν από μόλις έναν μήνα επέμενε ότι η οι αυξήσεις επιτοκίων πρέπει να παραμείνουν στο τραπέζι, καθώς το «τελευταίο μίλι» της μάχης για τον πληθωρισμό μπορεί να είναι το πιο δύσκολο, είπε ότι άλλαξε στάση μετά από τρεις απροσδόκητα καλές μετρήσεις του πληθωρισμού στη σειρά.
Προσοχή
Ωστόσο, παρά την αλλαγή πλεύσης, η γερμανίδα οικονομολόγος, γνωστή ως ένα από τα πιο επιθετικά γεράκια της ΕΚΤ, συνιστά προσοχή
«Οι αγορές είναι πεπεισμένες ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί γρήγορα και ως εκ τούτου τιμολογούν πρόωρες και πολύ μεγάλες μειώσεις επιτοκίων το επόμενο έτος. Οι κεντρικές τράπεζες είναι πιο προσεκτικές και θα έλεγα ότι πρέπει να είναι πιο προσεκτικές. Μετά από περισσότερα από δύο χρόνια πληθωρισμού πάνω από τον στόχο, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Εάν κοιτάξετε την προηγούμενη ανακοίνωσή μας μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, επιβεβαιώσαμε ότι τα βασικά επιτόκια πολιτικής μας πρέπει να παραμείνουν αρκετά περιοριστικά για όσο διάστημα είναι απαραίτητο για να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% με βιώσιμο τρόπο. Αυτό θα πρέπει να συμβεί το αργότερο έως το 2025» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Για το ΡΕΡΡ
Κληθείσα να σχολιάσει τη συζήτηση σχετικά με το εάν η ΕΚΤ θα έπρεπε να σταματήσει νωρίς τις επανεπενδύσεις στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP) ύψους 1,7 τρισεκατομμυρίων ευρώ, η Σνάμπελ υποστήριξε ότι οι όγκοι αγορών είναι χαμηλοί:
«Όπως ανέφερε η Πρόεδρος Λαγκάρντ, το Διοικητικό Συμβούλιο πρόκειται να συζητήσει επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του PEPP στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον και θα αφήσω σε εσάς να ερμηνεύσετε τι σημαίνει αυτό. Είναι σαφές ότι θα υπάρξει συζήτηση. Είναι επίσης σαφές ότι κάποια στιγμή θα τερματίσουμε πλήρως τις επανεπενδύσεις PEPP. Τα ποσά που εμπλέκονται είναι σχετικά μικρά και οι αγορές αναμένουν να συμβεί αυτό, οπότε νομίζω ότι δεν είναι τόσο μεγάλο θέμα».