Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα παραμείνει υψηλός, αλλά θα υποχωρήσει κάτω από τον στόχο του 2% τα επόμενα δύο χρόνια, λέει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία δηλώνει έτοιμη να παρέμβει σε περίπτωση που ο πληθωρισμός υπερβεί τον μεσοπρόθεσμο στόχο.
Αυτό δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, την ώρα που αναλυτές εκτιμούν ότι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα (Fed) θα προχωρήσει στην πρώτη αύξηση των βασικών της επιτοκίων της τον Μάρτιο, ενώ οι εκτιμήσεις μιλούν για τρεις με τέσσερις αυξήσεις μέσα στο 2022.
Αντίθετα, βάσει των τελευταίων αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα αρχίσουν λίγο μετά τον τερματισμό των καθαρών αγορών μέσω του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων, οι αυξήσεις των επιτοκίων αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του 2023.
«Βλέποντας το 2022, πιστεύουμε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός στην αρχή αυτού του χρόνου, αλλά θα υποχωρήσει αργότερα φέτος, ιδιαίτερα προς τα τέλη του χρόνου. Συνεπώς, πρόκειται για μια χρονιά, το πρώτο μέρος της οποίας θα βλέπουμε υψηλό πληθωρισμό, αλλά αναμένουμε να υποχωρήσει αρκετά αργότερα φέτος», δήλωσε ο κ. Λέιν σε συνέντευξή του στην Λιθουανική εβδομαδιαία Verslo Zinios, η οποία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ.
Όπως είπε, η ΕΚΤ ήταν ξεκάθαρη στις προβλέψεις Δεκεμβρίου ότι ο πληθωρισμός φέτος θα βρίσκεται γύρω στο 3,2% στην ευρωζώνη και θα υποχωρήσει κάτω του 2% το 2023 και το 2024. «Σε σύγκριση με την κορύφωσή του είναι αρκετά μεγάλη υποχώρηση», συμπλήρωσε, προσθέτοντας πως αυτό που θα εξεταστεί είναι το πόσο γρήγορα θα υποχωρεί ο πληθωρισμός.
«Συνεπώς αντί να επικεντρωνόμαστε (στον πληθωρισμό) μήνα με μήνα έχουμε ένα σαφές όραμα για την ευρύτερη κατεύθυνση, ότι ο ρυθμός του πληθωρισμού θα υποχωρήσει αργότερα φέτος. Κατ’ ακρίβεια η θέση μας από τον Δεκέμβριο είναι ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει αρκετά κάτω από τον στόχο του 2% τα επόμενα δύο χρόνια», είπε.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι στο σενάριο που τα νεότερα στοιχεία καταδεικνύουν ότι ο πληθωρισμός θα είναι πολύ ψηλότερα από τον στόχο του 2% «τότε βεβαίως θα αντιδράσουμε».
Η πρώτη απόφαση σε αυτό το σενάριο είναι ο τερματισμός των καθαρών αγορών μέσω των προγραμμάτων αγοράς περιουσιακών στοιχείων «και μόνο μετά τον τερματισμό των καθαρών αγορών θα αρχίσουμε να εξετάζουμε τα κριτήρια για την αύξηση των επιτοκίων», κατέληξε.