Την εκτίμηση ότι στο τέλος του 2024 ο δείκτης δημοσίου χρέους ως προς το ΑΕΠ της κυπριακής κυβέρνησης θα παρουσιάσει πτώση σχεδόν 30 ποσοστιαίων μονάδων, σε σύγκριση με το τέλος του 2021 εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, η Κομισιόν έδωσε χθες το πράσινο φως στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024, εκφράζοντας τη γνώμη ότι αυτός συνάδει με την σύσταση του Συμβουλίου της 14ης Ιουλίου 2023.
«Γενικότερα η Κομισιόν είναι της άποψης ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Κύπρου συνάδει με τη σύσταση του Συμβουλίου», αναφέρει η Κομισιόν, η οποία θεωρεί ότι η Κύπρος θα πετύχει τον μεσοπρόθεσμο της στόχο το 2024.
Σημειώνεται ότι επειδή η Κύπρος είχε ήδη πετύχει τον μεσοπρόθεσμο στόχο της ουδέτερης διαρθρωτικής θέσης από το 2023 (προβλέπεται διαθρωτικό πλεόνασμα 1,2% το 2023 και 1,9% το 2024), και η Κομισιόν προτείνει την διατήρηση της δημοσιονομικά στέρεης θέσης, ενώ στην γνώμη της εκτιμά ότι τα μέτρα στήριξης στον τομέα της ενέργειας θα τερματιστούν εντός του 2024.
Υπενθυμίζεται ότι στη σύσταση του Ιουλίου του 2023, η Κομισιόν είχε προτείνει τον σταδιακό τερματισμό των μέτρων στήριξης το συντομότερο δυνατό εντός του 2023 και του 2024, επισημαίνοντας ότι αν νέες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας καταστήσουν αναγκαία τη λήψη μέτρων, τότε η Κύπρος θα πρέπει διασφαλίσει ότι αυτά θα είναι στοχευμένα στα ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, θα είναι δημοσιονομικά προσιτά και θα παρέχουν κίνητρα για ενεργειακή εξοικονόμηση.
Συμμόρφωση καταγράφεται και στη σύσταση για διατήρηση των δημοσίων επενδύσεων, οι οποίες εκτιμάται ότι θα φτάσουν στο 2,8% του ΑΕΠ.
Όσον αφορά το δημοσιονομικό ισοζύγιο, η εκτίμηση της Κομισιόν προβλέπει ελαφρώς μικρότερο πλεόνασμα το 2024 στο 2,1% του ΑΕΠ (σε σύγκριση με 2,8% που είναι η εκτίμηση του προϋπολογισμού), καθώς έχει λάβει υπόψη τον αντίκτυπο του σχεδίου ενοίκιο έναντι δόσης, την επέκταση των μέτρων στήριξης και άλλα μέτρα στεγαστικής πολιτικής, στοιχεία που είχαν δημοσιευτεί μετά την υποβολή του προσχεδίου του προϋπολογισμού.
Για το δείκτη δημοσίου χρέους, η Κομισιόν εκτιμά ότι ο δείκτης εκτιμάται στο 71,5% στο τέλος του 2024, «που είναι πέραν του σημείου αναφοράς του 60% της Συνθήκης του Μάαστριχτ, αλλά σχεδόν κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον αντίστοιχο δείκτη του 2021». Σημειώνεται ότι ο δείκτης χρέους ως προς το ΑΕΠ παρουσιάζει πτωτική πορεία λόγω τα αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ και των αποπληρωμών χρέους που λήγει.