Η οικονομία της Ευρωζώνης θα συνεχίσει να πλήττεται από την πανδημία του νέου κορωνοϊού και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, σύμφωνα με την Barron’s.
Ενώ το Brexit αναμένεται να πλήξει την οικονομία της Βρετανίας, θα επιφέρει επίσης οικονομικό κόστος στην Ευρωζώνη, ακόμη και αν οι δύο πλευρές καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία πριν από τις 31 Δεκεμβρίου.
Για το 2021, το «ΑΕΠ εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα τελειώσει η πανδημία», λένε οι αναλυτές της Deutsche Bank. Οι αγορές το επόμενο έτος θα λειτουργούν κάτω από μια διπλή ομπρέλα ασφαλείας με τη συνεχή δημοσιονομική στήριξη και τα γενναιόδωρα προγράμματα των κεντρικών τραπεζών που θα διασφαλίσουν ότι οι κυβερνήσεις μπορούν να συνεχίσουν να δανείζονται φθηνά.
Παράλληλα οι αναλυτές ελπίζουν ότι δεν θα χρειαστεί να αναθεωρούν τις προβλέψεις τους τόσο συχνά όσο το έκαναν μέσα στο 2020, και καθώς οι κυβερνήσεις επέβαλλαν lockdown και αυστηρούς περιορισμούς για να τα χαλαρώσουν στη συνέχεια κι έπειτα να επιβάλλουν εκ νέου άλλους περιορισμούς με την έλευση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.
Τον Νοέμβριο του 2019, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προέβλεψε ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 8% τα επόμενα τρία χρόνια μέχρι το 2022. Πλέον, βλέπει ανάπτυξη στο μισό για την ίδια περίοδο.
Ωστόσο, ο ΟΟΣΑ εμφανίζεται κάπως αισιόδοξος αναφέροντας πως «από την αρχή της πανδημίας, τώρα υπάρχει ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον».
Παρόλα αυτά, για πρώτη φορά ο ΟΟΣΑ δημοσίευσε δύο εναλλακτικά σενάρια. Στο αισιόδοξο βλέπει τα εμβόλια να λειτουργούν και να διανέμονται αποτελεσματικά την ώρα που η διεθνής συνεργασία για την αντιμετώπιση της πανδημίας ενισχύεται από την μετάβαση της εξουσίας στις ΗΠΑ.
Στο απαισιόδοξο σενάριο, η διανομή των εμβολίων παρεμποδίζεται από υλικοτεχνικές δυσκολίες, οι παρενέργειες των εμβολίων πλήττουν την εμπιστοσύνη των πολιτών σε αυτά και ένα τρίτο κύμα αναγκάζει τις κυβερνήσεις να επιβάλλουν νέους περιορισμούς.
Τι χωρίζει το αισιόδοξο από το απαισιόδοξο σενάριο; Περίπου 7 τρισεκατομμύρια δολάρια του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Η άφιξη των εμβολίων δείχνει ότι υπάρχει κάποια μορφή ανάκαμψης. Αλλά αυτή η ανάκαμψη μπορεί να είναι διστακτική, ή να καθυστερήσει να έρθει.
«Θα είναι μια ανάκαμψη μακρά και χωρίς βαθιές τομές αλλά με μεγάλες ουλές, αν όλα πάνε καλά», σχολιάζει η Αμερικανική Τράπεζα η οποία σημειώνει επίσης ότι το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους μπορεί να μην ανταποκριθεί στις προσδοκίες για ταχεία ανάκαμψη.
Υπάρχει, ωστόσο, μια μικρή ελπίδα ότι οι νέοι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη για την περίοδο των Χριστουγέννων ενδέχεται να έχουν μικρότερο οικονομικό αντίκτυπο από τα lockdown του πρώτου εξαμήνου του 2020. «Οι εταιρείες και οι καταναλωτές έχουν μάθει να προσαρμόζονται», γράφει ο επικεφαλής οικονομολόγος της UBS Πολ Ντόνοβαν.
Πηγή: naftemporiki.gr