Η οικονομία της ευρωζώνης κινήθηκε σε ρυθμούς διπλής ύφεσης το τελευταίο τρίμηνο του 2020. Σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις της Eurostat, το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη μειώθηκε 0,7% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο και 5,1% σε ετήσια βάση. Η Eurostat ανέφερε ότι, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση για το σύνολο του 2020, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης μειώθηκε κατά 6,8% και της ΕΕ κατά 6,4%.
Παρόλα αυτά, αυτή η οδυνηρή κατάσταση δεν αποτυπώνεται στα τελευταία στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των επιχειρήσεων που υπέβαλλαν αίτηση πτώχευσης στην ευρωζώνη, τα οποία μειώθηκαν απότομα μετά την πανδημία που έπληξε την περιοχή τον περασμένο Μάρτιο και παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα για το υπόλοιπο του έτους.
Τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat αυτήν την εβδομάδα έδειξαν αύξηση του αριθμού των νέων επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μείωση αυτών που διέκοψαν τη λειτουργία τους το τρίτο τρίμηνο του 2020, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των εγγραφών νέων επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 2,2%, ενώ ο αριθμός των καταγεγραμμένων χρεοκοπιών μειώθηκε κατά 17,7%.
Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2020, ο αριθμός των νέων επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 45,3% μετά από μείωση στο πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενώ κατά 25,7% αυξήθηκε ο αριθμός των καταγεγραμμένων χρεοκοπιών, μετά από μεγάλη μείωση στο πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο.
Ο κύριος λόγος για αυτά τα δεδομένα κρύβεται στο γεγονός ότι οι κυβερνήσεις έχουν ξοδέψει τεράστια ποσά για να προστατεύσουν τις οικονομίες τους από την πανδημία.
Οι μεγαλύτερες οικονομίες του μπλοκ, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, έχουν δεσμευθεί να δαπανήσουν επιπλέον 3,1 τρισ. δολάρια, ποσό που αγγίζει το ένα τρίτο του συνδυασμένου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος των τεσσάρων χωρών -, συμπεριλαμβανομένων τεράστιων εγγυήσεων δανείων, επιδοτήσεων για μισθούς εκατομμυρίων ανθρώπων και διάσωσης πολλών εταιρειών, σύμφωνα με το ΔΝΤ.
Απόγνωση στην Ιταλία
Στην Ιταλία, ωστόσο, όπως αναφέρει στους Financial Times ο Πασκουάλε Νάκαρι, ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης στην Φλωρεντία, η κρατική ενίσχυση, συμπεριλαμβανομένων των επιδοτούμενων μισθών για υπαλλήλους, συχνά καθυστερεί την στιγμή που δεν είναι αρκετή ώστε να αντισταθμίσει μια πτώση 60% των εσόδων του εστιατορίου του.
Η απογοήτευση του κ. Νάκαρι υποδηλώνει την υπαρξιακή κρίση που αντιμετωπίζουν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ευρώπης που είδαν μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους να χάνεται από την πανδημία και τους περιορισμούς που υιοθετούνται για να θέσουν υπό έλεγχο τον ιό.
«Δεν μπορούμε να καλύψουμε σταθερά κόστη, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό και το φυσικό αέριο», πρόσθεσε. «Μερικοί άνθρωποι δεν έχουν την απαραίτητα ρευστότητα ούτε για να πληρώσουν τα ενοίκια των σπιτιών τους και να κάνουν τα ψώνια τους. Όσοι επιβιώνουν σήμερα το κάνουν μόνο για να αποτύχουν αύριο», συνέχισε.
Ως αποτέλεσμα της οριακής κατάστασης που βρίσκονται αρκετές επιχειρήσεις στην Ιταλία, αρκετά εστιατόρια και καφέ σταμάτησαν να συμμορφώνονται με τους περιορισμούς και δεν έκλειναν τις επιχειρήσεις τους στις 18:00 το απόγευμα.
Στην Ουγγαρία πολλοί επιχειρηματίες εκδήλωσαν σε διαδηλώσεις της προηγούμενης εβδομάδας την πρόθεση για παρόμοια ανυπακοή στα μέτρα.
Σημαντικές καθυστερήσεις στη Γερμανία
Ακόμα και στη Γερμανία, όπου η κυβέρνηση έχει ξοδέψει περισσότερα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες για την αντιμετώπιση της πανδημίας ως ποσοστό του ΑΕΠ της, υπάρχουν ενδείξεις ότι το δεύτερο lockdown που ισχύει από τα τέλη του περασμένου έτους έχει παρόμοιο αντίκτυπο.
Ένα βίντεο στο Instagram της Μπιάνκα Μπέργκλερ ιδιοκτήτριας κομμωτηρίου η οποία αναγκάστηκε να κλείσει την επιχείρησή της στο Ντόρτμουντ τον Δεκέμβριο και μέσω της ανάρτησής της ζητούσε από την γερμανική κυβέρνηση να επιταχύνει τις πληρωμές της, έγινε viral με 2,2 εκατομμύρια views. «Κάθε μέρα κοιτάζω τον λογαριασμό με φόβο», δήλωσε, εξηγώντας ότι είναι χρεωμένη και δεν μπορεί να πληρώσει τα πέντε μέλη του προσωπικού της.
Το βίντεο της κ. Μπέργκλερ αποτύπωσε μια πραγματικότητα. Οι γερμανικές επιχειρήσεις διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση των μέτρων στήριξης και τις δυσκολίες που ενέχει η διαδικασία υποβολής της αίτησης.
Παρά την απαλλαγή ως τον Απρίλιο των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων από την υποχρέωση υποβολής αίτησης χρεοκοπίας, οι γερμανικές εταιρικές χρεοκοπίες αυξήθηκαν τόσο τον Νοέμβριο όσο και τον Δεκέμβριο. Αρκετά ξενοδοχεία έχουν επίσης καταρρεύσει τους τελευταίους μήνες, όπως το Sofitel Berlin, το Nordport Plaza στο Αμβούργο και μια αλυσίδα 10 ξενοδοχείων Holiday Inn Express και Crowne Plaza.
Η γερμανική ένωση ξενοδοχείων και εστιατορίων Dehoga εκτιμά ότι ο κύκλος εργασιών σε αυτούς τους τομείς μειώθηκε το 47% πέρυσι και μια πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι το ένα τέταρτο των μελών της σκέφεται να εγκαταλείψει.
Η Euler Hermes εκτιμά ότι οι χρεοκοπίες της ευρωζώνης θα αυξηθούν 29% φέτος μετά την πτώση 17% πέρυσι, με τη μεγαλύτερη αύξηση 73% να αναμένεται στην Ιταλία.
Φόβοι για κύμα χρεοκοπιών στη Γαλλία
Στη Γαλλία, ένα τρίτο λιγότερες επιχειρήσεις υπέβαλαν πτώχευση το έτος έως το Νοέμβριο σε σχέση με το προηγούμενο έτος . Ωστόσο, η γαλλική κυβέρνηση εξακολουθεί να ανησυχεί πως αρκετές επιχειρήσεις θα χρεοκοπήσουν με αποτέλεσμα την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ να δηλώσει ότι το Παρίσι σκέφτεται να μετατρέψει μερικές από τις εγγυήσεις δανείων ύψους 130 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις.
Ενώ οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν επεκτείνει τα προγράμματα στήριξης, αρκετοί είναι οι επιχειρηματίες και οι αξιωματούχοι που ανησυχούν για το τι θα συμβεί όταν στεγνώσει η βοήθεια.
«Παγώνουν» δάνεια στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα οι τράπεζες «τρέχουν» προγράμματα αναστολής εξόφλησης δανείων. Περισσότερα από 400.000 δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών έχουν ενταχθεί στο καθεστώς αναστολής πληρωμής των τοκοχρεολυτικών δόσεων, από τα μέσα Μαρτίου του 2020 έως και τα τέλη Δεκεμβρίου 2020, με το συνολικό ποσό των συγκεκριμένων δανείων να υπερβαίνει τα 28 δισ. ευρώ.
Ο προβληματισμός των τραπεζών καθώς και των εποπτικών αρχών είναι η επόμενη μέρα μετά τη λήξη της πανδημίας ή με τη λήξη των moratorium πόσα από τα συγκεκριμένα δάνεια θα αρχίσουν να εξυπηρετούνται ξανά, κανονικά και πόσα εξ αυτών θα μεταφερθούν στη δεξαμενή των «κόκκινων» δανείων.
«Ποτέ δεν ξέρεις τι πρόκειται να συμβεί όταν λήξει αυτή η βοήθεια – είτε το μορατόριουμ των τραπεζών του ιδιωτικού τομέα είτε η υποστήριξη του δημόσιου τομέα – και αυτό είναι το βασικό τεστ. Πολλά θα εξαρτηθούν από το πόση ανάπτυξη θα έχουμε», σχολίασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.
Πηγή: naftemporiki.gr