Η επόμενη κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα είναι η μείωση των επιτοκίων, αλλά θα είναι υπομονετική και θα καθοδηγείται από τα δεδομένα και όχι από τις αγορές ή συγκεκριμένες ημερομηνίες, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας, Γάλλος, Francois Villeroy de Galhau.
“Εκτός από σοκ ή εκπλήξεις, οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν τελειώσει – αλλά αυτό δεν σημαίνει γρήγορη μείωση των επιτοκίων”, δήλωσε την Παρασκευή ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας, σε ραδιοφωνική συνέντευξη στο «Ecorama», σύμφωνα με το Bloomberg.
“Δεν καθοδηγούμαστε από ένα ημερολόγιο, καθοδηγούμαστε από τα δεδομένα”, υπογράμμισε.
Η στάση του Γάλλου αξιωματούχου -που προέτρεψε επίσης σε “εμπιστοσύνη και υπομονή”- συμφωνεί με εκείνη της Προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Αφού οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ διατήρησαν αμετάβλητο το κόστος δανεισμού την Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου, προειδοποίησαν να μην υπάρξει εφησυχασμός μετά την πρόσφατη πτώση του πληθωρισμού προς το 2%, καταδεικνύοντας ότι τα στοιχήματα των επενδυτών για επικείμενες μειώσεις των επιτοκίων είναι πρόωρα.
Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Εσθονίας Madis Muller έχει παρόμοια άποψη, χαρακτηρίζοντας τις απόψεις της αγοράς “λίγο αισιόδοξες” όταν μίλησε νωρίτερα την Παρασκευή.
“Ο αποπληθωρισμός είναι λίγο πιο γρήγορος από ό,τι αναμενόταν, κυρίως επειδή η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής γίνεται λίγο πιο γρήγορη από ό,τι αναμενόταν”, είπε ο κ. Villeroy. “Με άλλα λόγια, η νομισματική πολιτική είναι αποτελεσματική”, σημείωσε.
Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας είπε ότι το τελευταίο μίλι για τη μείωση του πληθωρισμού δεν θα είναι απαραίτητα πιο δύσκολο από το μονοπάτι που έχει ήδη ολοκληρωθεί, τονίζοντας ότι στη Ζώνη του ευρώ “ο αποπληθωρισμός είναι γενικός, συμπεριλαμβανομένου του υποκείμενου πληθωρισμού”.
Επιπλέον, χαρακτήρισε «σημαντική» την απόφαση της ΕΚΤ να αφαιρέσει την αναφορά ότι ο πληθωρισμός είναι “πολύ υψηλός για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα”.
“Στα βουνά υπάρχουν κορυφές και καταβάσεις και υπάρχουν και οροπέδια”, είπε ο κ. Villeroy.
“Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα οροπέδιο και πρέπει να δώσουμε χρόνο στον εαυτό μας για να απολαύσουμε τη θέα – για να εκτιμήσουμε τα αποτελέσματα της νομισματικής πολιτικής”, ανέφερε χαρακτηριστικά.