Μεγάλη μείωση παρουσίασε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ιταλία τον Οκτώβριο, υποχωρώντας στο 1,7%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2021, όπως ανακοίνωσε, την Τετάρτη, η ιταλική Στατιστική Υπηρεσία Istat.
Η αύξηση των τιμών καταναλωτή επιβραδύνθηκε, κυρίως ως αποτέλεσμα της πτώσης των τιμών της ενέργειας, οι οποίες είχαν εκτοξευθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά και λόγω των χαμηλότερων τιμών των τροφίμων, αναφέρει η Istat.
Τον Σεπτέμβριο, ο πληθωρισμός είχε ανέλθει στο 5,3%.
Ο πληθωρισμός της Ιταλίας ήταν σημαντικά χαμηλότερος από εκείνον της Ευρωζώνης, ο οποίος μειώθηκε τον Οκτώβριο στο 2,9%, έναντι 4,3% τον Σεπτέμβριο, ενώ τα επίσημα στοιχεία της Γαλλίας την Τετάρτη έδειξαν ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 4,0% τον Οκτώβριο, από 4,9% τον Σεπτέμβριο.
Η σκληροδεξιά κυβέρνηση της Μελόνι στην Ιταλία υπέγραψε τον Σεπτέμβριο συμφωνία με μεγάλες μάρκες λιανικής πώλησης και διανομείς για να διατηρήσει σταθερές τις τιμές βασικών καταναλωτικών προϊόντων κατά τη διάρκεια των μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.
Την Τρίτη, ο Ιταλός Υπουργός Οικονομίας, Τζιανκάρλο Τζορτζέτ,ι προειδοποίησε ότι μπορεί να υπάρξει μια “μικρή διόρθωση προς τα κάτω” στις προβλέψεις για την ανάπτυξη της Ιταλίας το 2023, της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.
Η τρέχουσα εκτίμηση για αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) κατά 0,8% το 2023 αποτελούσε ήδη υποβάθμιση της ανάπτυξης, από το 1,0% που είχε προβλεφθεί αρχικά.
Μιλώντας ενώπιον κοινοβουλευτικής Επιτροπής, ο κ. Τζορτζέτι έκανε λόγο για κινδύνους που σχετίζονται με τα επιτόκια και τις τιμές της ενέργειας, λόγω “νέων δραματικών γεωπολιτικών εντάσεων” στη Μέση Ανατολή.
Η Ιταλία είδε το ΑΕΠ της να παραμένει στάσιμο το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ξεφεύγοντας οριακά από την ύφεση, καθώς το δεύτερο τρίμηνο το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,4%, σε σύγκριση με τους τρεις προηγούμενους μήνες.