Τη δραστική αναθεώρηση του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού της για φέτος διερευνά η Γερμανία, συμπεριλαμβανομένης της χαλάρωσης των περιορισμών στο νέο χρέος, μετά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg υπό τον όρο ανωνυμίας.
Οι δικαστές έκριναν ότι οι αχρησιμοποίητες εγκρίσεις χρέους δεν μπορούν να μεταφερθούν σε ταμείο εκτός προϋπολογισμού, για πρωτοβουλίες όπως η πράσινη παραγωγή και η επέκταση της ηλιακής ενέργειας. Η απόφαση είναι πιθανό να επηρεάσει κι άλλα τέτοια ειδικά ταμεία, για παράδειγμα όσον αφορά μέτρα που θα μπορούσαν να ελαφρύνουν το βάρος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τις υψηλές τιμές ενέργειας.
Εάν οι αξιωματούχοι καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η απόφαση του δικαστηρίου ισχύει ευρύτερα, όπως αναμένεται, ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ θα πρέπει να δώσει λόγο αναδρομικά για τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ νέου χρέους στον αναθεωρημένο ομοσπονδιακό προϋπολογισμό του 2023.
Ως αποτέλεσμα, ο Λίντνερ ενδεχομένως θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το σχέδιό του για αποκατάσταση των συνταγματικών κανόνων που περιορίζουν τον νέο δανεισμό, το γνωστό «φρένο χρέους», βασική πολιτική του φιλοεπιχειρηματικού κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών του οποίου ηγείται. Το σύνταγμα επιτρέπει την αναστολή του μηχανισμού σε περιόδους κρίσης, όπως ακριβώς την εφάρμοσε με τριετή ισχύ η κυβέρνηση για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία και την άνοδο των τιμών της ενέργειας.
Τα ειδικά κονδύλια της Γερμανίας υπερβαίνουν τον κανονικό προϋπολογισμό
Εκτός από ανατροπή της δημοσιονομικής πολιτικής του κυβερνητικού συνασπισμού, η απόφαση του δικαστηρίου έχει προκαλέσει εκ νέου συζήτηση σχετικά με το φρένο χρέους και ορισμένοι βουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών του Σολτς και των Πρασίνων ζητούν να ακυρωθεί ξανά προσωρινά.
Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (κόμμα Πρασίνων), που είναι και αντικαγκελάριος, δήλωσε ότι ο περιορισμός στη χρήση κονδυλίων εκτός προϋπολογισμού θα έχει «τεράστιες επιπτώσεις» στη μετατροπή της Γερμανίας σε καθαρότερη και τεχνολογικά πιο προηγμένη οικονομία, πιθανώς οδηγώντας σε υψηλότερο ενεργειακό κόστος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Αν και αξιωματούχοι του κόμματος του Λίντνερ υπερασπίζονται σθεναρά τους κανόνες για το χρέος, ο ίδιος δεν απέκλεισε την ανανέωση της αναστολής του ερωτηθείς για ένα τέτοιο σενάριο.
«Δεν συμμετέχω σε εικασίες», είπε στην Bild του Σαββατοκύριακου. «Η κυβέρνηση εξετάζει τις συνέπειες της απόφασης».
Ο Λίντνερ αντιμετωπίζει πρόσθετη πίεση αναφορικά με το ταμείο που κρατά χρήματα για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας, γνωστό ως WSF. Η συντηρητική αξιωματική αντιπολίτευση, που προσέφυγε στο δικαστήριο με αποτέλεσμα την απόφαση της προηγούμενης Τετάρτης, απείλησε ότι θα κινηθεί επίσης και κατά της νομιμότητας του WSF στο Συνταγματικό Δικαστήριο.
Η Σάσκια Εσκεν, συνεπικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, είπε στο Funke Media Group ότι η κυβέρνηση πιθανότατα θα πρέπει να αναστείλει το φρένο χρέους τόσο το 2023 όσο και το 2024.
Ζήτησε επίσης ευρύτερη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων ως κύρια δέσμευση του κόμματος για την προεκλογική εκστρατεία του 2025.
Ο τρικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός χρειάζεται την υποστήριξη των συντηρητικών για μια τέτοια κίνηση, καθώς απαιτείται κοινοβουλευτική πλειοψηφία δύο τρίτων προκειμένου να γίνουν αλλαγές στο φρένο χρέους. Η αναστολή της, αντίθετα, απαιτεί απλή πλειοψηφία.
Πηγή: Euro2day.gr